Ropta Boys wint als sterk collectief  van koploper SC Leovardia · Foto('s):

Ropta Boys wint als sterk collectief van koploper SC Leovardia

zaterdag 03 december 2016

Ropta Boys is dit seizoen een ploeg van uitersten. De ene week flop en de andere week top. Vorige week liep de ploeg hopeloos te voetballen en verloor tegen hekkensluiter Eastermar . Maar afgelopen zaterdagmiddag zag het thuispubliek een heel ander Ropta Boys. Een als collectief sterk voetballend Ropta Boys, waarin geen speler verzaakte met als eindresultaat een verdiende overwinning op koploper S.C. Leovardia.

Er zat afgelopen zaterdagmiddag karakter en vechtlust in het vlaggenschip Ropta Boys. Het toonbeeld van onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen werd belichaamd door Kees Kool. Met een gespleten wenkbrauw en getooid met een tulband wilde hij halverwege de tweede helft het strijdtoneel niet verlaten. Een duidelijk voorbeeld voor een ieder. Koploper Leovardia had een moeilijke middag, want Ropta Boys was scherp. Zelfs topschutter Vic Rozendaal had weinig in te brengen tegen de ras verdediger Martin Kool.

Matige eerste helft.
Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de omgekomen slachtoffers van de vliegtuigramp in Columbia werd de wedstrijd in gang gezet door scheidsrechter R. Brinkman. In het eerste half uur gebeurde er weinig. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en het tempo lag niet hoog. Van beide kanten waren het speldenprikken en kleine mogelijkheden voor beide doelen. Maar beide doelmannen werden niet getest in het eerste half uur.  Martin Kool moest wel twee keer ingrijpen om erger te voorkomen. Eerst moest hij een fout herstellen van Jan Pzn Braaksma en even later moest hij een kansrijk schot van Imro Schouwenaar blokken om erger te voorkomen. Voor Ropta Boys begonnen de aanvallen meestal bij Erik de Vries. Hij was deze middag overal op het veld te vinden in zijn vrije rol. In de 27e minuut wist Erik de Vries op rechts Tjidsger Braaksma in de zestien te bereiken. Tjidsger legt goed af op Geert Linthof. De harde knal van Geert werd geblokt door een Leovardia verdediger op het juiste moment.

In het laatste kwartier probeerde Leovardia enigszins druk te zetten op de Ropta Boys verdediging. Dit resulteerde in een paar corners op rij en in een grote mogelijkheid voor Vic Rozendaal. Hij kreeg de bal met de rug naar het doel aangespeeld, maar draaide kort en schoot snel en gelukkig voor Ropta Boys net over de kruising. Ook Ropta Boys kreeg vlak voor de rust nog een goede mogelijkheid. Net buiten de zestien meter werd een vrije trap toegekend na een overtreding op Tjidsger Braaksma. Een uitgelezen mogelijkheid voor de linkervoet van Erik de Vries. Met een mooie curve probeerde hij de bal in verre hoek te schieten. De curve bleek onvoldoende, waardoor de bal naast het doel verdween. De rust werd hierdoor terecht bereikt met 0-0.

Enerverende en spannende tweede helft
De tweede helft werd een stuk aantrekkelijker. Het tempo ging omhoog en Leovardia probeerde Ropta Boys meteen na rust onder druk te zetten. Dit lukte heel even, want Ropta Boys was deze middag niet de mindere. De achterhoede stond sterk en kort te dekken. Het middenveld was nadrukkelijk aanwezig en de spitsen waren super actief. Dit sterke collectief hield de koploper op afstand en creëerde zelf behoorlijke kansen en zelfs de leiding te nemen aan bijna een kwartier spelen in de tweede helft. Via rechts wist Tjidsger Braaksma zijn directe tegenstander af te schudden en gaf perfect af op Edwin de Vries. De inzet van Edwin werd in eerste instantie geblokt door keeper Mohite Tibben, maar de rebound werd keurig afgerond door Edwin de Vries. (1-0) Na dit doelpunt moest Leovardia komen en nam hierdoor meer risico.

Het gevolg was meer druk van Leovardia, maar Ropta Boys creëerde de beste kansen op verdubbeling van de voorsprong. Een goede individuele actie van Tim van der Voort zette hem alleen voor de keeper, maar zijn inzet ging net voorlangs. Misschien had hij de bal beter kunnen afgeven  op de mee gelopen vrijstaande medespelers. Halverwege de tweede helft was het even schrikken. Kees Kool komt in botsing met zijn tegenstander en scheurt zijn wenkbrauw. Na enig oponthoud en een tulband om zijn hoofd vervolgt hij de wedstrijd. Het werd een spannende slotfase. Leovardia zocht de aansluiting en veel ballen werden de zestien meter ingepompt, maar Ropta Boys gaf deze middag bijna niets weg.

Er waren enkele doelpogingen van Leovardia, maar ook keeper Johannes de Groot stond een paar keer op de goede plek. In de counter had Ropta Boys de wedstrijd eerder kunnen beslissen. Een kans voor invaller Nik van der Voort die naast schiet en Geert Linthof zag dat zijn schot klemvast werd gepakt door de Leovardia keeper.  Het bleef spannend tot het laatste fluitsignaal. In de allerlaatste seconde komt Ropta Boys heel goed weg. Een keihard schot van Imro Schouwenaar gaat nog via de lat over. Dit was tevens het laatste schot, want de uitstekend leidende scheidsrechter R Brinkman blies deze voor Ropta Boys prachtige wedstrijd naar het einde. (1-0)

Conclusie:

Na twee mindere wedstrijden tegen Scharnegoutum (beker) en Eastermar (competitie) was er afgelopen zaterdagmiddag niets aan te merken op de instelling en wedstrijdmentaliteit van de spelers. Er werd voor elke meter gevochten met als eindresultaat een mooie en terechte overwinning op koploper SC Leovardia. De uitdaging is nu om zo’n instelling en wedstrijdmentaliteit wekelijks te brengen. Maar deze mooie overwinning zit in de Ropta Boys pocket. Eindstand: 1-0.

© Verslag: Jan Torensma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00