VIOD Dames laat SSS uit houdgreep ontsnappen · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

VIOD Dames laat SSS uit houdgreep ontsnappen

zondag 28 september 2014

Er zijn van die wedstrijden die heel lang blijven beklijven. De topper in de zaterdag hoofdklasse tussen SSS uit Klaaswaal en VIOD uit Driezum was zo’n wedstrijd. Toen de klok negentig minuten aangaf stond VIOD met 4-3 voor en was virtueel koploper. Twee minuten later floot scheidsrechter J. de Vos voor de laatste keer en ging SSS als winnaar het veld af. VIOD droop met de staart tussen de benen af in één van de meest bizarre wedstrijden die de Friezinnen ooit speelden.

Na zegge en schrijven 1 minuut nam VIOD de leiding. Grytsje Jongsma veroverde de bal op het middenveld, lag de bal breed op Froukje Schaafsma die simpel keepster Agnita Nouwen kansloos liet. Kwam dit doelpunt te snel? Wie zal het zeggen? Feit is wel dat VIOD in de gehele eerste helft vergat compact te verdedigen. Met name Mandy van der Heide, deze keer op tien spelend, kon zich naar hartenlust uitleven. In de achtste minuut soleerde zij door de verdediging van VIOD. Diny Bouius maakte ternauwernood haar vlijmscherpe voorzet onschadelijk en voorkwam hiermee dat Roswitha Wintermans de bal in het lege doel kon schieten. Dezelfde Wintermans kreeg daarna een dot van een kans maar schrok zichtbaar van de geboden ruimte. SSS claimde in het vervolg een aantal keren onterecht een penalty na vermeend handsballen van een aantal VIOD speelsters. Echter de penalty kwam er wel. Aafke de hoek vergreep haar aan Linda Kruithof en optelsom of niet de terechte strafschop werd benut door aanvoerster Anouk Groenewegen. VIOD kwam niet in het spel voor en mocht nog van geluk spreken dat een keihard schot van Mandy van der Heide op de buitenkant van de paal uiteen spatte.

Wie had verwacht dat VIOD herboren uit de kleedkamers zou komen, kwam bedrogen uit. SSS ging door waarmee men de eerste helft had afgesloten: dominant voetballen en kansen creëren. In de 55e verkeek keepster Joukje van der Meer zich op een schot van grote afstand van Mandy van der Heide (2-1). Daarna raakte Roswitha Wintermans nog de lat. Gretha Annema had de gelijkmaker op de slof, maar schoot naast. De wedstrijd leek beslist toen Linda Kruithof alert reageerde nadat Joukje van der Meer de bal uit een corner van Mandy van der Heide niet adequaat verwerkte. Hierbij werd zij overigens gehinderd door haar eigen teamgenoten. Niemand gaf nog een cent voor de kansen van VIOD, maar een doelpunt uit het niets van Marissa Elzinga deden de rollen plotseling omkeren. SSS zakte als een pudding in elkaar en VIOD rook dat er meer inzat. Grytsje Jongsma die eerst nog een grote kans om zeep hielp en uit een corner van Aafke de Hoek volop de lat testte, zorgde met een schot uit de tweede lijn voor de gelijkmaker. De sterk acterende Froukje Schaafsma zette VIOD in de 85e minuut verdiend op voorsprong en SSS leek uitgeteld.

Een onnodige overtreding van Femke Mulder leverde in de 90e minuut een vrije trap op voor SSS. Natuurlijk ging het kanon Mandy van der Heide zich hiermee bemoeien. De ‘woman of the match’ legde van grote afstand aan en zette SSS weer op gelijke hoogte. Beide kampen hadden achteraf tevreden kunnen zijn met een puntendeling. Maar die puntendeling zou er niet komen. Er zijn van de momenten dat de bal weg gerost moet worden en dat je bij wijze van spreken de gevaarlijkste aanvaller van de tegenpartij trakteert op een dubbele dekking. Maar dit VIOD ontbeert op sommige momenten rücksichtlosheit. Wederom was Mandy van der Heide die profiteerde van de naïviteit van VIOD. Zij poeierde de bal maar weer een keer op het doel van Joukje van der Meer, die de bal niet onder controle kon krijgen. Het was Linda Kruithof die de bal uit de rebound in het lege doel schoot en voor uitzinnige vreugde zorgde bij SSS en het vele publiek. Het meest krankzinnige is dat VIOD door deze gevoelige nederlaag steeg naar de tweede positie.

Volgende zaterdag staat de eerste Friese derby op het programma. VIOD ontvangt thuis Heerenveense Boys. Dan zal blijken of de Driezumers zich weer hebben kunnen herpakken. Voor meer foto’s kijk op www.vioddames.nl.

© Verslag: Jouke Dantuma

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00