Spectaculaire winst van VV Buitenpost op SC Feyenoord · Foto('s): Kiepie.nl
  Kiepie.nl

Spectaculaire winst van VV Buitenpost op SC Feyenoord

zondag 21 mei 2017

Het treffen tussen VV Buitenpost en SC Feyenoord in de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse eindigde zaterdag spectaculair. Met nog tien minuten op de klok keek de thuisploeg tegen een kansloze 0-2 achterstand aan tegen de amateurs van Feyenoord.

Een klein kwartier later ontplofte sportpark De Swadde toen Jorrit Terpstra de winnende treffer scoorde. Waar de Rotterdammers dachten het duel op een bijna arrogante wijze uit te kunnen tikken, hadden ze niet gerekend op de vechtlust van de Blauwkes. Rudmer Loonstra maakte de aansluitingstreffer en in blessuretijd de gelijkmaker, waarna Terpstra de 750 aanwezige toeschouwers in de laatste seconden van de wedstrijd massaal liet juichen.

Obiku
Feyenoord moest winnen om nog kans te maken om poulewinnaar te worden. De eerste twintig minuten ging de strijd nog gelijkwaardig op. Daarna namen de technisch vaardige Rotterdammers het heft in handen. Zo zag Feyenoord cultheld Mike Obiku dat zijn zoon, de snelle rechtsbuiten Junior Obiku, steeds dreigend was en dat een goede kans van hem door keeper Robert van der Laan met het been geblokt werd. Buitenpost had het lastig en wist maar mondjesmaat onder de druk van Feyenoord uit te voetballen en enkele mogelijkheden te creëren. Het overwicht van de gasten betaalde zich net voor rust uit. Spits Paul Norbruis plukte tussen twee verdedigers de bal uit de lucht, maakte een halve draai en schoot fantastisch binnen.

Lat
Na de thee had trainer René van der Weij het team iets omgezet en ging met twee spitsen spelen om zo vanaf het middenveld meer druk te kunnen zetten op de tegenstander. In de eerste minuut van de tweede helft maakte aanvoerder Berend Schootstra bijna de gelijkmaker. Zijn vrije trap belandde op de lat. Even later schoot Halbe Mossel iets te gehaast over. Feyenoord zette daarop een tandje bij en kreeg weer controle over het duel. Na een uur voetballen bracht Van der Weij twee verse spitsen: Jorrit Terpstra voor Martijn van Roeden en Rik Weening voor Joran Olijve.

Ontlading
Waar Buitenpost op jacht ging naar de gelijkmaker, was het Feyenoord die gemakkelijk een doelpunt kreeg. Van der Laan tastte mis op een afstandsschot van Lucas van Oeveren, waardoor de Rotterdammers op een comfortabele 0-2 kwamen. Een kwartier voor tijd besloot Van der Weij alles of niets te gaan spelen. Hij bracht aanvaller Simon Schreiber voor verdediger Marco van Leijen. Deze tactiek betaalde zich direct uit met een doelpunt van Rudmer Loonstra. Met nog een paar minuten op de klok zette Buitenpost vol aan, het doelpunt had duidelijk iets losgemaakt bij de spelers, en lukte het de gasten niet te profiteren van de ruimte die de thuisploeg weggaf.

In blessuretijd kreeg Buitenpost een hoekschop en ging Van der Laan mee naar voren. Het was opnieuw Loonstra die het net vond, nu met een kopbal, en de niet meer verwachte gelijkmaker maakte. Aanvoerder Schootstra kreeg nog een gele kaart voor een overtreding, waardoor hij de volgende wedstrijd geschorst is. In de laatste seconden van het duel ontsnapte Jorrit Terpstra aan zijn tegenstander en schoof alleen op de keeper af de bal knap in het doel. De ontlading bij de spelers en staf was groot en ook het publiek barstte uit in gejuich.

23 mei laatste poulewedstrijd
De afsluitende strafschoppenserie, die mogelijk doorslag geeft bij gelijke stand in de poule, werd door Buitenpost met 4-5 verloren. Dinsdag 23 mei speelt Buitenpost de laatste poulewedstrijd tegen thuis De Zuidvogels uit Huizen. Het duel op De Swadde begint om 19.30 uur. De Huizer ploeg heeft de eerste twee wedstrijden ook gewonnen, maar hebben een beter doelsaldo dan de Blauwkes. Buitenpost moet dus winnen om door te gaan naar de finaleronde. Die twee beslissingswedstrijden zijn op 27 mei en 3 juni.

© Verslag: Paul Loonstra