Zwaagwesteinde ZM1 boekt overtuigende zege in eerste bekerwedstrijd · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Zwaagwesteinde ZM1 boekt overtuigende zege in eerste bekerwedstrijd

maandag 24 augustus 2015

Zwaagwesteinde is de bekercampagne gestart met een duidelijke zege. Tegen derdeklasser Minnertsga vond de thuisploeg liefst 6 keer het net: 6-2.

Na oefenwedstrijden tegen BCV, Veenwouden (beiden kleine nederlaag) en vv Drachten (gelijkspel) volgde afgelopen zaterdag de eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2015/2016. In tegenstander Minnertsga trof Zwaagwesteinde een oude bekende. Vorig jaar troffen beiden elkaar in competitieverband en wonnen beide ploegen elk een keer. Vanaf de aftrap nam Zwaagwesteinde het initiatief, maar tot echte kansen leidde dit niet. De eerste echte kans viel pas na 21 minuten te noteren en was meteen raak. René Vellinga zette René Nauta vrij voor doelman Jorn Helder en met zoveel tijd en ruimte wist Nauta wel raad:1-0

Twee minuten later was het plots weer gelijk. Minnertsga, dat tot dan toe nog niet voor gevaar had gezorgd, profiteerde van een fout van Masai van der Weg. Het was Remco van der Mossel die Arjan Andringa in staat stelde de gelijkmaker achter doelman Anko Uiterdijk te schieten: 1-1. De thuisploeg was even de kluts kwijt en na weer een fout van Van der Weg lobde Gerlof Glazema de bal over doelman Uiterdijk, maar de lat bracht redding. Langzamerhand herpakte Zwaagwesteinde zich en dit resulteerde na 34 minuten spelen in een nieuwe voorsprong. Nu waren de rollen omgedraaid en bediende Nauta Vellinga, die beheerst de 2-1 binnen tikte. In de slotfase schoot Wytze Pilat een vrije trap net naast en stond René Vellinga aan het eindstation van een mooie aanval, maar hij vond Helder op zijn weg.

In de eerste minuut van de tweede helft volgde een goede kans voor Wytze Pilat die vanuit een lastige hoek op doelman Helder stuitte. Ook in de tweede helft lag het initiatief bij de thuisploeg, al duurde het tot de 67ste minuut alvorens dit werd omgezet in een treffer. Uit een hoekschop van Pilat schampte Louwrens Wagenaar de bal, dit was genoeg om de gasten te verwarren en zo zeilde de bal binnen: 3-1. Plots ging het snel met de doelpunten. René Vellinga bereikte met een mooie pass invaller Ronaldo Jansen die collega invaller Auke Westra bediende: 4-1.

Aan de andere kant breidde Masai van der Weg een vervolg aan zijn ongelukkige wedstrijd met een handsbal, waarna Siemen Zeldenrust de door arbiter Lips terecht toegekende strafschop benutte: 4-2. Maar amper 1 minuut later was de marge weer 3. Auke Westra kon na goed doorzetten alleen op doelman Helder af en legde de bal breed op Ronaldo Jansen die beheerst afrondde en zo voor het vierde doelpunt in 6 minuten tijd zorgde: 5-2. En 1 minuut later was het bijna alweer raak, toen Vellinga met een perfecte pass Jansen vond, maar hij stuitte op doelman Helder. Het slotakkoord was wel voor de uitstekend ingevallen Jansen toen hij een afvallende bal in 1 keer op de slof nam en zo 2 minuten voor tijd voor de 6-2 eindstand zorgde.

Een prima start voor Zwaagwesteinde in de beker, aanstaande dinsdag is de tweede wedstrijd, uit tegen Wykels Hallum. Aanvang van deze wedstrijd is om 18.45 uur.

©Verslag: Ronald van Gennep