Vijftiende Nacht van de Nacht in Fryslân · Foto('s): Hillebrand Breuker
  Hillebrand Breuker

Vijftiende Nacht van de Nacht in Fryslân

dinsdag 22 oktober 2019

De FMF (Friese Milieu Federatie) organiseert dit jaar de 15de Nacht van de Nacht. Op zaterdag 26 oktober staan er meer dan 30 leuke en spannende activiteiten in Fryslân op de planning. Wandelingen, vaartochten en zelfs complete dorpen staan in het teken van Nacht van de Nacht. Dit alles om aandacht te vragen voor de schoonheid en belang van donkerte. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht in Fryslân feestelijk geopend met een lezing en vaartocht door Nationaal Park de Alde Feanen.

Dit jaar valt de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens deze bijzondere avond. Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat het land helemaal oplicht door kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement wat als doel heeft om de lichtvervuiling terug te dringen. Donkerte is namelijk belangrijk voor mens, dier en milieu.

De Friese opening in NP de Alde Feanen

De opening van de Friese Nacht van de Nacht vindt dit jaar plaats in Nationaal Park de Alde Feanen. De Alde Feanen is het grootste laagveen moeras van Noordwest Europa. Het gebied is enorm gevarieerd en biedt een thuis aan een grote verscheidenheid aan planten, dieren en vogels. Tijdens de opening wordt er een lezing gegeven door Ralph Wijers. Sinds 2002 is hij hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens directeur van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. Tijdens de opening gaat hij alles vertellen over zwarte gaten. Na de lezing wordt er vanuit activiteitenboerderij de Wartenster een vaartocht georganiseerd die door de Alde Feanen leidt. Tijdens de tocht is het mogelijk om de stilte en donkerte van de Alde Feanen mee te maken. Een unieke ervaring die mensen in het dagelijkse, vaak veel te verlichte, leven nog maar weinig meemaken. Daarna wordt er een cursus nachtfotografie gegeven door fotograaf Hillebrand Breuker.

Activiteiten in Fryslân

Ook dit jaar worden er in Fryslân allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is het mogelijk om een huifkartocht te maken op Terschelling, worden er allerlei wandeltochten georganiseerd in prachtige natuurgebieden en kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de sterren op verschillende locaties in Fryslân. In Leeuwarden is het mogelijk om de Oldehove en de Achmeatoren te bezoeken. Een unieke ervaring die de lichtvervuiling van Leeuwarden en de andere Friese steden toont. Het is ook mogelijk om in heel Fryslân bij kaarslicht te dineren, bijvoorbeeld op Ameland en in Franeker. Het dorp Woudsend gaat dit jaar ook weer op zwart. In het dorp worden er tijdens de nacht allerlei donkere activiteiten georganiseerd. Op de site van de Nacht van de Nacht (www.nachtvandenacht.nl) staan alle activiteiten op de kaart.

Vijftiende Nacht van de Nacht in Fryslân · Foto('s): Hillebrand Breuker
Vijftiende Nacht van de Nacht in Fryslân · Foto('s): Hillebrand Breuker
  Hillebrand Breuker

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact