Zwaagwesteinde bereikt volgende bekerronde na moeizaam zege op SC Twijzel · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Zwaagwesteinde bereikt volgende bekerronde na moeizaam zege op SC Twijzel

zondag 30 augustus 2015

Zwaagwesteinde heeft dankzij een derde zege op rij de volgende ronde van de KNVB-beker gehaald. Tegen Sc Twijzel hadden de gasten het 55 minuten lang knap lastig, maar na de 0-2 was de wedstrijd gespeeld, uitslag 1-3.

In het eerste kwartier van de wedstrijd kregen beide ploegen een aantal prima kansen. Al in de tweede minuut hadden de gasten op voorsprong moeten komen, maar René Vellinga kreeg zijn hoofd in zeer kansrijke positie niet goed tegen de bal. Aan de andere kant zag Jelle Pilat zijn schot over zeilen en kleine broer Wytze had namens Zwaagwesteinde evenmin succes met een poging van afstand. In de 9de minuut volgde een enorme kans voor de thuisploeg. Na geblunder van Masai van der Weg kon Marc Boorsma alleen op doelman Anko Uitterdijk af. Boorsma legde breed op Jelle Pilat die de bal zo in het lege doel kon plaatsten, maar hij plaatste de bal uitgerekend daar waar laatste man Thomas Hoekstra zich bevond. Een dure misser want uit de tegenaanval schutterde het Twijzeler centrale duo op haar beurt bij een lange bal van Jochum Santema, waarvan René Vellinga wist te profiteren: 0-1

Voor enige rust zorgde dit echter niet bij de gasten, want in het vervolg van de eerste helft liep men continu achter de feiten aan. Misschien kwam het door het warme weer, misschien door onderschatting, feit was dat Sc Twijzel telkens een stap eerder was en er ontstonden ook kansen voor de thuisploeg op de verdiende gelijkmaker. Zoals na 26 minuten spelen toen Marc Boorsma na een solo net naast schoot en 5 minuten voor rust raakte Mack Wichaisuek de bal weliswaar verkeerd, het leer dwarrelde echter wel op de lat boven doelman Uitterdijk. En vlak voor rust vergat Jelle Pilat om nieuw geklungel in de Westereender achterhoede af straffen.

Ook na rust kwam Sc Twijzel het beste uit de startblokken met een schot van Rouke de Boer (naast), een kopbal van De Boer en een schot van Danny van den Bosch (beiden redding doelman Uitterdijk). Bij de eerste de beste aanval van Zwaagwesteinde was de wedstrijd echter beslist. Na een goed lopende aanval kopte Ronaldo Jansen een prima voorzet van Jelle van der Wal diagonaal langs doelman Elvin Meyer: 0-2 in de 54ste minuut. Hiermee was de wedstrijd gespeeld, want bij de moedige thuisploeg vloeiden de krachten weg en Zwaagwesteinde kreeg mogelijkheden om de score verder uit te breiden, waarvan Louwrens Wagenaar met een kopbal rakelings naast het dichtste bij succes was. In de 75ste minuut volgde wel de 0-3.

Mack Wichaisuek soleerde in zijn eigen defensie, verslikte zich hierbij, waarna Wytze Pilat van dichtbij kon scoren en Pilat was duidelijk blij met de treffer tegen zijn dorpsgenoten. Broer Jelle wou hiervoor niet onderdoen en 2 minuten later plaatste hij de bal met enig fortuin over doelman Uitterdijk (1-3) en zo eindigde het onderlinge Pilat-duel in 1-1. In de slotfase was er bijna nog succes voor Sybrant Heidstra, maar de jonge Westereender invaller zag zijn pegel op de onderkant van de lat uiteenspatten.

Al met al een lastige middag voor Zwaagwesteinde tegen een fel strijdend Sc Twijzel. Volgende week begint het “echte werk”. Dan opent de debutant de competitie tegen It Fean ’58, aanvang 14:30 uur.

© Verslag: Ronald van Gennep