PWFoto.nl / Harkemase Boys

zondag 26 april 2015

Harkemase Boys heeft de topper bij Excelsior’31 met 1-0 verloren. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel al na drie minuten door Hakim Ezafzafi, de topscorer in de Hoofdklasse C. Voor rust kreeg Harkemase Boys nog wel kansen op de gelijkmaker, maar over de gehele wedstrijd was de overwinning voor Excelsior’31 verdiend.

De Harkiten begonnen met een andere opstelling. Deels noodgedwongen (blessure Robin Huisman de Jong), deels tactisch. Voor de viermansverdediging stond een blok van twee met Schotanus en Bolt, daarvoor een linie van drie met Smits, Bouius en Constansia en Schokker begon als spits. “Om hun diepgaande spelers op te vangen en vervolgens de tegenaanval in met onze snelle jongens voorin”, zo legde Harkemase Boys-trainer Jan Vlap uit.

Maar dat plan kon al snel de prullenbak in. Via een vloeiende aanval kwam Excelsior al na drie minuten op voorsprong. De opkomende rechtsback Draganovic dribbelde naar binnen, nam Sander van Dijken mee en speelde toen rechtsbuiten Patrick Gerritsen aan, die alle ruimte had op rechts. Zijn voorzet belandde op het hoofd van Hakim Ezafzafi, die bij de tweede paal vrij kon binnenkoppen. Even leek het erop dat de thuisclub al vroeg nog verder afstand ging nemen, want de ploeg uit Rijssen was in de beginfase heer en meester. Toch lukte het Harkemase Boys om na die 1-0 geen tegentreffer meer te incasseren.

Na een minuut of twintig kwamen de Friezen beter in de wedstrijd en stapelden de kansen zich zelfs op. De eerste kans bleek achteraf ook de grootste kans van de wedstrijd. Na een voorzet van Oebele Schokker kon Henny Bouius vrij intikken, maar van dichtbij schoot de middenvelder de bal over het doel van Arjan Kok. Na halve kansen voor opnieuw Bouius en Jongeling kreeg ook Schotanus uit een corner nog een flinke mogelijkheid. Hij kon de bal aannemen in het doelgebied, maar zijn schot werd geblokt door Joran Pot. Het dichtstbij kwam Harkemase Boys nog via een vrije trap van Oebele Schokker, die via een Excelsior-been en de paal naast ging.

Halverwege de wedstrijd was de conclusie dat Excelsior beter voetbalde en fraai combineerde, maar dat Harkemase Boys qua kansen niets onderdeed voor de thuisploeg. De hoop was dat er na rust wel een van die kansen in zou vliegen. Maar in de tweede helft lukte het Harkemase Boys zelden om gevaarlijk te worden. En het leek alsof Excelsior steeds kansen creëerde als het even aanzette. Zo waren er kansen voor Gerritsen en Draganovic na fraaie aanvallen, maar Harkemase Boys bleef in de wedstrijd.

De enige goede mogelijkheid voor Harkemase Boys na rust was toen Uuldriks de bal voorzette op Bouius, die van dichtbij doelman Kok niet in problemen kon brengen, mede dankzij goed verdedigend werk van Pot. Excelsior verzuimde vervolgens om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Pot kreeg een kans na een mooie combinatie met Davina en Ezafzafi, even later was er ook een flinke mogelijkheid voor Michel Gerritsen Mulkes uit een counter, maar Erick Jansema greep telkens goed in. Harkemase Boys probeerde het met lange ballen, maar ook daaruit kwam geen enkele kans en dus bleven de drie punten in Rijssen.

Door het verlies ziet Harkemase Boys Excelsior passeren op de ranglijst. Daarnaast staat DVS nu ook drie punten los van Harkemase Boys. Met nog twee wedstrijden te gaan lijkt een kampioenschap voor Harkemase Boys uitgesloten. De Harkiten hebben het in elk geval niet meer in eigen hand.

“De eerste helft hebben we het nog aardig gedaan”, zei Jan Vlap na afloop. “Toen kregen we nog drie of vier echte kansen. Die hadden we moeten maken. De tweede helft wilden we zo doorgaan omdat we wel kansen creëerden. Uiteindelijk hebben we toch maar gewisseld, Erich Jongeling naar voren gebracht. Maar we werden er niet gevaarlijker op, eerder Excelsior juist.” Ook de teleurstelling bij aanvoerder Klaas Schotanus was groot: “We hadden afgesproken om sowieso niets weg te geven, maar Excelsior krijgt in de eerste paar minuten al een paar grote kansen. En zelf hebben we verzuimd om onze kansen af te maken. Dan verdienen we het ook niet.”

Volgende week gaat Harkemase Boys op bezoek bij koploper DVS’33, maar Harkemase Boys richt zich eerst op de beker. Woensdag staat de halve finale tegen ACV op het programma. Die wedstrijd begint om 20:00 uur op sportpark De Bosk.

Scoreverloop: 4. Hakim Ezafzafi 1-0

Opstelling Excelsior’31: Arjan Kok, Adi Draganovic, John Lubbers, Rico Wolven, Michel Gerritsen Mulkes, Amanuel Isa, Joran Pot, Gradus Hempenius (88/René Sikkelbein), Patrick Gerritsen (77/Coen Vloedgraven), Niek Davina, Hakim Ezafzafi (90+3/Simon Baysoy)

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Erich Jongeling, Adams Sarkodie, Sander van Dijken (70/Martijn Dijk), Klaas Schotanus, Raymond Bolt (79/Arton Musliu), Joram Smits, Henny Bouius, Gersinio Constansia (60/Heine Uuldriks), Oebele Schokker

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00