5 tips om duurzaam te wonen · Foto('s): 
RECLAME

5 tips om duurzaam te wonen

maandag 28 november 2022

LEEUWARDEN – De basis in duurzaam wonen kun je vinden in het grondig isoleren van je huis. Isoleren heeft enkele voordelen en het effect op je energiekosten merk je zelf vooral. Jouw keuken en woning blijven  tenslotte warmer in de winter en in de zomer is je huis koeler. Op deze manier hoef je in geringe mate de verwarming of airconditioning aan te zetten. Het gevolg hiervan is dat je energiefactuur flink naar beneden zakt. De temperatuur van je woning blijft constanter en dit zorgt voor meer comfort in je huis.

Wat betreft duurzamer wonen zorg je er met het isoleren van je huis voor een daling in je CO2-uitstoot. Op deze manier verklein je je ecologische voetafdruk en dat is ontzettend goed voor de aarde. Belangrijk hierbij is dat je je woning op een ecologisch verantwoorde manier laat isoleren. Tot slot heeft het isoleren van je huis een ander voordeel. Op de huizenmarkt zie je terug dat een goed geïsoleerde woning meer waard is.

De aanschaf van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is voor jezelf een investering waar je vooral op lange-termijn de voordelen uit haalt. Het heeft namelijk een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar en aan het begin is het een grote investering. Echter, je bent er zeker van dat je duurzaam woont doordat je als het ware gebruik maakt van een gratis energiebron. Door de zonnecellen die op de zonnepanelen vallen ontstaat er een elektrische spanning. 

Deze spanning wordt uiteindelijk omgezet in energie en het is een ontzettend duurzaam alternatief in plaats van normale energie. Daarnaast zijn er in de zomer vele dagen waarbij de zon veel schijnt. Ondanks dat vaak veel energie wordt verbruikt, heeft je huis niet alle energie nodig. Om nog een stapje verder te zetten in de richting van duurzaam wonen kun je ervoor kiezen de zonne-energie op te slaan. 

Dit kan met behulp van een thuisbatterij waardoor je meer verbruik van je zonnestroom en hierdoor verminder je de stroom file ook een beetje.

Pannen voor het leven

Het is wellicht niet iets waar je meteen aan denkt, maar ook met het aanschaffen van de juiste pan kun je al duurzamer wonen. Tegenwoordig willen we allemaal voor gemak gaan en in de keuken is dit net zo. Het is bijvoorbeeld niet fijn je eten keer op keer in de koekenpan aanbakt.

Echter, met zoveel keuze is er de vraag of je hier ook een duurzame keuze in kan maken? 

Gelukkig is dit zeker het geval! De gietijzeren pan wordt gezien als een van de beste en meest duurzame soort pan. Deze pan gaat heel lang mee door stevige buitenkant en zo is de binnenkant ook van ontzettend goede kwaliteit. In dit geval hoef je niet bang te zijn dat je eten aanbakt en daarnaast kan deze pan met goed onderhoud heel je leven meegaan!

Duurzaam vervoer

Duurzaam vervoer is ook een vorm van duurzaam wonen. Als het mogelijk is dan kun je dichtbij je werk wonen. Hierdoor hoef je geen verre afstanden te reizen en hoef je misschien zelfs helemaal niet meer je auto te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld te voet naar je werk wat meteen weer goed is voor je bewegingsdoel! Mocht dit niet praktisch zijn of niet lukken kun je alternatieve vervoersmiddelen kiezen. Denk hierbij aan de fiets of bijvoorbeeld het openbaar vervoer. 

Het gaat om de kleine stapjes, dus als jij ervoor kiest om al een dag minder met de auto te gaan kan dit zeker wel effect hebben! Het is belangrijk om hierbij te beseffen dat als iedereen een klein stapje zet je hier wel zeker effect in kan terugzien.

Groen moet je doen

Tot slot nog groen in je huis en om je huis heen halen. Allereerst creëert het een mooie en gezellige sfeer. Groen in je huis zorgt ervoor dat het binnenklimaat wordt verbeterd door vervuiling uit de lucht te filteren. Daarnaast komen we weer terug op de eerste tip van duurzamer wonen en dat is het isoleren van je huis. Buiten groen aanleggen kan hier namelijk ook een stap in zijn. In de zomer hoef je namelijk minder snel gebruik te maken van de airconditioning doordat bomen in de tuin zorgen voor verkoeling!

Duurzaam wonen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Er kunnen veel stappen worden gezet in duurzaam wonen. Het is niet voor iedereen mogelijk om zo’n grote investering als zonnepanelen aan te schaffen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar waar jouw mogelijkheden in liggen en wellicht dat je op lange termijn wel grotere investeringen kan doen! Soms helpt het ook om naar je grootste kostenpost te kijken en na te gaan of daar middelen of manieren zijn om dit te reduceren. Vergeet niet dat het om kleine stapjes gaat!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio