PWFoto.nl

maandag 19 maart 2018

Toen Harkemase Boys zaterdagochtend vroeg vertrok, had de ploeg nog niets gehoord vanuit Capelle en was het niet duidelijk of de uitwedstrijd in Zuid-Holland door zou gaan. De Harkieten maakten de reis niet voor niets. Op een lastige beginfase na was Harkemase Boys de betere ploeg en uiteindelijk waren de cijfers duidelijk: 1-4.

Het was al niet heel warm en de gure wind maakte de omstandigheden op sportpark ’t Slot ronduit onaangenaam. Voor rust had Capelle de wind in de rug en daar profiteerde de thuisploeg van. Capelle zette Harkemase Boys vast op eigen helft en de Friezen kregen de bal telkens moeilijk weg. Rechtsback Jami Jaliens testte Erick Jansema als eerste met een schuiver van afstand.

Schade beperken

“De wind was van invloed op het spel”, zei trainer Henk Herder. “Met tegenwind is het moeilijk om de bal weg te krijgen, helemaal als de tegenstander vol druk zet.” De opdracht was dan ook handig voor rust. Middenvelder Dennis van Duinen: “We wilden de schade beperken en proberen een goaltje mee te pikken.” Binnen tien minuten lag de bal toch achter Jansema. Bram de Bruin gaf voor en Olaf van der Sande scoorde, maar dat deed hij vanuit buitenspelpositie. Kort daarna waren de rollen omgedraaid: Van der Sande zette voor op De Bruin. Hij kopte van dichtbij op Jansema.

Hands

In de twintigste minuut was het wel raak voor Capelle. Kellian van der Kaap blokte de voorzet van Bram van Eijk met z’n arm en arbiter Hensgens wees naar de stip. Jansema koos voor de goede hoek, maar kon niet bij het schot van Van der Sande, die de thuisploeg op 1-0 zette.

Rentree met een goal

Daarna kwam Harkemase Boys ondanks de tegenwind beter in de wedstrijd. Onder aanvoering van middenvelders Dennis van Duinen en Henny Bouius zetten de Friezen steeds meer druk naar voren en nu was het Capelle dat even met de rug tegen de muur stond. Dat leverde een snelle en fraaie gelijkmaker op. Jesse Renken draaide weg bij Van Eijk en zette voor vanaf rechts. Bouius kopte bij de eerste paal langs doelman Ferry Hagendijk en bij de tweede paal werkte Robert Stelpstra de bal met z’n borst binnen. Door veel blessureleed stond Stelpstra op 25 februari vorig jaar voor het laatst in de basis. Hij was zaterdag bij z’n rentree weer waardevol: balvast, vaak op de goede plek en trefzeker. Na rust was het begin opnieuw voor Capelle. Binnen een halve minuut stond Jorn van Lunteren oog in oog met Jansema. De doelman kwam zoals zo vaak als winnaar uit de strijd. Toen nam Harkemase Boys het heft weer in handen en er kwamen goede kansen. “Het voordeel van de wind dat zij eerst hadden, hadden wij in de tweede helft”, zei Herder. “En ik vond dat we het goed deden. We vonden onze spits Robert Stelpstra en zetten hem aan het werk voorin. Van daaruit konden de anderen aansluiten. Daar ben ik tevreden over.”

Revanche

Bouius en Jan Hooiveld kregen de eerste kansen, maar hadden het vizier niet op scherp. Daarna kwam het moment van Dennis van Duinen. De kleine controleur is al het hele seizoen van grote waarde voor Harkemase Boys, maar ging in oktober de wereld om na een dure misser in de thuiswedstrijd tegen Capelle. Uitgerekend tegen die ploeg kwam z’n revanche. Van Duinen pikte de bal halverwege de Capelle-helft op, slalomde langs vier spelers en schoof de bal in de verre hoek. “Mooi dat ik juist tegen Capelle scoor”, zei de glunderende Van Duinen na de wedstrijd. “Die misser is wel in m’n hoofd blijven zitten. Ook tijdens andere wedstrijden dacht ik er af en toe nog aan. Dan is het typisch dat ik juist hier m’n eerste doelpunt voor Harkemase Boys maak.”

