Jacqueline Jongsma

zondag 15 oktober 2017

Na afloop van de derby tussen de vrouwenteams van VIOD en Heerenveense Boys was de trainer uit het Friese Haagje trots op zijn speelsters. Zij stapten dan ook met een grijns van oor tot oor van het veld na het 0-0 gelijkspel. VIOD-middenvelder Lisette Luimstra was ook duidelijk in haar oordeel: ‘Dit voelt als verliezen.’

Het beloofde Samba-voetbal bleef bij VIOD beperkt tot de eerste helft. Heerenveense Boys had werkelijk niets in de melk te brokkelen. Vier levensgrote kansen waren niet aan de Driezumers besteed. Rafaela Dijkstra, in de eerste helft een plaag voor de verdediging van Heerenveense Boys, schoot twee keer voorlangs. Silke van der Wal kreeg de grootste kans. Femke Reitsma bediende de bal haar op een presenteerblaadje. Maar de licht opstuitende bal schoot zij voor leeg doel naast.De inzet van Lisanne Kempe op vijf meter van keepster Charetha Okken was onvoldoende explosief.

Vlak voor rust keurde scheidsrechter Warners een doelpunt van Lisette Luimstra in eerste instantie met veel handgebaar goed. Hij negeerde bewust het vlagsignaal van de vrouwelijke uitvoering van zijn assistent Stef Verhagen. Na een korte dialoog tussen beiden besloot Warners uiteindelijk de treffer te annuleren. De televisiebeelden gaven geen honderd procent uitsluitsel, maar het leek er verdacht veel op dat de absolute uitblinkster aan Heerenveense Boys zijde, Tessa Jager, buitenspel ophief.

In de tweede helft bleef VIOD 70% balbezit houden, maar creëerde het nauwelijks kansen. De jarige Elissa Halbesma, die niet haar beste wedstrijd dit seizoen speelde, luidde de enige grote kans in voor Heerenveense Boys. Zij leed op het middenveld balverlies. Colinda Faber kon daarna op aangeven van Annieck Bos frank en vrij doorstomen naar het doel van Joukje van der Meer, maar werd ingehaald door Mariël Miedema waardoor de kans smoorde in schoonheid. Uiteindelijke hoefde keepster Joukje van der Meer deze middag geen enkele noemenswaardige redding te verrichten. Een aantal schoten van afstand pareerde zij routineus.

In het laatste kwart van de wedstrijd nam VIOD onnodig veel risico en schakelde, zonder succes, over op ‘Kick and Rush’ voetbal.  Als een stel kakelende kippen zonder kop werd de bal vaak te gehaast en zonder resultaat naar voren geramd. Alleen Thirza Leistra, de beste aan VIOD-zijde, leek het hoofd koel te houden. Heerenveense Boys rook mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De geboden ruimte was een kolfje naar de hand van Ana Carolina de Jong, die Fardou Visser had afgelost. Met haar snelheid en dynamiek ging Heerenveense Boys op zoek naar een stunt. Twee keer randje buitenspel doorkruiste een doortocht van Jildou Eelsingh naar succes. En natuurlijk blijft de VIOD-verdediging een bijna niet te nemen veste. Voor de derde keer in successie werd weer geen tegengoal geduld. Klik hier voor meer foto’s.

© Verslag: Jouke Damstra

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00