Prolongatie voor VCR ondanks nederlaag in Sleat · Foto('s): Anja Hoekstra / Sylvia Riemersma
  Anja Hoekstra / Sylvia Riemersma

Prolongatie voor VCR ondanks nederlaag in Sleat

dinsdag 26 mei 2015

Na meer dan honderdtachtig minuten voetbal bleek maar weer eens dat voetbal uit momenten bestaat. En die beslissende momenten moet je proberen in je eigen voordeel te beslissen en dan kom je heel ver. Want ondanks het feit dat VCR absoluut niet in haar eigen doen was, bleef het uiteindelijk toch haar zenuwen de baas en wist het haar vege lijf te redden ten koste van Sleat. Scheidsrechter W. Wiersma uit Drachten moest alle zeilen bijzetten om deze wedstrijd uiteindelijk tot een goed einde te brengen en trok maar liefst zeven gele kaarten (vier om drie), waarbij een thuisspeler blij mocht zijn dat het bij deze ene gele kaart bleef ondanks een natrappende beweging.

Na de bestudering van de geschiedenisboeken was er maar één conclusie mogelijk en dat was dat VCR voor het eerst in haar bestaan op bezoek moest gaan naar de voetbalvereniging uit Sloten. De voetbalclub opgericht op 7 augustus 1961 promoveerde voor het laatst naar de vierde klasse in het seizoen 2007/2008 na een zenuwslopende penaltyreeks. Dit ging ten koste van VIOD, maar één seizoen later degradeerde het ook weer rechtstreeks. Nu kregen ze opnieuw deze mogelijkheid maar moesten wel een 2-4 achterstand tegen VCR weten om te buigen. Met twee volle bussen (super geregeld door leider Gelt Braaksma) gingen De Geastmers op weg naar Sleat. Sponsor schildersbedrijf Sjoerd v.d. Galiën nam de extra buskosten voor zijn rekening, waarvoor wij hen natuurlijk hartelijk willen bedanken.

Onder grote publieke belangstelling was het de thuisploeg die meteen fel van leer trok en meteen haar intenties duidelijk maakte. Thuistrainer Henk van Es had zijn elftal duidelijk met een opdracht het veld ingestuurd en dat was om zo snel mogelijk de 1-0 op het “scorebord” te zetten. Dit lukte al bijna in de eerste minuut. VCR liet zich ondanks alle waarschuwende woorden vooraf van de technische leiding behoorlijk overrompelen, maar kwam met de schrik vrij na een behoorlijke scrimmage voor het doel van VCR keeper, Hielke Koning. Wat de oranjehemden ook probeerden, de spanning zat in het team en de zenuwen voerden de boventoon. Bijna geen enkele VCR speler tikte tegen zijn eigen normale niveau aan en Sleat speelde zo op het oog, frank en vrij en fris van de lever. Na een prima ogende aanval werd Tammo Kuyl op rechts gevonden, zijn gave voorzet werd opgepikt en goed binnengeschoten door aanvoerder Maurits Flapper, maar de VCR doelman wist schitterend redding te brengen. Op het halfuur vond verdediger Rene van Dijk, thuisspits Kellen Cattell. Vervolgens vond deze opnieuw de vrijstaande aanvoerder op de rechterkant, maar ditmaal vloog zijn uithaal naast de goal van de VCR keeper.