“Balans in het elftal”

Ook trainer Henk Herder was blij voor de middenvelder: “Ja, het is niet te geloven dat juist hij dit nu doet. En het was niet alleen de goal, hij speelde ook een geweldige wedstrijd. Dennis is heel belangrijk voor de ploeg. ‘Stofzuiger’ is een oneerbiedig woord, maar hij zit overal tussen en kan bovendien goed voetballen. Hij houdt de balans in het elftal.” Na de 1-2 van Van Duinen kwam de voorsprong van Harkemase Boys nog één keer in gevaar. Jaliens zette voor op invaller Steven Olsthoorn. Jansema lag uit positie, maar Renken schoot z’n doelman te hulp op de lijn en voorkwam de gelijkmaker. Niet lang daarna viel de beslissing. Stelpstra verlengde een lange bal van Erich Jongeling op Bouius. Hij kon de bal niet direct controleren, waardoor Hagendijk zijn inzet kon keren. In de rebound legde Bouius de bal terug op Beimers, die de rust bewaarde en de bal in het dak van het doel knalde.

Schrijver

In het restant van de wedstrijd kreeg Harkemase Boys veel kansen om de score verder uit te breiden. Bouius en Hooiveld stuitten op Hagendijk en Beimers zag een poging van de lijn worden gehaald. Ook Stelpstra kwam Hagendijk in de blessuretijd tegen, maar de spits kon daarna Ezra Schrijver aanspelen. De invaller stond twee minuten in het veld en bepaalde de eindstand op 1-4.

De betere ploeg

Duidelijke cijfers dus. “Hier hadden we voor getekend”, vertelde Herder. “Want Capelle heeft ook gewoon een goede ploeg.” Toch was Harkemase Boys verplicht om te winnen, vond Van Duinen. “Thuis hadden we ook moeten winnen. Nu wilden we revanche en we wisten dat we de betere ploeg zijn.” In het begin van de eerste helft en de tweede helft had Harkemase Boys het even lastig. “Ook bij 1-1 kregen ze nog een goede kans”, verwees Henk Herder naar de 1-op-1-situatie kort na rust. “Maar als team hebben we het verder goed gedaan. We hebben er hard voor geknokt in het koude weer.”

Inhaalrace

Door de vele afgelastingen na de winterstop heeft Harkemase Boys vier of vijf wedstrijden minder gespeeld dan de meeste andere ploegen in de Derde Divisie. Herder: “Daarom wilden we ook graag dat het nu doorging. Anders komen we nooit in een ritme.” Harkemase Boys heeft nog flink wat wedstrijden in te halen en krijgt het daardoor druk. Dinsdagavond komt ACV naar De Bosk. “Het wordt even fysiek aanpoten, maar daar word je sterker van”, lachte Van Duinen.

Capelle – Harkemase Boys 1-4: (1-1) 20. Olaf van der Sande 1-0 (strafschop), 28. Robert Stelpstra 1-1, 65. Dennis van Duinen 1-2, 73. Berwout Beimers 1-3, 90+1. Ezra Schrijver 1-4

Capelle: Ferry Hagendijk; Jami Jaliens, Jelle Pollemans, Gertjan Rothman, Bram van Eijk; Sandin Avdic (71/Tim Vincken), Rutger de Bos, Jorn van Lunteren (71/Boris Letterie); Angelmo Vyent (46/Steven Olsthoorn), Olaf van der Sande, Bram de Bruin

Harkemase Boys: Erick Jansema; Jesse Renken, Kellian van der Kaap, Bart de Groot (61/Erich Jongeling), Simon IJzerman; Kevin Mennega, Dennis van Duinen, Henny Bouius; Jan Hooiveld (89/Ezra Schrijver), Robert Stelpstra, Berwout Beimers (85/Jorco van Hezel)

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00