Triumphera DS1 toont opnieuw veerkracht · Foto('s): Koos Babois
  Koos Babois

Triumphera DS1 toont opnieuw veerkracht

vrijdag 13 oktober 2017

Na het toch misschien wel onnodige nipte verlies vorige week in de uitwedstrijd tegen D.W.S (Wijnjewoude), wisten de dames van Triumphera 1 dat ze deze week zoveel mogelijk punten moesten binnenhalen om aansluiting met de top van de ranglijst te houden. Tegenstander deze week  is SC Veenwouden 1, dat met eveneens één winst- en één verliespartij nog onder Triumphera 1 in het klassement staat. Op papier dus nog niet een eenvoudige opdracht om met ruime cijfers te winnen.

Net als vorige week begon de thuisploeg tam aan de wedstrijd. De focus en het enthousiasme dat hen in de eerste competitiewedstrijd nog volle winst opleverde, ontbrak volledig. SC Veenwouden begon daarentegen gedreven aan de wedstrijd en toonde degelijk volleybal. Triumphera kreeg het op geen enkel vlak op de rit in de set die zich voor de thuisploeg kenmerkte door veel individuele fouten. SC Veenwouden won deze dan ook redelijk eenvoudig met 13-25.

Bij aanvang van de tweede set leek het tij nog niet gekeerd. In no-time keek Triumphera tegen een 0-6 achterstand aan. De dames waren niet opgewassen tegen de service-druk van de tegenstander. Tijdens de daaropvolgende time-out spraken de dames elkaar stevig toe en dat bleek nodig. Heel langzaam wisten de Kollumer dames de pass beter te verzorgen waardoor spelverdeelsters Tineke Babois en Marijke Osinga veel meer lijn konden aanbrengen in het spel. Ze wisten nu de aanvalsters goed in stelling te brengen en daarnaast zelf de nodige ballen tactisch te plaatsen. De druk op SC Veenwouden nam toe. Met dank aan sterke serviceseries van Marinke Lycklama en Greetje Dobbinga wist de thuisploeg de oorspronkelijke achterstand om te buigen naar winst in deze tweede set: 25-17.

Het was duidelijk dat de dames van Triumphera het ritme weer hadden gevonden. Ze waren weer in staat om regie op de wedstrijd te nemen. De derde set namen ze dan ook direct de leiding. De passing liep uitstekend waardoor midspeelster Lieneke Hoof goed kon worden aangespeeld. Met haar lengte weet zij dan onhoudbare ballen te slaan. Verdedigend blonk Jellianne Bergsma uit, zij haalde menig bal van de grond ook daar waar eigenlijk een teamgenoot die zone zou moeten verdedigen. SC Veenwouden wist in deze set nog wel goed bij te blijven door servicedruk en door gebruik te maken van het zo nu en dan haperende blok bij Triumphera. Toch ontstond geen enkele keer echt de indruk dat de winst in deze set niet naar de thuisploeg zou gaan. Zij wonnen deze uiteindelijk dan ook met 25-21.

Het verzet van SC Veenwouden leek in de vierde set aanvankelijk gebroken. Aanvallend schakelden zij over op meer tactische ballen waarop Triumphera verdedigend een uitstekend antwoord had. Deze geplaatste aanvallen werden goed doorzien en vertaald naar een vlotte pass, set-up en daaropvolgende aanval. En met dat tempo-volleybal wist Triumphera goed druk uit te oefenen op de verdediging van de tegenstander. Eenmaal plaatste SC Veenwouden een tactische bal erg goed. Jellianne Bergsma liet echter in de eerstvolgende aanval zien dat zij net zo goed in staat is om een geplaatste bal te spelen door een kopie van diezelfde aanval succesvol uit te voeren.

Op een stand van 23-16 lijkt de wedstrijd dan gespeeld. SC Veenwouden weet echter nog eenmaal de servicedruk op te voeren waardoor de spanning in de set toch nog weer oploopt. Uiteindelijk trekt de thuisploeg aan het langste eind en wint deze wedstrijd met 3-1. De broodnodige wedstrijdpunten zijn gehaald en dat brengt de dames op de 4e plaats in de poule.

Volgende week staan er twee thuiswedstrijden op het programma in de van der Bijhal. Eerst op woensdag 18 oktober om 19.30 uur nemen zij het in de bekercompetitie op tegen De Roeken/DVC 3. Daarna volgt op donderdag 19 oktober om 19.15 uur het volgende competitieduel tegen VC Buitenpost, dat vorig jaar nog in de eerste klasse speelde en nu ook koploper is in de 2e klasse J. Zaak voor de dames om dan vanaf het begin van de wedstrijd de goede modus te vinden zodat ze niet nogmaals een beroep op de mentale veerkracht hoeven te doen waarover zij gelukkig wel blijken te beschikken.