Mariël Miedema bezorgt  VIOD drie belangrijke punten · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

Mariël Miedema bezorgt VIOD drie belangrijke punten

zondag 26 maart 2017

Na drie blamerende optredens greep coach Freddy Bollegraaf keihard in en wijzigde zijn elftal voor de wedstrijd tegen ON Groningen op verschillende posities. Reina de Vries werd afgelopen week aan de A-selectie toegevoegd en maakte op 33-jarige leeftijd haar debuut bij de Driezumers. De nog maar 15-jarige Femke Dijkstra startte voor het eerst in de basis.

Lisette Luimstra keerde na een vervelende blessure terug op het middenveld. Centrale verdediger Mariël Miedema werd, niet zonder succes,  in de spits geposteerd. Na drie minuten scoorde zij, na later zou blijken, de enige goal. Een winnende trainer heeft altijd gelijk! En om Hannibal van the A-team te citeren: ‘I love it when a plan comes together.’

Het verschil tussen nummer vier VIOD en nummer negen ON Groningen was maar vier punten. Een vierde opeenvolgende nederlaag zou voor de rest van de competitie degradatievoetbal betekenen. Maar door het vroege doelpunt van Mariël Miedema wist VIOD voor de vijfde keer met 1-0 een wedstrijd te winnen. Met het bizarre doelsaldo van 14 doelpunten voor en 15 tegen wist VIOD 27 punten te vergaren uit 17 wedstrijden. Daarmee heeft het hele goede papieren op een periodetitel, terwijl het primaire doel nog steeds handhaving is.

In de eerste helft kreeg VIOD twee grote kansen. Zowel Femke Dijkstra als Hilde van der Meulen misten het doel op een haar na. Marieke Stam was voor ON twee keer akelig dichtbij een treffer. VIOD was in vergelijking met de drie voorgaande wedstrijden, die kansloos werden verloren, in positieve zin onherkenbaar. De gretigheid was terug in het team. Met veel passie en felheid zat men de tegenstander fel op de huid. De wederopstanding werd het best geïllustreerd door Marissa Elzinga. Liep zij in de wedstrijden, die na de winterstop volgde, zonder zelfvertrouwen ietwat plichtmatig te voetballen, nu speelde zij lekker fanatiek een foutloze wedstrijd.

Dit laatste gold ook voor rechtsback Thirza Leistra. Door de terugkeer van middenveldster Lisette Luimstra in de as van het elftal kreeg VIOD eindelijk weer eens vat op het middenveld. Zij weet als één van de weinigen het spel te domineren maar ook ballen af te pakken. Reina de Vries begon, na een afwezigheid van anderhalf jaar op de voetbalvelden, vanzelfsprekend onwennig aan de wedstrijd. Op ervaring ging zij gaandeweg de wedstrijd beter spelen. Mariël Miedema had nog nooit in haar voetbalcarrière in de spits gespeeld. Als een ongepolijste stormram bond zij telkens twee verdedigers aan haar. In de tweede helft leek zij haar tweede doelpunt te scoren, maar de paal voorkwam erger voor ON. Ook Femke Dijkstra was nog een keer dichtbij een doelpunt. Maar haar kopbal belandde in de handen van keepster Anne Adelheid van der Baan.

Aan de andere kant van het veld schoot Elina Bakker via de handen van keepster Anna Reitsma net naast. ON was aanvallend vrij machteloos. Invalster Carmen Haitsma zorgde met twee schoten uit de tweede lijn nog voor het meeste gevaar. Nadat de sterk spelende Elissa Halbesma haar tweede geel kaart van scheidsrechter Brondijk voorgeschoteld kreeg, was het nog vijftien minuten billenknijpen. Brondijk trok tien minuten extra speeltijd bij. Maar ook met 10 ‘man’ was dit VIOD deze middag niet te kloppen.

© Verslag: Jouke Dantuma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00