VV Zwaagwesteinde bereikt volgende ronde na slijtageslag · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Zwaagwesteinde bereikt volgende ronde na slijtageslag

zondag 24 mei 2015

VV Zwaagwesteinde heeft de volgende, tevens laatste, ronde van de nacompetitie bereikt. In honderdvijfentwintig minuten voetbal werd de 1-0 nederlaag van de heenwedstrijd weggepoetst in een ware slijtageslag: 2-0. Voorafgaand aan het duel was er een voorwedstrijd tussen de E-pupillen van beide verenigingen en Zwaagwesteinde E1 gaf het goede voorbeeld door de leeftijdgenoten uit Rijperkerk met 4-3 te verslaan.

Door de afwezigheid van Thomas Hoekstra en René Nauta moest coach Douma wat puzzelen met de opstelling. Vooral in de verdediging werd het nodige gesleuteld. Zoals verwacht nam Zwaagwesteinde het initiatief en liet Rijperkerk zich inzakken, maar de Westereenders slaagden er niet in om in de beginfase gevaar te stichten. Het was wachten tot de negentiendede minuut voor de eerste kans en het was direct prijs, met dank aan de schutterende gasten. Doelman Redmar Jorna speelde linksback David Spoelstra aan.

Deze stond te slapen, werd nog net op tijd wakker, maar speelde tekort terug. Wytze Pilat pikte de bal op, speelde Rijperkerks laatste man door de stokken en kon alleen op doelman Jorna af. In plaats van zelf te schieten legde Pilat de bal terug. Een slechte keus maar via het been van Johan Nijp verdween de bal tergend langzaam in het doel, een lucky goal: 1-0. Even later liet Sietse Jan Smidstra namens Rijperkerk een pegel van grote afstand los. Doelman Johan Jan Kleefstra dacht dat hij niet in actie hoefde te komen, maar de bal daalde snel en teisterde de kruising.

En diezelfde Smidstra miste een grote kopkans door de bal slechts te schampen. In tegenstelling tot vorige week, toen Rijperkerk een muur voor de eigen goal optrok, probeerde de ploeg nu ook te voetballen hetgeen een gelijkopgaande strijd opleverde. In de slotfase stichtte Zwaagwesteinde dan eindelijk eens gevaar. Jesse Rozendal onderschepte de “tweede bal”, en zette Dennis Stienstra vrij voor doelman Jorna. Stienstra schoot van dichtbij recht op Jorna. En de daarop volgende hoekschop van Wytze Pilat ging aan alles en iedereen voorbij, maar helaas ook rakelings naast.

In de blessuretijd had Zwaagwesteinde nog geluk dat Louwrens Wagenaar in de baan van een kansrijk Rijperkerker schot stond. Na rust trok Zwaagwesteinde het laken steeds meer naar zich toe en werd de druk opgevoerd. In de eerste vijf minuten leiden een reeks hoekschoppen tot hachelijke taferelen voor het doel van Jorna maar een goal leverde het niet op. In de drieënvijftigste kreeg Zwaagwesteinde aan de zijkant van het veld een vrije trap. Wytze Pilat probeerde het in één keer, een geweldige poging maar via de vingertoppen van de opnieuw uitstekend keepende Jorna en de lat verdween de bal over.

Uit de daarop volgende hoekschop was het wel raak voor de thuisploeg. Dennis Stienstra legde de bal bij de tweede paal terug, waarna de bal via een Rijperkerker rug in de goal caramboleerde. De vreugde was van korte duur, want volgens de assistent-scheidsrechter haalde Stienstra de bal vanachter de doellijn vandaan, het feest ging niet door. Even later liep Louwrens Wagenaar opnieuw uit een hoekschop doelman Jorna met bal en al de goal in en wederom werd de goal, geheel terecht, afgekeurd. Durk van der Wal nam nog eens een afvallende bal in één keer op de slof, maar het leer zeilde rakelings over de kruising.

Dit was na vijfenzestig minuten spelen, maar dit was wel het laatste gevaarlijke wapenfeit van de tweede helft. De koek was wat op, Zwaagwesteinde domineerde nog wel enigszins, maar stichtte geen enkel gevaar en Rijperkerk deed dit evenmin, mede dankzij de Westereender verdediging, met afstand de beste linie deze middag. En zo kabbelde de wedstrijd naar het einde en na een korte blessuretijd floot arbiter Bijsterveld voor het einde, het werd dus verlengen. Was het laatste half uur wat gezapig, de verlening daarentegen leverde vuurwerk op. Vanaf de aftrap was het de bij Rijperkerk ingevallen Jacob Andringa die vanuit een moeilijk hoek met zijn rug naar het doel toch bijna scoorde.

