Stijging aantal online winkels binnen en buiten de regio

Donderdag 16-02-2017
NOORDOOST FRYSLâN - Het aantal webwinkels in Friesland is het afgelopen jaar gegroeid naar 1.175 zo meldde de Leeuwarder Courant afgelopen maand. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van 6,8 procent. Eén van de populairste webshops uit de regio is de Dokkumer Vlaggen Centrale.

De online vlaggenwinkel werd in 2014 bekroond met de Succes Award, en mag consumenten vanuit het hele land tot zijn clientèle rekenen. De DVC weet van zijn Dokkumse herkomst een heus unique selling point te maken; de website vermeldt trots hoe alle producten in Dokkum zelf geproduceerd worden. Maar er zijn meer bijzondere webshops die vanuit Noordoost Friesland opereren. Van vlaggen tot visserstruien, Noordoost Friese etailers zijn in alle soorten en maten vertegenwoordigd op het web.

Brood aan de deur

Volgens het Centraal Bureau Statistiek is inmiddels 9 procent van alle webwinkels in Nederland gespecialiseerd in het verkopen van etenswaren. Met een stijging van 13,8 procent ten opzichte van 2015, is dit de grootste toename in dit type webwinkel. Ook Eddy de echte Bakker heeft, naast twee fysieke vestigingen in Dokkum en Zwaagwesteinde, een webwinkel waar brood- en banketproducten online besteld kunnen worden. Voor 22.00 uur besteld betekent de volgende dag in huis. Een welkome service in een als krimpregio bestempelde streek, waar er eerder winkels sluiten dan bijkomen. Of de toename van de online verkoop van etenswaren ook echt te maken heeft met de leegloop in bepaalde gebieden, vermeldt het CBS niet.

Kleding blijft grootste afzetmarkt

Met een marktaandeel van 25,4 procent, blijft kleding de grootste online afzetmarkt. Een bijzondere online kledingwinkel die zich specialiseert in een typisch Noordoost Fries product is de webshop visserstrui.eu van openluchtmuseum ’t Fiskershúske in Moddergat. Hier zijn namelijk onder andere visserstruien en wanten van Waddenwol verkrijgbaar. De omzet van deze niche webwinkel zal natuurlijk niet eigenhandig bijdragen aan het succes van de online kledingverkoop, dat wordt eerder veroorzaakt door internationaal opererende online kledingshops met een uitgebreid assortiment, zoals Peter Hahn bijvoorbeeld.

Grote groei in online shoppen bij senioren

Opvallend is ook de stijging bij senioren die online winkelen. Met een toename van 5 procent bestelde vorig jaar 50 procent van de mensen tussen de 65 en 75 jaar wel eens een product in een webshop. Deze groei is zelfs groter dan het landelijk gemiddelde. Aangezien in Noordoost Friesland de vijfenzestigplussers ongeveer 20 procent van de bevolking uitmaken, valt ook hier in de regio nog een grote groep aan potentiële online shoppers te bedienen.

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie