Sipke Doller winnaar achtentwintigste Zomerdamtoernooi

Dinsdag 01-08-2017
SURHUISTERVEEN - Afgelopen maandag werd in de damarena van damclub TTS café de Haven te Surhuisterveen de finale ronde gespeeld van dit toernooi. Een aantal spelers zaten elkaar boven op de hielen en een misstap in deze ronde zou voor een duikeling op de ranglijst kunnen zorgen.

De favorieten voor de eindzege maakten echter geen fouten doordat Sipke Doller positioneel voordeel tegen Gerrit Terpstra uit Bakkeveen volledig wist te benutten en de volle winst opstreek. Henk Jonker de belager uit Oudega wist ook at hem te doen stond en hij schoof TTS er Karel de Bruin resoluut naar een nederlaag. Dit betekende dat beide kanshebbers dezelfde positie op de ranglijst behielden en Henk als tweede eindigde.

In de B groep kon het nog alle kanten uit. Licht voordeel was er voor Bert Oegema uit Mounein  en de remise tegen Reinout Sloot uit Leeuwarden compenseerde door het tegenstandersgemiddelde het eindresultaat zodat Bert in deze groep winnaar werd. Pieter Dijkstra uit Britsum kan ook op een uitstekend toernooi terugkijken. Zijn remise tegen directe concurrent Douwe Douma uit Twijzelerheide was voldoende voor de tweede plaats. Douwe verloor hierdoor zijn derde plaats aan Gerrit Terpstra.

De C groepers waren de grote verrassing van het hele toernooi. De niet spelende Wim Riddersma werd winnaar met een eigen gemiddelde van maar liefs 1.417. Op de tweede plaats eindigde hier Sietse Jonker uit Oudega die ook tegen Mildam topper Martie Boersbroek keurig de remise binnen hield. Ook het gemiddelde van Sietse a 1.286 kan met trots in de damhistorie worden bijgeschreven.

Good old Klaas Mondria uit Wolvega kon het niet bolwerken tegen Tjalling Oegema uit Mounein maar door het tegenstandersgemiddelde sloop hij wel voorzichtig naar plaats drie en kon het eremetaal in ontvangst nemen. De mooiste van acht ingeleverde slagzetten waren beoordeeld door DCH coryfee Tjipke Smedinga en de organisatie wees Sipke Doller als winnaar aan. Aan het slot van de avond werd deze nog even aan de aanwezigen getoond.

Overige uitslagen:
Johannes van der Meulen    – Rika van Leeuwen.   0-2
Hans Hoks                            –  Sjouke Zijlstra          1-1
Willem Lep                           –  Sape Hiemstra         2-0
Jan Hiemstra                        – Luitzen vd Heide        0-2
Sijtse Terpstra                      – Geert Rozenberg       1-1
Henk Hosper                        – Joop de Graaf            2-0
Tjalling Oegema                  – Klaas Mondria           2-0

De organiserende verenigingen Troch Tinken Sterk uit Surhuisterveen en DCH Heerenveen-Mildam kunnen terugzien op een prachtig toernooi waar in sportieve sfeer fel is gestreden om de ereplaatsen. Met iets meer Friese deelnemers zou volgend jaar de negenentwintigste editie nog meer glans krijgen. De dammers mogen nu even met reces om begin september weer te starten met de landelijke en provinciale competities. De echte diehards kunnen de komende week trouwen nog terecht in het Brunssum toernooi.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto's


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie