Zwaagwesteinde zet zegereeks voort tegen Rottevalle · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Zwaagwesteinde zet zegereeks voort tegen Rottevalle

zondag 01 maart 2015

Zwaagwesteinde heeft zaterdag haar ongeslagen status na de winterstop voortgezet tegen Rottevalle. Na een matige eerste helft waren de gasten, onder meer dankzij een schitterende goal van Wytze Pilat, in de tweede helft de meerdere van Rottevalle en op de 0-2 eindstand viel dan ook niks af te dingen.

Zwaagwesteinde had het de eerste helft lastig tegen Rottevalle. De thuisploeg had het voordeel van de harde wind in de rug en Zwaagwesteinde kwam nooit in haar ritme. Wel kreeg men na 4 minuten een eerste kans toen Piet Dijkstra de bal via de kluts meekreeg, maar hij stuitte op doelman Riekele Borger. Voor de rest was het van beide kanten niet best met veelvuldig balverlies. Wellicht was er een licht overweg voor de thuisploeg, het was Zwaagwesteinde dat de eerste helft 2 dotten van kansen kreeg om de score te openen.

Rond het half uur behield Sven Rozendal na een goeie actie het overzicht en bediende de geheel vrijstaande Auke Westra die de bal van 5 meter afstand echter over het lege Rottevalster doel schoot. En op slag van rust een identieke kans. Wederom was het Rozendal met de voorbereiding, maar nu slaagde Piet Dijkstra erin om de bal  van dichtbij via de lat over te knallen. Tussendoor had ook Rottevalle wat mogelijkheden. Doelman Johan Jan Kleefstra moest op een schot van Jorrit Schra een rebound toestaan, maar Jelle Witteveen wist niet te profiteren en diezelfde Witteveen kopte de bal uit een hoekschop geheel vrijstaand over de goal van Kleefstra. En een schot van Benjamin van der Molen verdween maar net naast de het doel van Kleefstra.

Zwaagwesteinde ging dus met een kater de rust in, maar die werd 8 minuten na rust op een fantastische manier weggespoeld. Gesteund door de harde wind wist Zwaagwesteinde vanaf de aftrap een overwicht op te bouwen en in de 53ste minuut was het raak. Doelman Borger bracht zijn verdediger Benjamin van der Molen in moeilijkheden, die vervolgens de bal inleverde bij Wytze Pilat. Pilat bedacht zich niet en schoot de bal van ca. 35 meter afstand over doelman Borger: 0-1, een beauty! Dit doelpunt gaf zichtbaar vertrouwen en Zwaagwesteinde domineerde de wedstrijd. Na een fraaie solo en dito voorzet van Durk van der Wal kopte Sven Rozendal de bal middels een snoekduik tegen de paal. In de 66ste minuut was het wel raak voor Rozendal en Zwaagwesteinde. De spits plaatste een corner bij de eerste paal waar doelman Borger en zijn verdedigers elkaar in de weg liepen en de doelman de bal uiteindelijk zelf in het doel sloeg: 0-2

Één minuut later had Rozendal de wedstrijd kunnen beslissen, hij schoot de bal uit een voorzet van Piet Dijkstra echter tegen het lichaam van doelman Borger. Het was nog niet beslist en Jorrit Schra kreeg een grote kans om de wedstrijd weer spannend te maken, maar doelman Kleefstra redde prachtig met zijn linkervoet. Rottevalle moest risico nemen en Zwaagwesteinde kreeg zeeën van ruimte, maar hier gingen de gasten veel te slordig mee om. Hierdoor bleef de thuisploeg in leven en Schra kreeg nogmaals een grote kans op de aansluitingstreffer, maar ditmaal vond hij slechts het zijnet. Hierna was het geloof bij Rottevalle weg en de laatste 10 minuten kon Zwaagwesteinde de wedstrijd rustig uitspelen en was Wytze Pilat nog dicht bij zij tweede, Borger kon echter nog net zijn vingertoppen tegen Pilat’s inzet krijgen.

Een verdiende overwinning voor Zwaagwesteinde dat klimt naar de derde plaats op de ranglijst en koplopers Fc Grootegast en ONT in het vizier houdt. Volgende week wacht een thuiswedstrijd tegen het stugge RWF, aanvang 14:30 uur op Sportpark de Wieken.

© Verslag: Ronald van Gennep