En bij het scheiden van de markt in de vijfenveertigste minuut was het VCR die enigszins tegen de verhoudingen in op een 0-1 voorsprong kwam. Het was een vrije trap van Abe Dreyer vanaf rechts die door de VCR spits Rienk de Haas kon worden opgepikt op randje zestienmetergebied. Hij draaide naar binnen en vond door middel van een lage harde voorzet de inkomende Jenilson Pires da Silva en met een schitterende voetbeweging verschalkte deze thuiskeeper Johan Stegenga met de 0-1 voorsprong. Iedereen leek zich al te verzoenen met deze pauzestand, maar scheidsrechter Wiersma trok nog een aantal blessureminuten bij en hierin wist thuisclub Sleat nog te scoren. Thuisspeler Roel Altenburg nam een vrije trap vanaf de eigen helft en vond Jurjen Pietersma op zijn pad op rand zestienmetergebied. Deze vuurde vervolgens een pegel af op de goal van keeper Koning. Koning moest lossen en de rebound werd keurig hard en droog binnengeschoten door Maurits Flapper in de korte hoek en de gelijkmaker was een feit.

Na de rust leek VCR de wedstrijd enigszins onder controle te krijgen mede door het uitblijven van goede kansen en mogelijkheden voor de thuisclub. Vlak voor het uur een prima omschakelmoment voor VCR. Het was uitgerekend VCR spits Rienk de Haas die prima uitverdedigd werk verrichtte en de bal naar voren schoot op zijn collega Abe Dreyer. Deze vond vervolgens met een schitterende pass de wegspurtende Jouke Hoekstra op de rechterkant. Hij trok van buiten naar binnen en zag dat thuiskeeper Stegenga nog uitstekend redding kon brengen met de voet. En zo liet VCR de thuisploeg nog in leven. Want drie minuten later kreeg VCR het deksel op de neus. Een zeer lichte overtreding van Jenilson Pires da Silva op Kellen Cattell in het beruchte strafschopgebied werd door scheidsrechter Wiersma terecht naar de penaltystip verwezen en super binnengeschoten door Maurits Flapper en de 2-1 was een feit. Nu had de thuisploeg nog één doelpunt nodig voor een verlenging. Alsnog had VCR deze wedstrijd vier min later in het slot kunnen gooien, ware het niet dat de inzet van ingevallen Anne Wiegersma op een excellente steekpass van Rienk de Haas doel had weten te vinden i.p.v. uitstekend gepareerd werd door thuisgoalie Stegenga. En zo bleef deze wedstrijd bol staan van de spanning.

Acht minuten voor tijd mocht VCR een hoekschop nemen via Abe Dreyer vanaf links. Hij vond opnieuw Anne Wiegersma maar zijn uithaal vloog via de rug van een Sleat speler over het doel en zo mocht VCR wederom een corner trappen. Maar deze leverde niets op. Vijf minuten voor tijd begon Kellen Cattell aan een enerverende solo vanaf de linkerflank. De VCR spelers stonden erbij en keken Cattell na en zagen tot ieders opluchting zijn schot op de paal belandden en zo had VCR alle geluk van de wereld en raakten de spelers van Sleat uitgeput. De hoop op een goede afloop vervloog en VCR kreeg nog twee prima mogelijkheden.

Zo wist keeper Stegenga nog super redding te brengen op een vrije trap van Rienk de Haas en kreeg hij hulp van verdediger Erwin Melchers op de doellijn op een vrije van Mame Braaksma vanaf de rechterkant en zo behield VCR met deze 2-1 nederlaag het vierdeklasserschap en mag het ook volgend seizoen opnieuw uitkomen in de vierde klasse. Voor het verder zeer goed voetballende v.v. Sleat betekent dit echter wel dat zij ondanks deze nipte overwinning haar ongeslagen thuisstatus in het jaar 2015 kunnen blijven behouden, maar volgend seizoen wel weer opnieuw op zoek zullen moeten gaan naar promotie. Maar Sleat is absoluut een ploeg welke niet zou misstaan in de vierde klasse! Veel succes komend seizoen.

Verslag: Leo Jilderda

PS: Na ruim zeven jaar en bijna 175 verslagen verder vind Leo Jilderda het wel genoeg. Tijd om de pen aan iemand anders door te geven. Dus wie wil vanaf volgend seizoen de verslagen schrijven voor VCR 1? Aanmelding kan via het VCR hoofdbestuur.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00