Winnend VIOD Vrouwen geen kampioen · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

Winnend VIOD Vrouwen geen kampioen

zondag 03 mei 2015

Met stoom uit haar oren verliet trainer Atty Eelkema als eerste na de rust de kleedkamer. Twee minuten later volgden nederig de speelsters. Een woeste Eelkema maakte gebruik van een leugentje om bestwil om haar speelsters te motiveren voor de laatste vijfenveertig minuten van het reguliere seizoen.

Hoewel koploper Barendrecht op dat moment met 2-1 voor stond tegen Saestum, vertelde Eelkema dat de tussenstand 1-1 was en dat VIOD nog volop kansen had op het kampioenschap. In de tweede helft walste VIOD over de Zwervers heen en boog een 2-1 achterstand om in een 3-4 eindstand. Maar dit was onvoldoende voor het kampioenschap. Barendrecht won met ruime cijfers (4-1) van Saestum en is met drie punten voorsprong dus de terechte kampioen. De Zwervers keert na één seizoen hoofdklasse weer terug in de eerste klasse.

Duidelijk zichtbaar was dat sommige voetbalsters snakken naar het einde van de competitie. Actieve rust lijkt de beste remedie nu VIOD wellicht nog vier loodzware wedstrijden in de nacompetitie voor de boeg heeft. Een uitstekende actieve-rust-oefening zou het trainen op strafschoppen zijn. VIOD mistte voor de derde keer op rij een penalty. Ook een afwerkoefening in de vorm van vrije trappen is overbodige luxe.

Gelukkig valt er voor het overige bijna alleen maar positieve zaken uit het Driezumer kamp te melden. VIOD sluit het seizoen af met 51 punten uit vierentwintig wedstrijden en kan terug zien op het beste seizoen sinds men in de hoofdklasse voetbalt. Joukje van der Meer kan de prijs voor minst gepasseerde keepster ophalen. Dit betekent automatisch ook dat VIOD de minst gepasseerde verdediging had. Grytsje Jongsma scoorde maar liefst tweeëntwintig keer en op eerbiedige afstand volgt Froukje Schaafsma met vijftien goals. Ook bleef VIOD thuis ongeslagen.

De ommekeer was waarschijnlijk de rode kaart van Lisette Luimstra op 1 november van het vorige jaar tegen Rhoon. Zij kreeg vier wedstrijden schorsing en noodgedwongen wijzigde Atty Eelkema het systeem. Sindsdien incasseerde VIOD geen enkele nederlaag. Indrukwekkende cijfers uit het verleden geven echter geen garantie voor de toekomst. Deze toekomst is het toetje in de vorm van nacompetitie, waarin VIOD volgende week zaterdag thuis moet aantreden tegen DSE uit Etten-Leur of Eldenia uit Arnhem.

Het was Martine Koopmans die de eerste de beste kans van VIOD benutte. Daarna vergaloppeerde Sanne Huizing zich in Ennely Pinto, die beide teams weer op gelijke hoogte bracht. Met een prachtige volley zette Shirley Nederpel de Zwervers op voorsprong. Zou het wonder toch geschieden? Alleen winst kon directe degradatie voorkomen. Maar VIOD deed in de tweede helft haar sportieve plicht. Hoewel een door Shamilla Hamers veroorzaakte penalty door Grytsje Jongsma om zeep werd geholpen (prima redding keepster Amarantha Jozefzoon), ging daarna alle remmen los.

Twee doelpunten van Froukje Schaafsma en eentje van Grytsje Jongsma bezorgden VIOD de overwinning. Met name het eerste doelpunt van Schaafsma was er eentje om je vingers erbij af te likken. Al zwevend in de lucht rondde zij een prachtige voorzet van Marissa Elzinga met het hoofd op magistrale wijze af. Atty Eelkema bracht in de tweede helft nog twee vijftienjarige in het veld. Lianne Westra verving Marissa Elzinga en Thirza Leistra maakte haar debuut door Aafke de Hoek af te lossen. In de slotseconden was het Shamilla Hamers die nog een goaltje mee pikte. Deze was alleen voor de statistieken nog van belang.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00