6 tips voor het bijhouden van de tuin in de zomer · Foto('s): 
RECLAME

6 tips voor het bijhouden van de tuin in de zomer

maandag 20 juli 2020

DE WESTEREEN – Alle moeite die je het hele jaar in jouw prachtige tuin stopt, pluk je in de zomer de vruchten van. Je brengt nu veel meer tijd buiten door en geniet dan ook elk mogelijk moment van jouw tuin. Je wilt die dan wel zo mooi en netjes mogelijk houden! Dat vereist wat onderhoud. Let op de volgende zaken om jouw tuin de hele zomer tot in de puntjes te verzorgen.

1. Verzorging voor bloemen, planten en struiken

Veel bloemen en planten zijn volop in de bloei en groeien goed door. Begin met het verwijderen van alles wat uitgebloeid is. Verwijder uitgebloeide, dode bloemetjes en bladeren. In het geval van fruitbomen haal je ook groene bladeren weg, als die de vruchten van de zon blokkeren. Vergeet ook niet om van tijd tot tijd het onkruid te wieden.

De struiken en heggen hebben op hun beurt ook verzorging nodig: die geef je een goede snoeibeurt. Sinds de lente zijn ze harder gaan groeien en gedurende de zomer is een trimbeurt geen overbodige luxe. Als laatste nog een erg belangrijk punt voor de verzorging: het water.

Vooral tijdens hittegolven is het belangrijk om al het groen voldoende water te geven. Dit kun je het beste ‘s morgens, ‘s avonds, of op een moment dat er schaduw op de planten valt doen. Op het heetst van de dag verdampt het water namelijk erg snel en op deze manier geef je het groen in jouw tuin de gelegenheid om het water goed op te nemen.

2) Het gazon maaien

Tijdens de zomermaanden groeit het gras op zijn snelst en logischerwijs maai je het gras dan ook vaker. Maai het gras echter niet te kort, want de felle zon kan het zo sneller verschroeien. Een dor gazon is niet wat we willen. Maai het gras dus regelmatig met de beste grasmaaier, maar behoud ter bescherming een stukje van lengte.

Ongeveer in augustus is het ook tijd om het gazon te verticuteren. Je verwijdert dan mos en onkruid uit het gras zodat het gazon weer kan ademen en gezond blijft. Afhankelijk van de grootte van het gazon gebruik je een verticuteerhark of verticuteermachine. Als er gaten in het gras ontstaan, zaai dan bij met graszaad en voeg eventueel een beetje mest toe.

 

3. De moestuin oogsten

Als je een moestuintje hebt, is dit een mooi seizoen om te kunnen oogsten. Pluk alleen vruchten die al volgroeid zijn, maar laat ze ook niet zo lang hangen dat ze andere groeiende vruchten in de weg zitten. Vogels en ongedierte hebben waarschijnlijk ook door dat je lekkere vruchten en groentes in de moestuin hebt groeien, maar niet elk bestrijdingsmiddel is geschikt of diervriendelijk. Laat je tegen ongedierte per plantensoort goed informeren door een specialist. 

Heb je een geschikt middel? Spuit dit dan ‘s morgens vroeg of ‘s avonds op de planten, zodat je niet per ongeluk bijen de volle laag geeft. Vogels daarentegen weer je niet met een bestrijdingsmiddel, maar met vogelverjagende bollen, namaak roofvogels of door je gewassen af te dekken met een vogelnet.

4. Op vakantie?

Als je op vakantie gaat, is het verstandig om een plantenoppas in te schakelen en de tuin daarop voor te bereiden. Plant in ieder geval geen nieuwe bloemen of planten vlak voor vertrek, want in het begin hebben deze meer verzorging en aandacht nodig. Zet alle planten in potten zo veel mogelijk bij elkaar en maak een lijstje met instructies.

 

5. Extra aandachtspunten in de zomer

In de zomer zet je misschien een opzetzwembad neer, komt er een nieuwe zitbank in de tuin of plaats je andere extra meubels in de tuin. Zet je deze op het gras neer? Verplaats ze dan van tijd tot tijd als dat mogelijk is. Doe dit ongeveer eens per week.

De spullen verdrukken het gras, wat hier op termijn onder gaat lijden. Door de plek van deze tuinspullen te rouleren, krijgen deze plekken weer de kans om zich te herstellen. Als het al te laat is of lijkt, kun je -net als na het verticuteren- graszaad strooien op de dode plekken. Geef het genoeg water, bemest eventueel en je hebt straks een strak gazon als vanouds. 

6. Voorbereiden op de herfst

Helaas komt aan het heerlijke zomerseizoen ook weer een einde. Houd tijdens de zomer dan ook in gedachten dat de herfst eraan komt en bereid je tuin hierop voor. Omdat de aarde nog relatief warm is aan het einde van de zomer en er ook veel regen valt, is dit een ideaal moment om gras bij te zaaien. Vergeet niet om planten die zomerbloeiers zijn en slecht een jaar leven uit de tuin te verwijderen. Al met al herstelt de tuin zich zo het beste en kun je weer met een schone lei verder.

Aan het einde van de zomer worden de tuinsets en barbecues langzaam maar zeker weer in de schuur gestopt. Dit is ook het moment dat er leuke aanbiedingen voor zomerse tuinartikelen komen: wie slim inkoopt, kan daar veel voordeel uit halen en mooie tuinartikelen scoren voor de volgende lente en zomer.

 

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio