Technics4U in Kollum

Vrijdag 19-05-2017
KOLLUM - Op 19 mei stonden de basisscholieren uit groep 7 en 8 te trappelen van ongeduld voor de ingang van het Lauwerscollege in Kollum. Maar liefst 275 groep 7 basisschoolleerlingen uit Achtkarspelen en Kollumerland deden in Kollum mee aan Technics4U. Ze bezochten op 19 mei het Lauwerscollege. Wethouder Paul Maasbommel opende het evenement. Op zaterdag namen de kinderen met hun ouders een kijkje bij Barkmeijer Shipyards in Stroobos, PTHgroep in Kollumerzwaag en bij het Project Beurtschip Dorp Grouw in Drogeham.

Een groot succes, aldus directeur Jaap Holvast van het Lauwerscollege in Kollum. “Het was fantastisch om het enthousiasme van de leerlingen te zien. Ook kinderen die niet zoveel met techniek hadden, deden net zo hard mee.” In Noordoost Friesland is een groeiende vraag naar mensen met een technische opleiding. Een reden om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Door de Technetkring Achtkarspelen-Kollumerland, een samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven, is daarom het techniekevenement Technics4U opgezet.

Doe activiteiten
Op een toegankelijke manier werd verteld dat overal techniek in en achter zit. Van een scan in het ziekenhuis bij een kankerpatiënt tot een attractie bij Walibi. De rest van de ochtend werd gevuld met doeactiviteiten, die werden begeleid door de eigen vmbo-leerlingen. Holvast: “De kinderen moesten een zonnecollector aan een ventilator vastmaken. En die ging door het zonlicht dan vanzelf draaien. Dat vonden ze echt prachtig!”

Enthousiast
Aan het einde van dag kregen de kinderen een gereedschapskistje mee, met waardebonnen daarin. Die konden ze de volgende dag inwisselen voor een stuk gereedschap of een ander presentje bij de bedrijven waar ze langsgingen. Op die manier hielden de leerlingen ook iets tastbaars over aan het project. Het project viel geweldig in de smaak en het enthousiasme was groot. Zo groot zelfs, dat enkele deelnemers de techniek zeker zien als een goede optie voor de toekomst.

Al met al twee zeer geslaagde dagen, op deze manier hebben de kinderen (en hun ouders, broertjes en zusjes die erbij waren) toch op een hele toegankelijke manier kennisgemaakt met techniek.

terug naar overzicht
Techniekdag voor leerlingen van basisscholenTechniekdag voor leerlingen van basisscholenMeer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie