Topprestatie VV Anjum tegen FC Grootegast · Foto('s): Nico Dijkstra
  Nico Dijkstra

Topprestatie VV Anjum tegen FC Grootegast

zondag 14 februari 2016

Toen de kruitdampen na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Tjalma waren opgetrokken, stonden beide teams met gemengde gevoelens op het veld. Thuisclub Anjum was vooraf tevreden geweest met een ( bonus) puntje. Na afloop was de gedachte, misschien had er nog wel iets meer ingezeten. De gelijkmaker van koploper Grootegast viel immers pas in de slotfase van een boeiende wedstrijd. De gasten waren vooraf de torenhoge favoriet. Met niets minder dan drie punten zou men richting het Groningse land terugkeren. Achteraf was de groene brigade misschien wel tevreden met een gelijkspel, na een snel opgelopen achterstand van 2-0.

Anjum slaat toe
De toeschouwers die Sven Kramer wereldkampioen zagen worden, kwamen achteraf van een koude kermis thuis. In de eerste tien minuten van de wedstrijd sloeg Anjum namelijk genadeloos toe. De Grootegast defensie inclusief keeper Mensink stuntelde tot driemaal toe. In eerste instantie wist keeper Erwin Mensink het doel schoon te houden door een inzet van Stephan Overkempe te pareren. De tweede- en derde kans werden door Stephan Overkempe en Johan Boersma wel verzilverd. De levensgevaarlijke spitsen van de thuisclub lieten de trotse koploper bibberen. Er waren nog geen tien minuten gespeeld.

Geen nieuws van het front van de koploper
Na de 2-0 voorsprong zagen de toeschouwers tot de rust een onmachtig Grootegast. De gasten wisten zich nauwelijks kansen te creëren. Een enorm compliment aan het complete Anjum team. Er werd gestreden voor elke meter. In deze strijd was niets te merken van de afstand van 23 punten die tussen beide teams op de ranglijst gecreëerd waren. De tussenstand van 2-0 bleef lang op het scorebord. Mogelijkheden om in deze tussenstand een wijziging aan te brengen waren er wel degelijk. Zo knalde Ite Hoolsema na een kwart wedstrijden op de vuisten van keeper Turkstra. Ook Anjum kwam nog tweemaal dichtbij een treffer. Een kopbal van Anne Zijlstra werd van de lijn getrapt, terwijl een inzet van Stephan Overkempe over het doel verdween.

Grootegast slaat toe
Twee minuten voor het rustsignaal werd keeper Andre Turkstra voor de eerste keer echt op de proef gesteld. Van zo’n twintig meter schoot Rick van Dellen de bal richting de rechter hoek van de goal. De Anjum goalie had echter een passend antwoord. Het bleef 2-0,maar helaas voor de withemden niet tot de rust. De allerlaatste balomwenteling van het eerste bedrijf eindigde in het Anjumer doel. Andre Turkstra moest een rebound toestaan op een inzet van dichtbij. Rick van Dellen stond precies op de juiste plaats. Het was een schitterend moment om in de dying seconds van de eerste helft de aansluitingstreffer te noteren. Er werd alleen nog afgetrapt.

Wie neemt het heft in handen?
Tijdens de pauze van deze “echte” wedstrijd werd volop gespeculeerd hoe de tweede helft er uit zou zien. De meningen waren eensgezind. Grootegast zou Anjum de duimschroeven aandraaien en op jacht gaan naar de overwinning. Niets was minder waar. De passie die Anjum in de eerste helft liet zien, werd gekopieerd in de tweede vijfenveertig minuten. Natuurlijk was Grootegast meer in balbezit en meer op de Anjumer speelhelft te vinden. De Anjum verdediging onder leiding van Pope Bauke Holwerda had op de dadendrang van de gasten een passend antwoord. Halverwege de tweede helft leek Bert Beute de gelijkmaker binnen te koppen. Pope Bauke Holwerda schoot de bal echter voor of achter de doellijn uit het doelgebied. Het bleef 2-1.

Bloedstollende slotfase
De minuten verstreken. Het was duidelijk dat deze seconden in het voordeel van de thuisclub zouden tikken. De te spelen minuten werden geteld. Zou Anjum kunnen stunten? Het laatste kwartier stond bol van de spanning. Anjum dat zich onder de druk van Grootegast uit voetbalde en bijna uit een scrimmage de 3-1 op het scorebord zette. Achtereenvolgens werden de schoten van Johan Boersma, Brandt Schaap en Anne Zijlstra teniet gedaan door de verdedigers van Grootegast. Aan de andere kant van het veld werden de voorwaartsen van trainer Johannes Douma steeds gevaarlijker. Tot in de slotfase was keeper Andre Turkstra de situatie meester.

Helaas, kreeg de equipe van Jacob Postma toch nog het deksel op de neus. De 2-2 was uiteindelijk een kopie van de eerste treffer. Ook nu moest Andre Turkstra een rebound toestaan. Deze keer was Chris Smedes er als de kippen bij om de gelijkmaker te scoren. Er waren nog zes minuten te spelen. De spanning bij de Anjum supporters kon onder de noemer code rood worden genoteerd. Dat er niet meer gescoord werd, was een klein voetbalwonder. De mogelijkheden voor beide teams waren zeker aanwezig. Na 95 minuten blies scheidsrechter Tjalma voor de laatste keer. Anjum- Grootegast eindigde in 2-2. Moest je daar nou tevreden mee zijn of niet? Zaterdag gaat Anjum om 14.30 op bezoek bij Marum.

Anjum – Grootegast 2-2