Weer belangrijke drie punter voor ASC in derby tegen GSVV · Foto('s):

Weer belangrijke drie punter voor ASC in derby tegen GSVV

woensdag 22 april 2015

Dinsdag 21 april stond voor ASC de volgende belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie op het programma, er moest om 19.30 uur worden afgetrapt bij GSVV, een heuse derby in de onderste regionen van de 4e klasse B. ASC dat aan een zeer goede reeks bezig is, getuige de tien punten uit de laatste vier wedstrijden, was zeker van plan deze reeks ook deze avond door te zetten om uit de directe degradatie zorgen te geraken.

De mannen uit Augustinusga en Surhuizum begonnen dan ook daadkrachtiger aan de wedstrijd dan de thuisploeg. Het was een duel dat zich in de openingsfase vooral rond de middellijn afspeelde, het was GSVV dat probeerde met de lange bal gevaarlijk te worden, en ASC dat de duellen om deze lange ballen veelvuldig won en probeerde op te bouwen. ASC was de bovenliggende partij en het wist GSVV goed terug op de eigen helft te dringen. Het was na vijftien minuten een standaard situatie waardoor de wedstrijd werd opengebroken, uit een prima vrije trap van Tamme de Boer was het Hilbrand Benedictus die onberispelijk raak kopte en ASC verdiend op een 0-1 voorsprong zette.

Van sprankelend voetbal was er geen sprake, GSVV dat alleen maar de lange bal hanteerde en ASC die deze steeds weg moest werken en dan weer tegen een muur opliep. Toch was de inzet en beleving aan de kant van ASC een stuk groter dan bij de thuisploeg, waardoor het de bovenliggende partij bleef. Grote kansen leverde dit overwicht er in het restant van de het eerste bedrijf niet echt op zodat er met een 0-1 stand op het scorebord werd gerust. Na de pauze was het spelbeeld aanvankelijk niet veel anders, een daadkrachtiger en feller ASC en GSVV dat niets anders deed dan alle ballen diep geven, die dan steevast weer een prooi voor de ASC defensie was.

Na ruim een uur kreeg ASC de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen toen de doorgebroken Hilbrand Benedictus binnen de zestien meter werd neergehaald en er een strafschop werd toegekend door de arbiter, maar helaas wist ASC deze geboden kans niet te benutten omdat de bal vanaf elf meter naast het doel werd geschoten. Hierdoor bleef het spannend en kon ASC zich geen foutje veroorloven. In de achtenzestigste minuut kwam de 0-2 er dan toch, Oebele de Jong gaf de bal vanaf links voor het doel, waar Han Zwart de bal toucheerde tot voor de voeten van Tamme de Boer die beheerst de bal in het doel schoot. Met een marge van twee doelpunten en nog een minuut of twintig te gaan stevende ASC af op de vierde overwinning op rij, maar zo eenvoudig als dit klinkt, was het niet. Na zeventig minuten spelen kreeg GSVV een strafschop na vermeend hands van een ASC verdediger, maar ook de penalty van de thuisploeg werd niet benut belande op de paal net naast de vingertoppen van ASC doelman Henk Witte die er goed bij zat. GSVV voerde de druk hierna nog wat op, en mat alleen maar lange halen naar voren had de defensie van ASC de handen toch wel vol in de slotfase.

In de zesentachtigste minuut, na het eerste en enige echte foutje van de ASC verdediging, wist GSVV de 1-2 te maken door een prima doelpunt van Gauke Plantinga. Deze treffer luidde een uiterst spannende eindfase in, en was het voor ASC voornamelijk de bal weg roeien om de overwinning veilig te stellen, alhoewel het ook nog een prima kans kreeg op de 1-3. De goed leidende arbiter maakte het nog even extra spannend door ruim zeven minuten extra speeltijd bij te trekken, maar dit mocht de thuisploeg niet baten, en werd het eindsignaal gegeven met een, alleen al op basis van inzet zeker, verdiende 1-2 eindstand in het voordeel van ASC op het scorebord. ASC klimt door deze overwinning naar plaats acht op de ranglijst, waarop het onderin ongemeen spannend is en er vanaf plaats zeven nog geen ploeg zeker is van lijfsbehoud in de 4e klasse.

Komende zaterdag 25 april zal ASC dus weer vol aan de bak moeten om de nacompetitie alsnog te kunnen ontlopen als er uit tegen Friese Boys moet worden aangetreden, en er om 14.30 uur wordt afgetrapt.

© Verslag: Pieter Groenland

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00