Wat zijn de kosten van een lease auto? · Foto('s): 
RECLAME

Wat zijn de kosten van een lease auto?

donderdag 16 augustus 2018

De kosten van een lease auto zijn voor een groot deel al inbegrepen in het leasetarief als het gaat om operational lease. Bij het opertional leasen van een auto dient er iedere maand een leasetermijn betaald te worden. Hierin zijn al meerdere kosten opgenomen, zoals kosten voor afschrijving van de lease auto en van de autoverzekering. Ook het brandstofverbruik binnen Nederland is inbegrepen net als de wegenbelasting, vervangend vervoer en wegenhulp. Daarnaast zijn er kosten die de leaserijder zelf dient te betalen. Bijvoorbeeld een eigen bijdrage, waarbij de werkgever aangeeft wat het leasebudget is en wat de werknemer zelf maandelijks dient te betalen.

Deze kosten zijn variabel en niet voor iedereen gelijk. Dat geldt ook voor de mogelijke fiscale bijtelling. Indien er sprake is van fiscale bijtelling is de hoogte daarvan afhankelijk van de cataloguswaarde van de lease auto en van het inkomen. Het bouwjaar van de auto telt eveneens mee voor de berekening net als dat de CO2 uitstoot een factor is. Doorgaans wordt brandstofverbruik in Nederland vergoed, maar geldt dat niet voor het tanken in het buitenland. Dan zijn er nog een groot aantal kosten die niet voor een vergoeding in aanmerking komen en waar je als leaserijder zelf voor opdraait. Daarbij valt onder meer te denken aan parkeergeld en eventuele parkeerboetes. Of andere boetes als gevolg van bijvoorbeeld door rood licht rijden of het begaan van een snelheidsovertreding. Ook het naar de wasstraat brengen van de auto zijn kosten die de leaserijder vaak zelf dient te betalen.

Bovenstaande informatie is van toepassing op operational lease. Het is echter ook mogelijk om op basis van zakelijke lease of financial lease een auto aan te schaffen. In dat geval is er sprake van een vorm van autofinanciering met maandelijkse aflostermijnen en rente. De leaseauto is direct economisch eigendom. Alle andere kosten komen voor rekening van de zakelijke leaserijder, zoals de premie van de autoverzekering. Ook de wegenbelasting en benzine dient betaalt te worden net als brandstof, onderhoudskosten en reparatiekosten. Het voordeel van zakelijke lease is echter dat de auto op de bedrijfsbalans een plek kan krijgen. Dat betekent dat er recht bestaat op aftrek in verband met investering, renteaftrek van de betaalde rente en er kan gebruik worden gemaakt van btw-terugvordering. Ook bij zakelijke lease is bijtelling mogelijk een kostenpost. Dat is het geval als je er ook privé mee rijdt en het aantal kilometers overschrijdt waarvoor geen bijtelling vereist is.

Bijtelling

Bijtelling vormt een kostenpost op het moment dat je privé meer dan 500 kilometer rijdt en de auto tot je ondernemingsvermogen behoort. Je dient dan een bedrag op te tellen bij de winst voor het deel van het privégebruik van de leaseauto. De bijtelling bestaat uit een percentage van de cataloguswaarde van de leaseauto. Er zijn dit jaar twee tarieven van 4% en 22%, waarbij het toepasbare percentage afhankelijk is van de CO2 uitstoot van de lease auto. Het 4% tarief is in 2018 alleen van toepassing voor auto´s die geen CO2 uitstoot hebben.

Het 4% tarief is van toepassing voor een periode van 60 maanden. Daarna vindt er een vaststelling van het percentage plaats volgens de dan geldende regelgeving. Met ingang van 2019 geldt dat het bijtellingspercentage 4% is voor volledig elektrische auto´s die een maximale waarde hebben van 50.000 euro. Elektrische auto´s met een hogere waarde vallen voor de bijtelling dan in het tarief van 22%. De enige uitzondering hierop is een auto op waterstof. Indien er sprake is van een auto van 15 jaar of ouder geldt dat het bijtellingspercentage 35% bedraagt. Hierbij wordt uitgegaan van de dagwaarde van de auto.

Bijtelling voorkomen

Het is mogelijk om op de kosten van een lease auto te besparen door bijtelling te voorkomen. Dat is een optie als er op jaarbasis in de lease auto van de zaak minder dan 500 kilometer privé gereden wordt. In dat geval dient er een kilometerregistratie te worden bijgehouden. Er is speciale software voor het registreren van de kilometers, bijvoorbeeld van RitAssist, maar het handmatig bijhouden is eveneens een optie. Het is dan belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. Je dient een aantal gegevens te noteren. De datum waarop je rijdt, maar ook de kilometerstand bij vertrek en bij aankomst. De locatie van vertrek en aankomst moet je noteren en ook of je de rit privé of zakelijk rijdt. Indien er van de gebruikelijke route wordt afgeweken, moet je bovendien de route vermelden. Dat is bijvoorbeeld het geval indien er sprake is van een wegafsluiting of omleiding.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio