Aanbrengen schouw en kastenwand uit Paleis Het Loo in stadhuis vordert

Donderdag 11-10-2018
DOKKUM - Woensdag werd de pers in gelegenheid gesteld de eerste foto’s te maken van de schouw en kastenwand in het stadhuis van Dokkum. De oude wandkast en schouw moeten begin November klaar zijn.

Toelichting
Er werd in het stadhuis van Dokkum druk gewerkt aan de inbouw van een 18e eeuwse schouw en een kastenwand die afkomstig waren uit Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Het paleis wordt grondig verbouwd en daarbij is dit interieur uit de directiekamer verwijderd. Gewoonlijk verdwijnen overtollige materialen dan in een depot, maar dankzij contacten van Hans Zijlstra van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland met de hoofdconservator van het paleis, Johan de Haan, is het gelukt om het interieur naar Dokkum terug te halen.

Herenhuis aan de Kleine Breedstraat
Oorspronkelijk zijn de schouw en kastenwand uit Dokkum afkomstig. De onderdelen komen uit een herenhuis dat de toenmalige burgemeester Johannes Fockema rond 1760 aan de Kleine Breedstraat 12 in Dokkum liet bouwen. Het rijk kocht deze woning in 1879 om er een postkantoor van te maken. De Rijksbouwmeester die bij de verbouwing van het postkantoor in 1910 was betrokken, C.H. Peters uit Groningen, werd ook ingeschakeld bij de verbouw en uitbreiding van Paleis Het Loo in die jaren. Men kon deze schouw en kastenwand daar blijkbaar goed gebruiken en hij liet de onderdelen daarom naar het paleis overbrengen.

De gemeente Dongeradeel is blij met de terugkeer naar Dokkum. De schouw, kastenwand en de bijbehorende lambrisering worden ingebouwd in de fractiekamer van het oude stadhuis. Dit was de enige kamer in het stadhuis zonder historisch interieur en de oorspronkelijk aanwezige schouw is verdwenen. Met de interieuronderdelen uit het paleis kan het historische karakter van de fractiekamer worden teruggebracht. De werkzaamheden zullen volgens Peter van der Hoek en Martijn Lepstra van Timmer en restauratiebedrijf van der Hoek uit Spannum begin november zijn afgerond.

Dit inloop moment werd georganiseerd op verzoek van meerdere media. Men vindt het interessant om ook de werkzaamheden te bekijken. De restauratietimmermannen en een vertegenwoordiger van de gemeente daarom ook aanwezig om vragen te beantwoorden. De officiële (bruikleen-)overdracht moet nog plaatsvinden. De exacte datum hiervan is nog niet bekend.

terug naar overzicht
Aanbrengen schouw en kastenwand uit Paleis Het Loo in stadhuis vordertMeer info en foto's: www.rtvnof.nl
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | Rock on Air
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie