Triumphera dames 1 wint streekderby · Foto('s): Sake Beerstra

Triumphera dames 1 wint streekderby

vrijdag 12 januari 2018

Donderdag 11 januari speelde het eerste damesteam van volleybalvereniging Triumphera een uitwedstrijd in hun thuishal. Tegenstander: de Trochsetters uit Twijzelerheide. Voor hen is de Van der Bijhal eveneens de thuisbasis voor competitiewedstrijden.

Het publiek werd dus getrakteerd op een streekderby. Op voorhand was de uitslag van de wedstrijd moeilijk te voorspellen. Beide teams kennen elkaar al jaren en zijn altijd aan elkaar gewaagd. Ook in de stand is dat terug te zien. Triumphera bezet de vierde plaats, de Trochsetters staan vijfde. De competitie bevindt zich inmiddels in het tweede deel. Dat betekent dat de ploegen elkaar dit seizoen al eerder troffen. Triumphera won die bezienswaardige wedstrijd met 4-0. Dat was wat hen betreft ook nu weer de inzet.

De gedrevenheid is van meet af aan zichtbaar in het spel. Triumphera neemt direct een kleine voorsprong en weet die bijna de gehele set vast te houden. De dames zijn scherp en ook basisvaardigheden en – afspraken worden goed toegepast. Servicedruk van Marinke Lycklama en Greetje Dobbinga zorgt ervoor dat de thuisploeg regelmatig moeite heeft met de passing wat vooral hun aanval ontregelde. En in die gevallen waar het wel tot een aanval kwam, stuitten zij op de lengte van Lieneke Hoof en Tineke Babois aan het net bij Triumphera.

Blokkerend zijn de dames sterk waardoor de Trochsetters regelmatig een tactische aanval moesten inzetten. Maar ook daar had Triumphera een antwoord op. Jellianne Bergsma verdedigt namelijk met gemak een groot deel van het achterveld. Desondanks weten de geroutineerde Trochsetters zo nu en dan haarfijn de ruimte in het Kollumer veld te vinden. Aan het einde van de set weten ze daarmee zelfs nog verrassend dichtbij te komen. Triumphera recht de rug echter weer op tijd en wint de set met 21-25.

De tweede set lijkt het verzet van de Trochsetters gebroken. Coach Jan Hamstra gaf de dames van Triumphera de opdracht mee om het tempo in het spel te verhogen. Die opdracht weten ze goed uit te voeren. Strakke passes bereiken spelverdeelster Marijke Osinga. Zij zet deze om naar mooie tempo-setups. Deze versnelling levert onmiddellijk resultaat op. Met name de aanvallen van Lieneke en Marinke vanaf de mid-positie zijn in dit tempo vrijwel onhoudbaar. De Trochsetters nemen een time-out als ze aankijken tegen een achterstand van 8 punten. Omdat bij Triumphera op dit moment alles lijkt te lukken geeft coach Hamstra de dames een vrijbrief om zoveel mogelijk risico te nemen. Dat laten de dames zich zeker geen twee keer zeggen. Er wordt voluit geslagen, zelfs op ballen uit lastige posities. Ook de servicedruk wordt verder opgevoerd. Ze zoeken de grenzen van net en lijnen en weten deze vaak goed te vinden. Het levert prachtig volleybal op. En een mooi eindresultaat, ook de tweede set is voor Triumphera: 12-25.

Dat de Trochsetters hun naam eer aan doen blijkt in de derde set. Van het mooie spel aan de zijde van Triumphera is niets meer over. Wellicht had de tweede set meer energie gekost dan gedacht of trad toch een verslapping in de concentratie op. Hoe dan ook, de individuele fouten stapelen zich op en ondertussen hervinden de Trochsetters ook nog eens hun ritme. Dit zijn de momenten waarop de routiniers binnen het team de draad moeten oppakken maar ook dat slaagde niet. De aanvallen van Greetje eindigden driemaal achterelkaar in het net en Marinke kon de servicedruk van de eerste twee sets niet vasthouden. Alleen Marijke Osinga wist stabiliteit te brengen maar kon in haar eentje daarmee het tij niet keren. Coach Hamstra roept de dames naar de kant en weet ze gelukkig weer op het goede spoor te krijgen. De pass bereikt spelverdeelsters Marijke en Tineke weer en langzaamaan vinden ook de aanvalsters hun ritme weer. Het zijn juist de jongere aanvalsters  – Jellianne en Lieneke- die nu goed het initiatief nemen. Het blijft hard werken maar dat wordt uiteindelijk beloond met derde setwinst.

De laatste set kent nagenoeg hetzelfde verloop als de eerste. Qua spel laten beide teams wellicht iets minder mooi volleybal zien, de vermoeidheid is aan beide kanten zichtbaar. Uiteindelijk trekt Triumphera ook in deze set aan het langste eind. Ze halen de volle vijf wedstrijdpunten binnen en nemen in de rangorde nu dus afstand van de Trochsetters.

Volgende week staan er twee wedstrijden op het programma, waarvan één thuis. Donderdag 18 januari om 21.00 uur neemt Triumphera D1 het op tegen D.W.S. uit Wijnjewoude.

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00