Ropta Boys moeizaam naar winst tegen ASC · Foto('s):

Ropta Boys moeizaam naar winst tegen ASC

zaterdag 28 maart 2015

Na drie verloren wedstrijden op rij tegen Anjum, Suameer en Friese Boys was er afgelopen zaterdagmiddag eindelijk weer winst voor Ropta Boys. Ondanks een voortreffelijke start van Ropta Boys werd het in de tweede helft billenknijpen om de voorsprong te behouden. In de slotfase werd de uiteindelijke winst veilig gesteld tegen hekkensluiter ASC. Dit met grote dank aan de absolute uitblinker Yorrick Elzinga. Hij voetbalde als voorstopper foutloos en belette ASC meerdere malen het scoren.

Eerste helft met sterk begin
De trainer en leider van Ropta Boys zijn na drie nederlagen op rij zonder gescoorde doelpunten naarstig op zoek naar de juiste formatie. Vandaar dat er tegen ASC een volledig nieuwe voorhoede stond opgesteld bij Ropta Boys. Deze voorhoede betaalde in de eerste tien minuten het vertrouwen meteen uit. Binnen tien minuten stond Rota Boys op een 2-0 voorsprong. Bij de eerste goal wist Jan Bekker de loopactie van Tjidsger Braaksma goed in te schatten. Hij gaf de balperfect, waardoor Tjidsger Braaksma oog in oog met de ASC keeper de bal beheerst binnenschoot voor de 1-0.

Bij de tweede goal wist Rudi Torensma, de zeer actieve Tjidsger Braaksma, te bedienen en opnieuw tikt Tjidsger Braaksma de bal langs de uitlopende keeper binnen voor de 2-0. Ondanks deze snelle achterstand liet ASC zich niet uit het veld slaan. ASC herpakte zich en kreeg mogelijkheden via de snelle voorwaartsen. Rudi Torensma en Arend Castelein wisten beide via een paar overtredingen de angel uit de ASC aanvallen te halen. Ropta Boys werd slordiger na de 2-0 voorsprong.

Ropta Boys wist in deze fase niet door te drukken, alhoewel Arend Castelein eigenlijk had moeten scoren na een mooie aanval. Met een dubbele assist van Geert Linthof kwam Arend Castelein alleen voor de keeper. Zijn inzet ging via het lichaam van de keeper net naast. Na een half uur kwam Ropta Boys goed weg. ASC claimde een penalty na een vermeende overtreding van Arend Castelein. Scheidsrechter Adema was resoluut en gaf een corner. Ondanks dat ASC behoorlijk van zich af beet had Meindert Meindersma tot tweemaal toe de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Eerst mist hij een intikker na een puntgave voorzet van Tjidsger Braaksma.

Een paar minuten later werd een vrije trap goed terug gekopt door Tjidsger Braaksma op Meindert Meindersma, maar hij raakt de bal onvoldoende en hobbelt naast het doel. In de slotfase van de eerste helft is ASC tweemaal heel dichtbij een doelpunt. Allereerst stopt Arend Castelein een doorgebroken speler onreglementair en voorkomt hier een zeker doelpunt. Hij heeft geluk, omdat scheidsrechter Adema besluit niet te fluiten. In blessuretijd van de eerste helft is en ASC speler iedereen te snel af en komt alleen op keeper Hillebrand Tanja af. De inzet was matig, waardoor Hillebrand Tanja met de voet redding bracht. Na de flitsende start ebde Ropta Boys langzamerhand weg en waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd in de eerste helft.

Tweede helft met moeizaam spel
In de tweede helft begon Ropta Boys zwak. Met dit zwakke begin speelde Ropta Boys tegenstander ASC in de kaart. De vaak veel te veel voor zijn verdediging voetballende laatste man Arend Castelein verliest de bal op het middenveld. Deze fout werd meteen afgestraft, want ASC nam over en scoorde beheerst via de rechterspits van ASC (2-1). Na dit doelpunt lag de wedstrijd weer volledig open. ASC geloofde weer in haar kansen en was zeker niet de mindere in deze fase. Gelukkig voor Ropta Boys stond de uitblinker van deze wedstrijd, namelijk Yorrick Elzinga, in de Ropta Boys achterhoede.

Hij zat deze middag overal tussen en opbouwend was hij niet te betrappen op een foutje. Letterlijk en figuurlijk stak hij met kop en schouders boven de rest uit. In de rest van de tweede helft kon het alle kanten uit. ASC creëerde in de vijfenzeventigste minuut een honderd procent kans, maar de linkerspits schoot de bal uit een ideale positie voor langs. Ropta Boys kroop een paar keer door het oog van de naald en wist met kunst en vliegwerk in deze fase de schade te beperken. Pas in de slotfase werd de ploeg weer gevaarlijk. Meindert Meindersma had moeten scoren uit een voorzet van Tjidsger Braaksma, maar gleed de bal naast. In de tachtigste minuut was daar eindelijk de bevrijdende treffer voor Ropta Boys.

Vanaf rechts werd een voorzet van Meindert Meindersma gemist door Tjidsger Braaksma bij de eerste paal. Maar bij de tweede paal was het de geheel vrijstaande Gerard Peter Weidenaar die de 3-1 binnen schoot. Na deze treffer gaf ASC zich nog niet gewonnen en kreeg nog een hele grote kans op de aansluiting. Opnieuw was het Hillebrand Tanja die met zijn voet redding bracht en de aansluitingstreffer voor kwam. In blessuretijd kreeg invaller Simon Dijkstra twee grote mogelijkheden om te scoren. Simon dacht sociaal en gaf de bal twee keer af, maar nu zonder resultaat, waardoor de eindstand bleef bij 3-1.

Conclusie: Ondanks een sterke start kende Ropta Boys heel veel moeilijkheden met hekkensluiter ASC. De uiteindelijke 3-1 overwinning komt zeer gelegen voor Ropta Boys na de dramatische serie van drie verloren wedstrijden op rij zonder enige treffer.

(C) Verslag: Jan Torensma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00