Zwaagwesteinde zet eerste bekerwedstrijd om in winst · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Zwaagwesteinde zet eerste bekerwedstrijd om in winst

zondag 24 augustus 2014

Zwaagwesteinde heeft zaterdag de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen in winst omgezet. Sv NOK werd met 4-2 verslagen.Na een prima voorbereiding met zeges tegen It Fean ’58 en Mulier en een nederlaag tegen Kollum, volgde zaterdag de eerste officiële wedstrijd van dit seizoen. Tegenstander Sv NOK, eveneens derde klasser, was geen onbekende. Het was immers de ploeg uit Nijemirdum/Oudemirdum die ten koste van Zwaagwesteinde drie seizoenen geleden promotie afdwong naar de derde klasse.

Zwaagwesteinde kwam na het eerste fluitsignaal van arbiter Geertsma het best uit de startblokken, want al na drie minuten wist Wytze Pilat met een geplaatst schot doelman Feike Pieter Stegenga te passeren: 1-0. En tien minuten later verwerkte de doelman een terugspeelbal slecht, waarna aanvoerder Sven Rozendal de bal van 20 meter in het lege doel deponeerde: 2-0.

In het vervolg kreeg diezelfde Rozendal nog 3 mogelijkheden om de score verder op te voeren, maar het vizier stond nog niet op scherp. NOK kon hier alleen een vrije trap van Patricio Zecchin tegenover zetten (net naast). Vlak voor rust viel de 3-0 dan toch voor de thuisploeg. Na een goede individuele actie stuitte Durk van der Wal op doelman Stegenga, waarna Auke Westra de rebound tegen de touwen kopte. Enige domper op deze prima eerste helft was het geblesseerd uitvallen van Jelle van der Wal. Hij werd vervangen door Jilt Venema.

In de 2de helft gebeurde er aanvankelijk vrij weinig. Maar in de 54ste minuut toch plotseling vuurwerk. Durk van der Wal poortte zijn directe tegenstander, schudde vervolgens nog 2 NOK’ers van zich af en leverde een perfecte voorzet af op het hoofd van Auke Westra: 4-0. Hierna volleyde Rene Nauta de bal uit een voorzet van Sven Rozendal net over. Hiermee was de koek wat betreft de thuisploeg voor vanmiddag wel op. Trainer Douma bracht Jan Venema en Jan Visser voor Wytze Pilat en René Nauta, maar de slordigheden stapelden zich op bij de thuisploeg en in de 61ste minuut schoot Sven Schram de 4-1 op het scorebord.

NOK verdiende een compliment dat het ondanks de ruime achterstand bleef voetballen en de thuisploeg werd met de minuut slordiger. Na een corner wist doelman Johan Jan Kleefstra zijn doel met kunst en vliegwerk schoon te houden en even later redde hij met de benen op een inzet van Gido Brouwer. Remco Andela wist vervolgens niet van een foutieve terugspeelbal te profiteren, maar zijn collega Gido Brouwer strafte de alsmaar groter wordende foutenlast aan Westereender kant wel af. Hij pikte de bal na een fout van René Vellinga op en stelde ploeggenoot Patricio Zecchin in staat om na 84 minuten spelen de 4-2 aan te tekenen. Direct na de aftrap voorkwam laatste man Dennis Stienstra met een ultieme sliding nog dat het echt spannend werd.

Na precies negentig  minuten floot de prima leidende arbiter Geertsma voor het einde van deze wedstrijd met 2 gezichten, waarbij Zwaagwesteinde voor rust prima speelde, maar na rust ver terug viel. Komende dinsdag vervolgt Zwaagwesteinde haar bekertoernooi in Leeuwarden. Tegenstander is Leeuwarder Zwaluwen, aanvang 18.45 uur.

© Verslag: Ronald van Gennep