VV Zwaagwesteinde komt niet verder dan brilscore in Minnertsga · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Zwaagwesteinde komt niet verder dan brilscore in Minnertsga

zondag 19 maart 2017

De wedstrijd Minnertsga – Zwaagwesteinde eindigde afgelopen zaterdag zoals die begon. En daarmee mocht de thuisploeg nog het meest tevreden zijn. Want na een gelijkopgaande eerste helft, nam Zwaagwesteinde na rust het heft stevig in handen. Omdat het in de laatste fase richting doel vaak verkeerd liep en omdat de weinig verkregen kansen niet werden benut, moest men zich tevreden stellen met een gelijkspel. Zwaagwesteinde trof in Minnertsga een ploeg in de vrije val.

Uit de laatste 9 wedstrijden behaalde de thuisploeg slechts 2 punten. Het was dan ook de thuisploeg die afwachtend opereerde en het initiatief aan Zwaagwesteinde liet. Die jongens van trainer Klaas Zandberg speelden echter in een veel te laag tempo en er viel aanvankelijk niks te beleven. Na 18 minuten spelen was er voor het eerst sprake van opwinding toen verdediger Sieb Driessen van de thuisploeg bijna koppend zijn eigen doelman verraste. Een minuut later zette Masai van der Weg met een steekbal Lieuwe de Roos in kansrijke positie, maar de schuiver van de Westereender middenvelder verdween voorlangs. Hierna was het de beurt aan Minnertsga. De thuisploeg kroop uit haar schulp en zag een kopbal van Remco van der Mossel gepareerd door doelman Roelof van der Ploeg. Aanvoerder Van der Mossel kreeg even later een grote kans toen, toen hij alleen op Van der Ploeg af kon gaan, maar opnieuw kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

De wedstrijd was volledig in evenwicht, al was het Zwaagwesteinde dat de mogelijkheden kreeg. Wymer de Vries kopte de bal echter recht in de handen van doelman Jorn Helder en Lieuwe de Roos kwam 2 keer in kansrijke positie, maar evenzovele keren raakte hij het leer maar half. Gelegenheidsspits Jan Venema wist het net nog wel te vinden. Helaas voor de gasten had de voortreffelijk leidende arbiter Bulthuis buitenspel geconstateerd. Na rust nam Zwaagwesteinde duidelijk het initiatief. Gedurende een 20 á 25 minuten was men heer en meester. Echt veel rendement leverde dit niet op. Ronaldo Jansen verraste doelman Helder bijna vanuit een corner en na 56 minuten volgde een enorme kans voor de gasten. De thuisclub verdediging verkeek zich op een lange bal van doelman Van der Ploeg. Lieuwe de Roos ging er met de bal vandoor, zette voor op Wymer de Vries die bal keurig terug legde op Jan Venema. Een vrije schietkans binnen de 16 meter was het gevolg, maar doelman Helder had een prachtige save in huis en voorkwam een achterstand voor zijn team. Na bovengenoemde periode kwam Minnerstga iets terug in de wedstrijd, al moest men het de tweede helft doen met pogingen van afstand welke doelman Van der Ploeg nimmer konden verontrusten. De Westereender achterhoede had de zaakjes deze middag goed op orde, het dient gezegd.

Zo’n 10 minuten voor tijd kreeg Zwaagwesteinde nog een uitstekende kans op de driepunter. Uit een afgeslagen corner bracht Masai van der Weg de bal nogmaals voor, waarna de sterk spelende aanvoerder Louwrens Wagenaar de bal met zijn hoofd slechts schampte. De aan de grond genagelde doelman Helder zag de bal tot zijn opluchting net naast gaan. Van de twee ploegen bleef Zwaagwesteinde vervolgens de ploeg die op zoek ging naar de overwinning, maar omdat er voorin deze middag niet altijd de juiste keuzes werden gemaakt, bleef de thuisploeg, die zelf tevreden leek met een punt, eenvoudig op de been. Dat Zwaagwesteinde pas voor de tweede keer dit seizoen de nul hield was dan weer een positieve opsteker deze middag.

Door dit resultaat blijft Zwaagwesteinde in de boeiende derde klasse B in de brede middenmoot staan. Volgende week wacht na 3 uitwedstrijden weer eens een thuiswedstrijd. Dokkum is te gast op sportpark De Wieken en de wedstrijd begint dan zoals gebruikelijk om 14:30 uur.

© Verslag: Ronald van Gennep