Slap VIOD Dames remiseert tegen Heerenveense Boys · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

Slap VIOD Dames remiseert tegen Heerenveense Boys

zondag 05 oktober 2014

Het spreekwoord goed voorbeeld doet goed volgen gold afgelopen zaterdag niet voor VIOD VR1. Het goede voorbeeld was door VIOD VR2 gegeven, dat koploper The Knickerbockers VR2 met een 4-0 overwinning declasseerde. Het speelde met passie, vechtlust en goed voetbal. Deze ingrediënten ontbraken te vaak bij het keurkops van VIOD. Twee keer werd een voorsprong tegen laagvlieger Heerenveense Boys verkwanseld. En met de uiteindelijk eindstand (2-2) kreeg VIOD echt niets te veel.

Heerenveense Boys zit in de hoek waar de klappen vallen. Met één schamel punt had men het debuut in de hoofdklasse toch anders voorgesteld. Maar coach Peter van den Berg kampt met een waslijst aan blessures en moet dus roeien met de riemen die hij heeft. Waarschijnlijk is dit de verklaring dat Heerenveense Boys in de eerste helft zo behoudend speelde.

Bij VIOD was het de vraag hoe men de enorme domper van vorige week zou verwerken. Toen werd in de laatste drie minuten van de wedstrijd een ogenschijnlijke overwinning tegen SSS uit handen gegeven. Met een doelpunt in de derde minuut leek VIOD de vieze smaak van het verlies tegen de koploper direct te willen wegspoelen. Grytsje Jongsma, deze wedstrijd speciaal bewaakt door Elisabeth Negerman, werd in het strafschop onderuit getrokken en Froukje Schaafsma benutte de toegewezen penalty.

Tot de 23e minuut viel er weinig te genieten op sportpark ‘Treffers Heech’. Toen was het Sirou Lieuwes die met een prima pass Gèrieke de Groot in staat stelde om te scoren. VIOD kon aanvallend weinig potten breken. De beide vleugelaanvallers Marissa Elzinga en Lisette Luimstra lagen aan banden bij respectievelijk Gitta van der Pol en Iris Bijker. Doorslaggevend in de eerste helft was de individuele klasse van Froukje Schaafsma en Grytsje Jongsma. Eerstgenoemde leidde op geweldige wijze de 2-1 voor VIOD in.

Schaafsma wist zich in het strafschopgebied te ontdoen van drie speelsters en zag de vrijstaande Jongsma niet over het hoofd, die op haar beurt de bal koelbloedig achter Renate Veenstra schoot. Beide teams kregen daarna zegge en schrijven nog één kans. Een voorzet van Shanna van Oosten kwam terecht voor de voeten van Gèrieke de Groot. Het was Joukje van der Meer die daarna haar enige redding van de wedstrijd moest verrichten. Elissa Halbesma, die geen schimp was van de twee weken geleden nog bewierookte voetbalster, zag vervolgens een schot net naast gaan.

In de tweede helft kroop Heerenveense Boys wat meer uit haar schulp. De dames uit het Friese Haagje rookten dat er deze middag wat meer in zat tegen het zwalkend VIOD. Desondanks was de eerste grote kans voor Marissa Elzinga die faalde toen zij alleen op het doel van Renate Veenstra snelde. Een vrije trap van Dimitra Theocharis belandde aan de andere kant van het veld op de lat. Dit was echter voor VIOD uitstel van executie. Na weer onnodig balverlies in de voorhoede van VIOD kwam de bal in bezit van Shanna van Oosten. Zij poortte Gretha Annema, één van de weinige uitblinksters aan VIOD-zijde, en zag vervolgens spits Annieck Bos vrij zag.

Die aarzelde geen moment en punterde de bal keihard achter Joukje van der Meer. Heerenveense Boys vierde na het laatste fluitsignaal de remise als een overwinning. Enerzijds terecht als je de ranglijst er bij pakt, maar anderzijds was het aangeslagen VIOD na de 2-2 rijp voor het slachthuis. Ter illustratie: notabene rechtsback Gitta van der Pol passeerde in de 85e minuut op onnavolgbare wijze een aantal speelsters van VIOD en bracht de bal op een presenteerblaadje bij Gèrieke de Groot, die hoog over schoot. Maar de hele wedstrijd beoordelend was een gelijkspel de juiste afspiegeling van de verhoudingen.

Niet een vrouw maar een man werd uitgeroepen tot ‘(wo)man of the match’: de jeugdige scheidsrechter Björn van Dalen. Sport- en loopadviesbureau Hugo Veenker was de wedstrijdsponsor.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00