ZPD zwemmers behalen goud op ONMK · Foto('s): Albert Wijbenga
  Albert Wijbenga

ZPD zwemmers behalen goud op ONMK

maandag 26 januari 2015

Sietse Wijbenga werd Nederlands Kampioen in de categorie 20+ op de tweehonderd meter vrije slag op het Open Nederlands Masters Kampioenschap. Ook werd hij samen met Martin van Kammen, Hendrik Ben v/d Boon en Roelof de Jong kampioen en won goud op de vier maal wisselslag estafette in hun leeftijdscategorie. Voor Hendrik Ben v/d Boon was er tweemaal zilver en wel op de vijftig meter en op de honderd meter schoolslag. Tevens behaalde Sietse Wijbenga een zilveren medaille op de tweehonderd meter vlinderslag. Voor Johanna de Boer, Jannie de Boer en Wiebe Wijbenga waren er geen ereplaatsen.

Heerenveen was drie dagen lang het strijdtoneel van dit ONKM op 23, 24 en 25 januari. Er waren maar liefst achthonderdvijftig deelnemers met ruim drieduizend individuele starts en driehonderdtachtig estafettes met honderdachtenveertig deelnemende verenigen uit Nederland maar ook met deelnemers uit België, Duitsland, Spanje, Rusland en Litouwen. Er waren nog meer inschrijvingen maar men heeft een keuze moeten maken op de inschrijftijden. Er kan aan dit kampioenschap worden deelgenomen vanaf twintig jaar en ouder. Er waren dan ook zwemmers in de leeftijd van boven de vijfentachtig jaar, dit bewijst dat men op hoge leeftijd nog kan meedoen aan wedstrijd zwemmen.

Zwemvereniging Z.P.D. uit De Westereen waren met zeven zwemmers vertegenwoordigd aan dit ONKM. Voor Sietse Wijbenga verliep het begin uitstekend met een derde inschrijftijd. Op de tweehonderd meter vrije slag in de leeftijd van twintig jaar en ouder, behaalde hij de gouden medaille met een tijd van 2.05.76 seconden. Ook op de vier maal wisselslag was er goud. Dit zat er vanaf het begin wel in omdat ze hier de enige deelnemers waren in de 80+ categorie met Martin, Sietse, Hendrik Ben en Roelof. Hendrik Ben had de vierde inschrijftijd op de honderd meter schoolslag in de categorie 25+ en pakte hierop het gedeelde zilver met een tijd van 1.11.27 seconden. Op de vijftig meter schoolslag werd hij ook tweede en won zilver met een tijd van 0.31.89 seconden.

Op de tweehonderd meter vlinderslag had Sietse de derde inschrijftijd en werd hierop tweede. Hij won zilver met een tijd van 2.22.70 seconden. Op de honderd meter rugslag ging het met het aantikken mis met Sietse, hij sloeg met zijn hand boven op de plaat van het elektronische aantikbord en haalde hiermee zijn hand open wat het einde betekende van dit ONMK voor hem en de kans op meerdere medailles. Dit betekende ook een aderlating van de estafette ploeg van Z.P.D. nu deze topper weg viel en daardoor de kans op eremetaal kleiner werd.

Martin van Kammen zwom voor het eerst onder de minuut op de honderd meter vrije slag met een tijd van 0.59.77 seconden, ook hij kan terug zien op een geslaagd toernooi. Jij wist dat er voor hem toch geen eremetaal haalbaar was, maar verbeterde wel zijn inschrijftijden (PR) evenals Wiebe Wijbenga, en Jannie de Boer. Club Records (CR) waren er voor Hendrik Ben v/d Boon en Sietse Wijbenga.