VV Buitenpost en Balk naar doelpuntloze remise · Foto('s): Hans Zwamborn
  Hans Zwamborn

VV Buitenpost en Balk naar doelpuntloze remise

dinsdag 27 september 2016

Alweer een mooi affiche afgelopen zaterdag in de Eerste Klasse E. De Buitenposter hoofdmacht ontving Balk, de ploeg van oud-trainer Dick Sangers. En deze tegenstander is de afgelopen jaren eigenlijk `altijd lastig` gebleken. Vorig seizoen restte er zelfs geen enkel punt voor de Blauwkes.

Zaterdag voor Buitenpost dus de mogelijkheid voor revanche. De gasten uit Balk kenden tot nog toe een stroeve start. Met drie punten uit evenzoveel wedstrijden stond het slechts negende op de ranglijst, Buitenpost had inmiddels zes punten binnen gehengeld en stond keurig vierde in de rangschikking. Buitenpost-trainer René van der Weij gaf vandaag de voorkeur aan spits Rik Weening in plaats van Joop Pijnacker. Daarnaast waren Simon Schreiber en Joran Olijve niet helemaal ‘okselfris’ en bevolkten ook reservekeeper Marvin Heidstra en Rudmer Loonstra de reservebank. Arbiter deze middag was de heer C.C. Mesbah uit Groningen en zijn assistenten waren vanmiddag de heren J. Wenting en R. Doornbos.

Thuisploeg bied cheque aan en komt goed uit de startblokken

Vóór dat de wedstrijd begon, was er een prachtig gebaar van de thuisploeg aan de gasten van VV Balk. Vorige week zondag had een brand, waarschijnlijk ontstaan in de meterkast, flinke schade veroorzaakt aan de Balkster accomodatie. Een cheque ter waarde van € 500,= werd door aanvoerder Ruben Boekhout aan de Balksters overhandigd om hen zo enigszins tegemoet te komen. Een prachtig gebaar vooraf dus!

Zoals al aangegeven, had Van der Weij voor spits Rik Weening gekozen. Logisch voor de kenners, omdat Balk al enkele jaren een degelijke, statische defensie heeft. Met de beweeglijke, explosieve Weening voorin liggen er dan meer mogelijkheden. Buitenpost startte dan ook prima, de eerste mogelijkheid was al in de zevende minuut voor spits Weening. Na een prima actie in het vijandige strafschopgebied, redde de Balkster keeper Hessel Altenburg echter uitstekend ten koste van een corner. De toegekende corner leverde niks op. Na een kwartier probeerde Buitenpost-verdediger Marco van Leijen het maar eens van afstand en wederom was Altenburg uitstekend bij de les en tilde de bal over de lat, zodat ook nu het gewenste Buitenposter doelpunt uit bleef. De volgende mogelijkheid voor de thuisploeg, na ruim twintig minuten, kwam voort uit een korte corner voor Buitenpost. De corner van Berend Jan Schootstra op middenvelder Rob Dijkstra werd door Dijkstra boven op de lat geknald en had beter lot verdiend. Tegenstander Balk kreeg ondertussen eigenlijk geen echte kansen. De defensie van Buitenpost stond prima en gaf geen cadeaus weg. Toch is het tegen de mannen van Dick Sangers altijd oppassen, want men beheerst de counter uitstekend.

Buitenpost behoudt de controle

Buitenpost zette de lijnen uit en controleerde de wedstrijd. Balk probeerde het voor rust slechts met een knal van Wybren Altenburg, maar hij had zijn vizier niet juist afgesteld. Dat was eigenlijk ook het enige wapenfeit van de Balksters. Misschien lag het aan het prachtige weer, dat de doelpunten schaars waren vanmiddag. Het opgekomen publiek zag echter een aantrekkelijk duel, waarin Buitenpost voor rust heer en meester was. Ook na de welkome drinkpauze, kon de thuisploeg helaas het gaatje niet vinden om de wedstrijd écht open te breken. Vlak voor rust schoot Buitenposter Schootstra van afstand nog over, voordat de prima leidende arbiter Mesbah de heren naar de thee stuurde. Ruststand 0-0.

Balk-keeper ‘dwarsligger’

Na rust kwam er wel wat meer actie. Zo kopte Balkster Johan Geertsma over na een voorzet van Pieter Wijnja. Buitenpost antwoorde en voerde het tempo enigszins op. Een schot van Weening smoorde in de Balkster defensie en de rebound van Halbe Mossel werd een prooi voor de steeds-maar-hinderlijk-in-de-weg-staande Hessel Altenburg, die uitgroeide tot de grote uitblinker aan Balk-zijde. Balk-trainer Sangers greep in, zag dat de Blauwkes steeds sterker werden en wisselde spits Harry Deinum voor Nino Stijlaart. Het leverde ook binnen drie minuten twee gele kaarten op aan Balk-zijde. Eerst kreeg verdediger Ivar Klijnsma een gele prent na een overtreding op Buitenpost-spits Weening en even later was er geel voor Geertsma, toen hij zich vergreep aan Schootstra. Arbiter Mesbah zag een en ander aan en greep – terecht – in. Na de eerste kaart knalde Schootstra de vrije trap over het doel van routinier Altenburg. De grootste mogelijkheid vanmiddag was misschien voor middenvelder Ruben Boekhout. Hij kreeg de bal panklaar voorgelegd door Weening maar zijn loeiharde schot was wederom een prooi voor de voor de Buitenposters zeer vervelende Altenburg.

Op zoek naar doelpunt

Trainer Sangers haalde nu ook aanvaller Sander Dooper naar de kant en Johan Lyklema heette zijn vervanger. Buitenpost-trainer Van der Weij wisselde daarop Martijn van Roeden voor Simon Schreiber. Een prachtige aanval begon na een geweldige actie van Jorrit Terpstra. Hij gaf uitstekend mee op Dijkstra, waarna een prima voorzet volgde. Weening schoot echter via een verdediger naast. Met nog twintig minuten te gaan, kreeg de thuisploeg een corner. Deze werd door Van Leijen kort genomen op Schootstra, waarna laatstgenoemde de bal keurig klaarlegde voor eerstgenoemde. De knal van Van Leijen vloog via de harde vuisten van keeper Altenburg over en zo bleef de stand nog steeds doelpuntloos gelijk. Ook Schreiber verdween in het boekje van arbiter Mesbah, toen hij Balk-verdediger Beerend Altena onderuit trok. Voor Balk waagde Wybren Altenburg nog een poging, maar ook Buitenpost-keeper Robert van der Laan wenste niet te capituleren. Hij kon eenvoudig redden. Aan de andere kant smoorde een schot van Schreiber in de Balkster defensie en leverde een vrije trap van Van Leijen ook niet het zo gewenste doelpunt op voor Buitenpost. Trainer Van der Weij liet hierna ook Joran Olijve invallen voor Jorrit Terpstra en aan Balk-zijde mocht Schelte Reitsma naar de kant. Zijn vervanger was Folkert Bakker. In de eindfase kreeg ook Balk nog een mogelijkheid, doordat de Buitenposter aanvalsdrang automatisch wat extra ruimte voor de Balkster opleverde. Een kopbal van middenvelder Pieter Wijnja kon ternauwernood worden gered door Buitenpost-goalie Van der Laan. Een uitstekende redding, wanneer je de gehele wedstrijd eigenlijk nauwelijks bent getest. Zo bleef het dus bij een doelpuntloos gelijkspel toen arbiter Mesbah voor het einde floot.

Van der Weij tevreden

“We hebben een goede wedstrijd gespeeld, met de wil om te winnen. We waren geconcentreerd in de opbouw tegen, zoals ons bekend is, een stug Balk. Het laatste zetje ontbrak helaas óf die Altenburg stond in de weg. Hessel stond geweldig te keepen!” aldus Van der Weij. “Na de wedstrijd heb ik de jongens een compliment gegeven, hoe ze hebben gespeeld. Bij vlagen zelfs erg goed. Dat we met een teleurgesteld gevoel in de kleedbox zitten, zegt – denk ik – wel genoeg. Tegen een goede ploeg als Balk trekken we de lijn van de laatste weken door, nù nog de volgende stap en onszelf de komende weken gaan belonen!” Dat moet dan volgende week beginnen in Emmen, waar Drenthina zaterdag 1 oktober de volgende tegenstander is op sportpark De Oude Ros in Emmen.

Gele kaart: Ivar Klijnsma (Balk), Johan Geertsma (Balk), Simon Schreiber (Buitenpost).

Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Wim de Vries, Berend Jan Schootstra, Ruben Boekhout, Marco van Leijen, Halbe Mossel, Jorrit Terpstra (78/Joran Olijve), Aaron Boekhout, Rick Weening, Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (68/Simon Schreiber).

Opstelling Balk: Hessel Altenburg, Schelte Reitsma (80/Folkert Bakker), Beerend Altena, Ivar Klijnsma, Harm Jan de Jong, Pistis Nzoko, Pieter Wijnja, Johan Geertsma, Harry Deinum (55/Nino Stijlaart), Wybren Altenberg, Sander Dooper (61/Johan Lyklema).

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00