Doelman Kleefstra verkeek zich in eerste instantie volledig op de inzet en kon in tweede instantie nog maar net orde op zaken stellen. Aan de andere kant tikte doelman Jorna een vrije trap van Rene Vellinga over. En toen braken de minuten van Wymer de Vries aan. De Vries, normaal gesproken rechtsback, was in de slotfase van de tweede helft Auke Westra komen vervangen in de spits en kreeg in een kort tijdsbestek 3 grote kansen. Met name de eerste, na een voorzet van Durk van der Wal, leek niet te missen, maar De Vries raakte de bal half, waardoor de geslagen Jorna alsnog redding kon brengen. En even later raakte hij na een steekpass van Dennis Stienstra het leer opnieuw half. Zijn derde poging in de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging raakte de Vries wel vol, maar doelman Jorna toonde met een fraaie save nog maar eens zijn klasse.

In de tweede helft van de verlenging ging Zwaagwesteinde nog vol op zoek naar een tweede treffer, daar waar Rijperkerk het hield bij tegenhouden en hopen op strafschoppen. Beide verzorgers maakten in deze fase van de wedstrijd overigens overuren. De eerste kans was voor Sven Rozendal, maar zijn vrije trap kon doelman Jorna niet verontrusten. In de 111de minuut kreeg Zwaagwesteinde een vrije trap bij de cornervlag. Deze bal van Rene Vellinga leek te ver, maar Wymer de Vries kon de bal nog net terug koppen tot bij Jelle van der Wal. Van der Wal raakte de bal vervolgens verkeerd, maar misschien wel mede daardoor was doelman Jorna geklopt en verdween de bal in het dak van het doel: 2-0 en dolle vreugdetaferelen bij de thuisploeg.

Rijperkerk moest nu komen, maar de ploeg liep op het tandvlees en Zwaagwesteinde hield makkelijk stand. Bijna werd het nog 3-0 toen invaller Kamal Jansen zijn verkeerd geraakte voorzet de kruising zag scheren. Alles onder controle voor Zwaagwesteinde tot de honderdtwintigste minuut, toen een incident plaatsvond waaraan men in Rijperkerk nog wel eens terug zal denken. Een voorzet met een stuit werd door Jesse Rozendal verkeerd ingeschat, waarna hij de bal bewust met de hand wegsloeg. De circa vierhonderd toeschouwers hadden dit allemaal waargenomen, de enige man die het waar moest nemen had het onbegrijpelijker wijze niet gezien.

Bij Rijperkerk richtte de woede zich terecht op arbiter Bijsterveld, die in alle commotie iemand van de leiding op rood trakteerde. Nog was het niet gedaan. In de honderddrieëntwintigste minuut werd de mee naar voren gestuurde doelman Jorna uit een hoekschop aangespeeld. Hij behield het overzicht en speelde de bal terug op Germ Jan Looyenga die de bal rakelings overschoot. Even later blies Bijsterveld voor het einde en zo bereikte Zwaagwesteinde na een ware thriller de volgende ronde. Hoewel vriend en vijand het er over eens waren dat dit over beide wedstrijden terecht was, waren diezelfde vriend en vijand het er ook over eens dat Rijperkerk zich met het incident in de slotfase bekocht mocht voelen.

Bij Zwaagwesteinde kon niemand er om malen, zij spelen op 30 mei en 6 juni tegen Sc Berlikum voor een plaats in de tweede klasse. Beide ploegen troffen elkaar dit seizoen in de competitie 2 keer, in Zwaagwesteinde werd het 2-0 voor in de thuisploeg, in Berlikum 3-3. Het zal een treffen tussen twee gelijkwaardige ploegen worden, waarbij de kansen 50/50 liggen. Volgende week speelt Zwaagwesteinde eerst thuis, aanvang 14.30 op sportpark “De Wieken”. Overigens bereikte ook het tweede elftal de volgende ronde door LTC 2 uit te schakelen. Zij vervolgen hun nacompetitie aanstaande dinsdag met een uitwedstrijd tegen CSVH 2.

Verslag: Ronald van Gennep