Wat wil de bierdrinker van nu? Serveer jouw eigen biermerk · Foto('s): 
RECLAME

Wat wil de bierdrinker van nu? Serveer jouw eigen biermerk

maandag 19 februari 2018

Vernieuwen, onderscheiden en een unieke beleving aanbieden, wie wil dat niet? Als je in je café of restaurant niet je eigen merk bier hebt, loop je eigenlijk alweer achter de feiten aan. Zo kunnen leden van het Dockumer Biergilde bij de kleinste stadsbrouwerij van Nederland in Dokkum, de Bonifatius Stadsbrouwerij, experimenteel bierbrouwen. Vanuit deze bierbrouwerij wordt ook de rijke bierhistorie van Dokkum uitgedragen. Bierbrouwerijen schieten als paddestoelen uit de grond en er is dan ook een stormachtige opkomst van speciaalbier. Waarom is een eigen merk een pré?

Al in 2013 verkondigde trendwatcher Vincent van Dijk op de openingsavond van de Horecava dat cafe’s zich kunnen onderscheiden door lokale producten aan te bieden. En dus: ook een eigen biertje. We kunnen denk ik wel concluderen dat Van Dijk gelijk heeft gekregen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor regionale landbouw, streekproducten en voor direct kopen bij de boer.

Hoe ziet ons bier drinkgedrag eruit?

Elk jaar verschijnt het Nationaal Bieronderzoek, een onderzoek waarbij consumptie, beleving en waardering van bier onder de Nederlanders wordt getoetst. Als je in wilt spelen op de behoefte van jouw gasten op biergebied, neem deze feitjes dan even tot je:

  • De helft van de Nederlanders drinkt maandelijks bier.
  • Meer mannen dan vrouwen drinken maandelijks bier (66% versus 30%).
  • Een meerderheid van de bierdrinkers heeft een voorkeur voor pils van de tap.
  • Bierdrinkers drinken minder pils dan vorig jaar maar vaker speciaal bier en biermixen met frisdrank en/of vruchtensap
  • Een meerderheid van de bierdrinkers is verheugd dat het aanbod van bier in de horeca is gegroeid.

Aantal bierbrouwerijen onderschat

De gemiddelde bierdrinker schat dat er 135 bierbrouwerijen in Nederland zijn. Een kwart van hen denkt dat er meer dan 100 brouwerijen in Nederland zijn. Maar dat hebben ze dus mooi mis. Het zijn er namelijk veel meer. Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is in tien jaar ruim verviervoudigd, van 90 brouwerijen in 2007 tot 370 in 2017. Er zijn vooral veel eenmansbedrijven bij gekomen, meldt het CBS. In 2007 bevonden de meeste bierbrouwerijen zich in Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig telt Noord-Holland met afstand de meeste brouwerijen (95 stuks). Daarna volgen Noord-Brabant en Zuid-Holland. Tien jaar geleden had Noord-Holland maar tien brouwerijen.

Hoe zit het met de prijs?

Of het nu crisis is of niet, bierbrouwers verhogen hun prijzen hoe dan ook, meldt Het Parool deze week. In de afgelopen tien jaar is de prijs voor een biertje in de horeca met 35 procent gestegen, veel sneller dan de inflatie en accijnsverhogingen. De prijsverhogingen jagen zowel ondernemers als consumenten op kosten. Horecabazen betalen volgend jaar 3 tot 4 procent meer voor hun bier.

Jouw eigen biermerk met Horecabier

Veel cafés en restaurants zijn ‘wereldberoemd’ in hun directe omgeving. Wat is er mooier dan de bekendheid van jouw zaak te ondersteunen met een eigen biermerk? Horecabier.nl levert sinds 2005 categorie I pilsener, Horecabier GOUD, betrokken van een gerenommeerde brouwerij. Nieuw dit jaar is ook Horecabier ZILVER, kwaliteitsbier met een verfrissende herkenbare smaak en 4,8 vol.% alcohol. Bij Horecabier kunt u uw eigen logo laten drukken op glaswerk, vilt of tapknoppen. Wij leveren géén restpartijen of evenementenbier maar merkbier zonder merk. Nieuwsgierig hoe u van uw biermerk iets eigens kunt maken? Neem dan gerust contact op.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio