VIOD wint in derby van VCR · Foto('s): Jacqueline Jongsma
  Jacqueline Jongsma

VIOD wint in derby van VCR

zondag 24 april 2016

Zaterdag 23 april mocht VIOD het opnemen tegen het degradatie strijdende VCR. Anton van Zwol kon deze middag niet beschikken over maar liefst 3 basisspelers. Roelof van der Veen (werk), Jouke Bosgraaf (enkel) en Marcel van der Meulen (ziek) en Pieter Feddema verblijft nog steeds in de lappenmand met een bovenbeen blessure.

Vandaag was er dus heel wat puzzelwerk voor de staf. A junior, Gerald Mous mocht in de basis beginnen en kwam op het middenveld te spelen, Ruben Roodhart schoof een positie naar voren richting middenveld en René van der Veen stond samen met Jouke Sjoerdstra in het centrum, Bauke Visser kwam op rechtsback en Kees Hansma mocht proberen de functie van linksback in te vullen. Al binnen een minuut kwam dit het team duur te staan want vlak na de aftrap kon een middenvelder van VCR een steekpass afleveren op de snelle nr. 9 van VCR Jouke Hoekstra. Hansma miste de bal volledig en de spits kon richting Otte Visser stormen en voor de 0-1 zorgen. Vlak hierna kreeg VCR nog een grote mogelijkheid om de score op te voeren maar dit bleef VIOD gelukkig bespaard. Genoeg redenen voor de staf om in te grijpen. Ruben Roodhart moest een positie terugzakken, René van der Veen naar de linksback en Kees Hansma weer terug op het middenveld.

In de vijfde minuut kreeg VIOD een mogelijkheid uit een corner maar Erik van der Veen tikte de bal net naast. Mede dankzij de positiewisselingen kwam VIOD meteen beter in haar spel. In minuut zes wisten de Driezumers op gelijke hoogte te komen. Na een mooie aanval via Nykle Durk van der Valk en Kees Hansma was Bauke Visser het eindstation die voor zijn vijftigste treffer in zijn loopbaan zorgde. Vlak hierna werd een zuiver doelpunt van VIOD onterecht afgekeurd. De bal werd ingekopt door Sjoerd Visser maar Erik, die niet met het spel meedeed, zou in buitenspelpositie hebben gestaan. De scheidsrechter bleef bij zijn beslissing ondanks de protesten aan VIOD zijde. In de negende minuut werd een vrij trap toegekend aan VIOD op de rand zestien. Kees Hansma nam de vrije trap voor zijn rekening, een mooi buitenkansje om zijn fout eerder in de wedstrijd recht te zetten. De hard ingeschoten vrije trap leek houdbaar voor de keeper maar deze moest toch capituleren. Hiermee was de vroege achterstand alweer snel omgebogen naar een 2-1 voorsprong. Na weer een goede aanval werd spits Jelmer Visser bereikt die de bal panklaar legde voor Kees maar diens schot werd een makkelijke prooi voor de goalkeeper.

Het was eigenlijk alleen VIOD wat de klok sloeg: er was veel balbezit voor de mannen van Van Zwol. In de 24e minuut werd weer een prima aanval op de mat gelegd nu via Erik van der Veen en Gerald Mous. Met een heerlijke steekpass van laatst genoemde werd Nykle Durk van der Valk gelanceerd. Hij schoot de bal hard en onhoudbaar in en via de onderkant van de lat verdween het leer tegen de touwen 3-1. VIOD zat op rozen en kon de score voor rust nog verder uitbreiden maar Nykle schoot de bal vrij eenvoudig in de handen van de doelman. Met deze stand werd er een rustpauze ingelast en voor de mannen uit Rinsumageest de kans om de koppen bij elkaar te steken, want een afstraffing leek aanstaande. VIOD begon de tweede helft ongewijzigd. Meteen na de aftrap een grote kans voor de thuisclub. De bal werd vanaf links voorgezet door Erik van der Veen en diens voorzet werd ingekopt door Jelmer Visser en via een been van een verdediger van VCR bijna in eigen doel gewerkt. Gelukkig voor VCR, anders was het echt over en uit voor de mannen van oud trainer van VIOD Leen Spek.

VIOD liet nu een ander spelbeeld zien dan in de eerste helft. De gemakzucht sloop er in en VCR begon wat meer van zich af te bijten. De mannen zaten er nu wel kort op waar VIOD zichtbaar last mee had. Toch was het weliswaar VIOD die weer een grote mogelijkheid kreeg om de wedstrijd vroegtijdig op slot te gooien. Een kort genomen hoekschop komt via Nykle Durk van der Valk bij Kees Hansma, en op een metertje van de zestien, haalt deze verwoestend uit, maar de bal vliegt net voorbij de linker kruising. Na een vrije trap van Kees Hansma werd de bal terug gelegd op Ruben maar deze miste de richting om te doelpunten. Het spel van VIOD werd er niet beter op en met een paar lange ballen van VCR wist het de verdediging knap lastig te maken. Jouke Hoekstra, de maker van de vroege 0-1, kwam weer oog in oog met Otte Visser, maar door goed optreden van de doelman wist deze nu wel zijn doel schoon te houden. Aan de overkant een mogelijkheid voor VIOD. Een vrij trap vanaf rechts werd hard ingebracht door Erik van der Veen, maar de bal ging net voorlangs en er stond helaas niemand klaar om de bal erin te rammen en zo rolde de bal over de zijlijn.

Na deze mogelijkheid diende het mooiste moment van de middag zich aan. Na een afgeslagen hoekschop voor de blauwhemden kwam de bal hoog terug op een meter of twintig van de goal. Gerald Mous stond klaar om te vuren. Met een perfecte trap nam hij de speelbal ineens op de pantoffel en vloog de bal prachtig in de bovenhoek. Mooi voor deze jonge knaap die zijn basisplaats bekroonde met een schitterend doelpunt. Vlak hierna werd de A junior naar de kant gehaald en maakte Matthijs van der Wal in de drieëntachtigste minuut zijn rentree in het eerste van VIOD. Koud in het veld kon hij bijna aantekenen voor de 5-1. Helaas voor van der Wal was zijn inzet te zacht en kon de keeper redding brengen. In de vijfentachtigste minuut een primeur voor Tjibbe van der Veer. Hij maakte zijn debuut in VIOD 1 en loste Nykle Durk van der Valk af.

Verder gebeurde er niets noemenswaardigs meer en floot de overigens goed leidende scheidsrechter Tyler voor het eindsignaal. Een verdiende overwinning tegen een strijdlustig VCR. Volgende week komt Sc Twijzel op bezoek op sportpark Treffersheech. Aftrap 14:30 uur. Voor meer foto’s kijk op www.viod-driezum.nl.

(C) Verslag: Kees Hansma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00