Ropta Boys komt in Derby tekort tegen een beter Anjum · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Ropta Boys komt in Derby tekort tegen een beter Anjum

zaterdag 07 maart 2015

In deze eerste thuiswedstrijd van Ropta Boys na de winterstop werd voorafgaande aan deze wedstrijd een minuut stilte in acht genomen. Dit naar aanleiding van het veel te vroege overlijden van Sjoeke Braaksma-Bloem op 13 december 2014, vrouw van Ropta Boys 1 speler Jan Pzn Braaksma. Een ieder wenst Jan, zijn dochtertje en overige familie heel veel sterkte en kracht bij het verwerken van dit immense verlies en verdriet.

De wedstrijd. Na het eerste fluitsignaal was de hoop van meer dan 325 supporters gevestigd op een mooie, leuke, spannende en sportieve wedstrijd in deze derby van het noorden. Maar meer dan de helft van deze supporters kwamen bedrogen uit. Ropta Boys bakte er voornamelijk in de eerste helft weinig van. Anjum wist hiervan optimaal te profiteren, waardoor Ropta Boys, niet voor eerste maal dit seizoen, achter de voetbalfeiten aanliep. Opnieuw werd Ropta Boys enigszins afgetroefd op instelling en wedstrijd mentaliteit. Na rust probeerde men nog iets recht te zetten, maar verder dan een overwicht kwam men niet.

Slechte 1e helft. Een derby tussen Ropta Boys en Anjum moet leven. Als speler moet er in alle opzichten een stapje extra worden gezet. Dit besef was bij Anjum andermaal meer aanwezig dan bij Ropta Boys. Vanaf de eerste minuut was Anjum gretiger. Het windvoordeel hielp hierbij, maar ondanks dit voordeel speelde Anjum beter en creëerde veel kansen in de eerste helft. In de 7e minuut was het raak voor de bezoekers. Aan de rechterkant werd Wietse Rosier geen strobreed in de weggelegd om een puntgave voorzet af te geven bij de tweede paal. Het was voor de geheel vrijstaande Raymond Braaksma een koud kunstje om binnen te tikken. (0-1) Na deze goal was Ropta Boys de kluts kwijt en had men geluk dat Johan Boersma de stand tot tweemaal toe niet wist te verdubbelen.

Eerst schiet hij kansrijk voorlangs en de tweede mogelijkheid wordt op het laatste moment geblokt door Yorrick Elzinga tot corner. Het enige wat Ropta Boys hier tegenover stelde was een rollertje richting keeper André Turkstra van Edwin de Vries. Naarmate de eerste helft vorderde leek Ropta Boys zich enigszins onder druk vandaan te voetballen. Leek, want in de 34e minuut kreeg men opnieuw het deksel op de neus. Een corner van Anjum werd in eerste instantie afgeslagen, maar in de rebound werd de bal opnieuw in het zestien meter gebied gepompt. Via een wirwar van benen komt de bal voor de voeten van Wietse Rosier, die ietwat gelukkig de 0-2 aantekende voor Anjum.

Deze domper kwam Ropta Boys voor rust niet meer te boven, want Anjum bleef de druk goed hanteren op de Ropta Boys spelers. Alleen via een strakke vrije trap van Geert Linthof mocht de bijna werkloos toekijkende keeper André Turkstra nog in actie komen. In de slotminuut voor rust kwam Ropta Boys nog een keer heel goed weg. Een vrije trap van Mark Jansma werd door Wietse Rosier onhoudbaar voor keeper Hillebrand Tanja net over gekopt. Met twee gele kaarten voor Geert Linthof en Edwin de Vries en een op dat moment terechte 0-2 achterstand konden de Ropta Boys spelers hun slecht gespeelde eerste helft overdenken.

Betere 2e helft. De Ropta Boys supporters bleven zich voor de tweede helft vastklampen aan het Anjum scenario van zaterdag 25 oktober 2014. Een 0-2 achterstand voor Anjum werd destijds na de pauze omgebogen in een 3-2 overwinning. Ondanks dat het spel en voetbal van Ropta Boys verbeterde, zat dit scenario er niet in voor het ondermaats presterende Ropta Boys. Met windvoordeel had Ropta Boys een veldoverwicht, maar echt uitgespeelde kansen wist Ropta Boys niet te creeren. Anjum speelde op de counter en werd hierdoor zeer dreigend via vooral de snelle Johan Boersma. In de 56e minuut liet hij de gehele Ropta Boys achterhoede zijn hielen zien. Gelukkig voor Ropta Boys gaf hij de bal niet goed breed op zijn mede spelers. Ropta Boys bleef hierdoor hopen en kreeg mogelijkheden om er weer een echte wedstrijd van te maken. Eerst was het invaller Tjidsger Braaksma die niet rekende op een mistrap van een Anjum verdediger.

In de 71e minuut zag Arend Castelein zijn vrije trap net over het Anjum doel verdwijnen. Twee minuten later had Anjum geluk en Ropta Boys pech dat de scheidsrechter een handsbal, na een voorzet van Simon Dijkstra, over het hoofd zag. Ondanks dat Ropta Boys niet goed speelde zat het ook niet mee. Want in de 76e minuut laat Anjum keeper André Turkstra een voorzet los. De wegspringende bal komt voor de voeten van Simon Dijkstra die eigenlijk had moeten scoren, maar zijn inzet van heel dichtbij ging onbegrijpelijk over in plaats van in het doel.  Meteen na deze grote misser viel het doek voor Ropta Boys. In de tegenstoot was Johan Boersma iedereen en alles te snel af. Hij had daarnaast aan het einde van zijn solo nog het overzicht om de vrijstaande Raymond Braaksma te bereiken die op zijn beurt de 0-3 binnen tikte voor Anjum. Met nog een klein kwartier op de klokken probeerde Ropta Boys de stand nog enigszins draaglijker te maken. In de 80e minuut wist Meindert Meindersma op klaarleggen van Birhanu Rispens een fraai schot te produceren, maar de redding van keeper André Turkstra was even fraai. Anjum kreeg in 89e minuut nog een levensgrote kans via Wietse Rosier, maar oog in oog met Hillebrand Tanja lobte hij de bal op het dak van het doel. In diezelfde minuut had Birhanu Rispens bijna de eretreffer op zijn schoen, maar zijn schot ketste af op de paal.

Conclusie:  Opnieuw kon Ropta Boys het niet opbrengen om zich te wapenen tegen een Anjum dat op alle fronten net iets meer brengt in de derby van het noorden. Ropta Boys heeft zich afgelopen zaterdagmiddag de kaas weer van het brood laten eten door de bezoekers uit Anjum. In de heen wedstrijd liet Ropta Boys zich verrassen en nu liet Ropta Boys het volledig na om het thuis recht te zetten. Een verdiende 0-3 overwinning voor de Anjumers. Eindstand: 0-3.

© Verslag: Jan Torensma.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00