VIDEO’S: Zuur verlies voor sterk Harkemase Boys · Foto('s): PWFoto.nl
  PWFoto.nl

VIDEO’S: Zuur verlies voor sterk Harkemase Boys

maandag 17 oktober 2016

Harkemase Boys heeft zaterdag met 2-3 van ASWH verloren. Het was een zure nederlaag voor de Friezen, die hun beste wedstrijd van de afgelopen twee maanden spelen. In de tweede helft kwam Harkemase Boys terug van 0-2 tot een gelijke stand, maar Peter de Lange stelde met z’n derde treffer toch nog de zege veilig voor ASWH, dat op de tweede plek blijft staan in de Derde Divisie. Harkemase Boys is gezakt naar de laatste plaats.

Het verschil op de ranglijst was op het veld niet terug te zien. Harkemase Boys was vanaf het eerste fluitsignaal de betere ploeg. Veel kansen leverde dat niet direct op, maar de aanvallende intenties waren zichtbaar. De thuisploeg combineerde goed en gooide de beuk erin. “De strijd was aanwezig”, verklaarde Oebele Schokker na afloop. “Dat is een paar thuiswedstrijden niet optimaal geweest. Deze week heb ik wat contact gehad met Jongeling, ook een type die er wel voor de volle 100% op wil klappen. We hebben vandaag wat het voortouw genomen.” Niet alleen dat, ten opzichte van de vorige wedstrijden gaf Harkemase Boys ook weinig weg.

“Vanaf de eerste minuut hebben wij het spel gedicteerd”, vertelde Schokker. “Dat kwam ook door ASWH. Zij zijn ook een voetballende ploeg, gaven wat ruimte weg en wij kwamen er een paar keer gevaarlijk uit. Maar dan moet je ook wat geluk hebben.” Daarmee doelde Schokker onder meer op de grootste kans van de eerste helft, die voor Harkemase Boys was. Na een mooie een-twee tussen Jesse Renken en Schokker gaf eerstgenoemde de bal voor op Henny Bouius, die vanaf een meter of vijf kon inschieten. Via het been van David Almeida ging de bal naast.

De eerste serieuze kans voor ASWH diende zich vijf minuten voor rust aan. Dat leverde de bezoekers wel direct een treffer op. Uit een vrije trap van Mels van Driel kopte spits Peter de Lange via het hoofd van Erich Jongeling raak. Een minuut na die tegenvaller was Harkemase Boys eveneens uit een vrije trap dicht bij de gelijkmaker. Doelman Stef Doedée tikte de kopbal van Robert Stelpstra ternauwernood over zijn eigen doel.

Vijf minuten na rust leken alle goede intenties van Harkemase Boys voor niets te zijn geweest. Terwijl de thuisploeg niet in positie stond, gaf Stanley Husen een lange bal op De Lange. De spits controleerde de bal perfect en verschalkte Erick Jansema opnieuw. In vorige wedstrijden leken de kopjes soms te gaan hangen na tegenvallers, maar zaterdag bleef Harkemase Boys vol goede moed, gesteund door het matig opgekomen publiek (600 toeschouwers). Een paar minuten na de 0-2 viel de aansluitingstreffer al. Uit een voorzet van Renken kwam de bal bij Jongeling. Die bracht de bal opnieuw hard in. Ezra Schrijver controleerde de bal knap en schoot via onderkant lat hard raak.

“Dan zie je dat zelfs ASWH een beetje bang wordt”, vertelt Schokker. “Dat hoor je ook in het veld, hoe ze met elkaar praten. Dat is een compliment voor ons.” De angst bij ASWH was terecht, want Harkemase Boys ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Pogingen van Hardijk (lat) en Stelpstra (via Doedée naast) golden als waarschuwingsschoten. Een kwartier voor tijd viel de verdiende 2-2. Ezra Schrijver haalde de achterlijn, maar kon geen kant op, met Gilmaro van de Werp voor zich. Hij zag Doedée bij de eerste paal staan, dus uit stand gaf Schrijver een voorzet over de doelman heen. Henny Bouius klopte Almeida in de lucht en liet De Bosk juichen.

Het lukte Harkemase Boys niet lang om een virtueel punt vast te houden. Twee minuten later stond Mels van Driel, net als in de eerste helft, achter een vrije trap en opnieuw vond hij Peter de Lange. Jens Jurn Streutker gleed half uit, waardoor De Lange volledig vrijstond op de rand van het doelgebied. Erick Jansema moest dus wel uitkomen, maar kwam net te laat. De Lange kopte de 2-3 binnen, maar werd daarbij hard geraakt door Jansema. Na afloop wist De Lange niet meer dat hij drie goals had gemaakt. “Ik ben een paar minuten kwijt”, vertelde de spits na afloop. Het ging toen weer goed met hem, maar hij werd logischerwijs wel gewisseld.

Ook Harkemase Boys wisselde in de laatste tien minuten nog tweemaal, maar het hielp niet. Een nieuwe gelijkmaker zat er niet meer in. Zodoende ging Harkemase Boys voor de achtste keer op rij onderuit in de Derde Divisie, ondanks de beste wedstrijd in twee maanden. “Wij moeten op deze voet verdergaan en dan moet het een keer goed vallen”, zei Schokker. “Als je iedere week hetzelfde vertelt, wordt het ook vervelend. Maar ja, het is nu niet anders.”

Scoreverloop: 40. Peter de Lange 0-1, 51. Peter de Lange 0-2, 55. Ezra Schrijver 1-2, 75. Henny Bouius 2-2, 77. Peter de Lange 2-3

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Bart de Groot, Jens Jurn Streutker, Erich Jongeling, Johnny de Vries, Oebele Schokker, Henny Bouius, Matthijs Hardijk (63/Jorco van Hezel), Robert Stelpstra (78/Heine Uuldriks), Ezra Schrijver (90/Rolf Dijk).

Opstelling ASWH: Stef Doedée, David Almeida, Stanley Husen, Peter Verhoeve, Gilmaro van de Werp, Jesper van den Bosch, Lars Bosscha, Mels van Driel, Nick Slotboom (65/Shabir Isoufi), Peter de Lange (80/Bart Deprez), Robbert Olijfveld (88/Jerry Tieleman).

© Verslag: Sybrand Grasdijk

Klik hier voor een interview met Henk Herder.

Klik hier voor een interview met Oebele Schokker.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00