Wethouders lazen voor op scholen in Noordoost Fryslân

Dinsdag 10-10-2017
DAMWÂLD/WÂLTERSWÂLD /BURUM - Dinsdag was het de dag van de Duurzaamheid. Op veel basisscholen in Noordoost Fryslân werd hier aandacht aan besteed.

In Damwâld op basisschool de Bron las wethouder Emke Peterson voor en wethouder Roelof Bos was op basisschool de Wynroas in Wâlterswâld. Er werd voorgelezen en daarna gingen de wethouders in gesprek met leerlingen over natuur, milieu en duurzaamheid.

Twee wethouders van de gemeente Kollumerland wethouders Jan Benedictus en Paul Maasbommel. brachten een bezoek aan groep 5/6 en 7/8 van CBS “ Op de Hoogte”. Het is de 9e keer dat de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd wordt. Dit jaar lazen de wethouders een verhaal uit het boek: ‘De wereld van voedsel’. Het verhaal ging over duurzaam voedsel en streekproducten. In groep 7/8 werd het verhaal in het Fries voorgelezen.

Duurzaamheid en voeding
Er is steeds minder kennis over de herkomst van ons voedsel. Kinderen zijn gewend dat melk uit een pak komt en vlees uit de koelkast. Maar het is van belang dat kinderen weten wat ze eten. Als ze van jongs af aan gezonde en duurzame keuzes maken, dan doen ze dit in de toekomst ook. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid besteedt men daarom samen met kinderen aandacht aan dit onderwerp. 

De verhalenbundel ‘De Wereld van Voedsel’
De verhalenbundel brengt gezondheid en duurzaamheid samen. De bundel is een manier om met leerlingen in gesprek te gaan over het thema voeding. De verhalen zijn geschreven voor de kinderen van groep 1 t/m 8. De verhalen zijn geschreven door pabo-studenten en geïllustreerd door kinderen. De Friese NME centra (De Klyster, Pingo & Pet, Mar & Klif, Naturij) hebben de verhalenbundel volledig vertaald naar het Fries.

Het programma Jong Leren Eten
Jong geleerd is oud gedaan! Het programma Jong Leren Eten is in het leven geroepen door de overheid om kinderen op jonge leeftijd alles te leren over eten. Het programma wil een goede verbinding maken tussen gezondheid en duurzaamheid. Hiermee wil de overheid kinderen bekend maken met de betekenis en herkomst van ons eten.

Jong Leren Eten begint met het bestaande aanbod bundelen en de verbinding zoeken met bestaande programma’s. De kinderopvang en scholen doen al veel, maar het is niet altijd voldoende in samenhang. Het bestaande aanbod is onder andere te vinden via de Gezonde School Fryslân, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), IVN’en de NME Centra.

Heeft u geen verhalenbundel, maar bent u wel geïnteresseerd in de verhalen? De verhalenbundel is te downloaden in het Nederlands en Fries. Informatie hierover is te vinden op: www.dagvandeduurzaamheid.nl.

terug naar overzicht
Wethouder Emke Peterson leest voor op basisschool de BronWethouder Roelof Bos leest voor op basischool de WynroasWethouder Paul Maasbommel CBS op de HoogteWethouder Jan Benedictus CBS op de Hoogte Burum
© Foto's: Koos Scherjon/ Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie