Wethouder stort funderingspaal sporthal Dokkum

Zaterdag 18-03-2017
DOKKUM - Vrijdag 17 maart verrichtte wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel de eerste handeling voor de bouw van de nieuwe sporthal in het Tolhuispark. Dit doormiddel van het storten van de laatste funderingspaal. De nieuwe multifunctionele sportaccommodatie wordt aan het bestaande zwembad Tolhuisbad gebouwd.

Beton storten
Het storten van de funderingspaal gebeurde door ouderwets handwerk, handmatig vol scheppen van de paal. Er werd door wethouder de Graaf een muntje in de paal gestort, dit als geluksbode. Meer dan honderd palen zijn de afgelopen week door de aannemer in de grond geboord en volgestort met beton. Dit is de basis voor een stevige opbouw.

Krediet
De raad heeft eerder een krediet beschikbaar gesteld van €4.556.130 voor de realisatie van het sportcentrum. De verwachting is dat de nieuwe sporthal begin 2018 in gebruik wordt genomen. De verouderde sporthal de Trimmer en de gymzaal in de Hoedemakerspolder worden gesloopt.

Het nieuwe hal is de vervanger voor de beide sportlocaties die toe waren aan een drastische renovatie. De gemeenteraad heeft in 2013 besloten naast het opknappen, de mogelijkheden van een gecombineerde commerciële exploitatie van het zwembad met een nieuw te bouwen sporthal te verkennen. Uit onderzoek naar verschillende varianten bleek dat de jaarlijkse lasten voor de gemeente Dongeradeel bij nieuwbouw aan het Tolhuisbad lager uitvielen dan bij een ingrijpende renovatie. Dit is te danken aan efficiëncy- en synergievoordelen.

Andere voordelen voor nieuwbouw zijn dat het Tolhuispark dichterbij is voor de hoofdgebruikers van de sporthal, de scholen van voortgezet onderwijs. Met de nieuwbouw is er tevens sprake van een kwaliteitsslag voor de sport- en onderwijsfaciliteiten.

Gunning
De opdracht tot ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie van het sportcentrum is gegund aan de combinatie Optisport / Bouwgroep Dijkstra Draisma. De nieuwbouw bestaat uit een sporthal (24 x 44 m), een verenigingsruimte voor onder andere korfbalvereniging De Granaet en ondersteunende ruimten.

Resten steentijd
Bij archeologisch onderzoek in het Tolhuispark in Dokkum zijn resten uit de steentijd gevonden. Deze archeologische vondst staat de geplande nieuwbouw van de sporthal op deze locatie niet in de weg. De vondsten kunnen namelijk goed bewaard blijven in de ondergrond.

terug naar overzicht
Wethouder stort funderingspaal sporthalWethouder stort funderingspaal sporthal
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie