Studenten en provincie tekenen voor eerste biobased brug ter wereld · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Studenten en provincie tekenen voor eerste biobased brug ter wereld

woensdag 19 juli 2017

Een brugdek volledig gemaakt van biocomposiet, kan dat? Welke materialen zijn er nodig? Is het sterk genoeg en hoe lang gaat het mee? Met deze vragen houden studenten van Stenden en Windesheim, vanuit het gezamenlijke initiatief Green PAC, zich het komende jaar bezig. Vandaag ondertekenden gedeputeerde Michiel Schrier en voorzitter van Stenden Leendert Klaassen een overeenkomst om de samenwerking tussen de organisaties te bekrachtigen.

“De eerste duurzame beweegbare brug in de wereld maken die uit 100% natuurlijke materialen bestaat, dát is onze ambitie”, vertelt gedeputeerde Schrier. Het past in zijn ambitie om van Fryslân een duurzame provincie te maken. Niet alleen als het gaat om energie, maar ook om het gebruik van grondstoffen. De brug moet bij Ritsumasyl komen te liggen, over het Van Harinxmakanaal. “Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal en nu nog volop in ontwikkeling. We zijn daarom erg blij dat we de kennis van studenten en hoogleraren in kunnen zetten om het materiaal verder te onderzoeken.”

Biobased composiet
Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal dat bestaat uit natuurlijke hars en vezels. Tot nu toe werd vaak een combinatie gebruikt van 80% bio-vezels en 20% glasvezel. In het lab in Emmen en Zwolle onderzoeken studenten onder meer de sterkte en de levensduur van verschillende samenstellingen van bio-materiaalcombinaties. Het ontwerp van de brug in Ritsumasyl ontstaat tijdens deze onderzoeksfase en is dus afhankelijk van het bouwmateriaal. Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage op met alle resultaten. De bouw van de brug zou dan in 2018 kunnen starten.

Samenwerken in een bouwteam
Green PAC, een initiatief van Stenden en Windesheim, is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. De organisatie ondersteunt met alle kennis die zij eerder opgedaan hebben over bio-composiet het bouwteam van de brug Ritsumasyl. In dit bouwteam nemen naast de provincie Fryslân ook aannemerscombinatie Reef Infra en Jansen Venneboer, Antea Group, Sweco, Witteveen+Bos en composietproducent Infra Composites deel. De partijen bundelen de krachten. Zo willen ze bijdragen aan de ambitie van de provincie om de eerste volledig natuurlijke brug in Fryslân te bouwen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio