WW Friesland daalt, maar banenverlies in de administratie

Vrijdag 21-04-2017
FRYSLâN - In maart daalde de WW in Friesland naar 18.489 uitkeringen. Door de aantrekkende economie daalt het aantal WW-uitkeringen gestaag. Dit geldt echter niet voor alle beroepsgroepen. In administratiegerelateerde beroepsgroepen zijn de afgelopen jaren veel banen verdwenen. Echter, naar hoger opgeleid personeel is juist meer vraag.

Eind maart telde Friesland 18.489 WW-uitkeringen. Dat is 5,6% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af met 282 uitkeringen (-1,5%). Naast het economisch herstel heeft het seizoen een positieve invloed op de WW-cijfers. Zo is er een afname van de WW in bouw, landbouw en horeca. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Friesland 13,8% (2.966) minder WW-uitkeringen.

Vraag naar lager en middelbaar administratief personeel daalt

Nederland telt anderhalf miljoen personen met een administratief beroep. Ruim de helft bestaat uit lagere tot middelbaar geschoolde beroepen. Tussen 2013 en 2016 daalde het aantal arbeidskrachten in deze beroepsgroep landelijk met 5%. Dit komt vooral door automatisering en digitalisering. Laagopgeleiden uit deze beroepsgroep zijn dan ook oververtegenwoordigd in de WW. In Friesland ontvangen 2.632 personen met een administratief beroep een WW-uitkering. Voor de financieel administratief medewerker, secretaresse en receptionist zijn overstapberoepen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat een overstap naar werk in een klantcontactcentra voor veel administratieve krachten kansrijk is (zie bijvoorbeeld Overstapberoepen financieel administratief medewerker).

Vraag naar hogere opgeleid personeel in de administratie stijgt

De vraag naar personeel met een functie op hoger / wetenschappelijk niveau neemt toe. Het controleren van gegevens en analytische en adviesvaardigheden kunnen nog niet volledig geautomatiseerd worden. Mensen die administratieve functies op hoger / wetenschappelijk niveau zoeken, hebben dus goede kansen op een baan. Dit zijn onder andere hypotheekadviseurs, assistent-accountants, controllers en registeraccountants.

Bovenstaande informatie komt uit de Factsheet arbeidsmarkt Administratieve beroepen. UWV publiceert ook over andere sectoren arbeidsmarktinformatie. Deze kunt u hier vinden.

Regionale verschillen

In alle drie noordelijke provincies daalde de WW in maart. In Groningen was de daling minder sterk dan in Friesland en Drenthe. Ook ten opzichte van een jaar eerder daalde het aantal WW-uitkeringen in alle de drie noordelijke provincies.

  • UWV verstrekte eind maart in de provincie Groningen 15.617 WW-uitkeringen; 0,8% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind maart 10,4% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe daalde in maart met 1,6% naar 14.705. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 11,4%.
terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie