Winnaar Gysbert Japicxprijs eind september bekendgemaakt

Woensdag 13-09-2017
LEEUWARDEN - Op zaterdag 14 oktober wordt de Gysbert Japicxprijs 2017 uitgereikt in de Martinikerk in Bolsward. De winnaar van de prijs wordt voorafgaand aan deze prijsuitreiking eind september bekend gemaakt. Gedeputeerde Staten komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de vijf genomineerden.

De winnaar van de Gysbert Japicxprijs wordt eind september, dus voorafgaand aan de prijsuitreiking, bekend gemaakt. Gedeputeerde Staten van Fryslân komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de vijf genomineerden. De Gysbert Japicxprijs wordt op zaterdag 14 oktober uitgereikt in de Martinikerk in Bolsward.

Gedeputeerde Staten was van plan om met ingang van dit jaar de uitreiking van de Gysbert Japicxprijs anders op te zetten. In die veranderde opgezet zou de winnaar pas op de dag zelf, op 14 oktober dus, bekend worden gemaakt. De vijf genomineerden hebben aan Gedeputeerde Staten laten weten daar niets voor te voelen en liever te hebben dat de winnaar vooraf bekendgemaakt wordt. Gedeputeerde Staten heeft daarop besloten om dit jaar nog niets te veranderen aan de opzet.

Wel zal de provincie bekijken hoe toekomstige uitreikingen van de Gysbert Japicxprijs anders opgezet kunnen worden. Met een nieuwe opzet wil de provincie meer aandacht vragen voor de prijs zelf, de winnaar en de genomineerden.

Genomineerden
De Gysbert Japicxprijs wordt dit jaar uitgereikt in de categorie poëzie. De vijf genomineerden dit jaar zijn Wilco Berga met ‘Alinne en yn koar’, Eppie Dam met ‘Fallend ljocht’, Elske Kampen met ‘Man en mem’, Albertina Soepboer met ‘Herbarium’ en Abe de Vries met ‘Brek dyn klank’. De Gysbert Japicxprijs is de belangrijkste literaire prijs van Fryslân. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000.

Afbeelding: Portret Gysbert Japicx

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie