Vissen uit Dokter J. Botkepark in Damwâld · Foto('s): Doarpsbelangen Damwâld
  Doarpsbelangen Damwâld

Vissen uit Dokter J. Botkepark in Damwâld

dinsdag 22 juni 2021

DAMWALD – Doarpsbelangen Damwâld heeft samen met de gemeente Dantumadiel plannen om het Dokter Jacob Botkepark op te waarderen. Na een lange periode van voorbereiding, wordt er a.s. vrijdag 25 juni gestart met de eerste werkzaamheden in het park. Doelstelling is om het park een kwaliteitsimpuls te geven, waarbij verbindingen en landschappelijke kwaliteiten met de nabije omgeving zullen worden versterkt.

De eerste actie die op stapel staat is de huidige vijver uitbaggeren. De vrijkomende grond kan later worden verwerkt in glooiende taluds, waar weer beplanting op zal worden aangebracht. In september wordt er gestart met de grote inrichtingswerkzaamheden, waaronder het vergroten van de bestaande vijver en het vernieuwen van de wandelpadenstructuur in het park.

Om verantwoord te kunnen starten met het baggeren, is het nodig om eerst de vis uit de vijver weg te vangen. Bij baggerwerkzaamheden in de zomerperiode is er namelijk een groot risico op problemen met het zuurstofgehalte in het water, waarbij vissterfte kan optreden. Zeker als tijdens de uitvoering ook het waterpeil naar beneden wordt gebracht. Om deze reden is Sportvisserij Fryslân ingeschakeld. Op vrijdagochtend 25 juni a.s. zal Sportvisserij Fryslân in samenwerking met twee beroepsvissers van de Friese Bond van Binnenvissers de vijver afvissen. Eerst zal er met een zegen de vijver worden afgevist, vervolgens wordt daarna de rietkraag elektrisch afgevist. Op deze wijze kan zoveel mogelijk vis uit de vijver worden gehaald, om te voorkomen dat deze dieren later in de problemen komen tijdens de uitvoering van de baggerwerkzaamheden. Het baggeren zal in de week van maandag 28 juni t/m vrijdag 2 juli door de WMR Rinsumageest B.V. worden uitgevoerd.

De vissen worden vervolgens onder deskundige begeleiding overgebracht naar elders en er is zelfs een karperdokter (CarpCare) aanwezig om de staat van de vis vast te stellen. Na de herinrichtingswerkzaamheden in de herfstperiode, zullen er door Sportvisserij Fryslân nieuwe vissen in de vergrote vijver worden uitgezet. De vijver zal dan worden ingericht met twee mooie visplekken en een interessant bestand aan vissoorten, zodat het een interessante plek zal zijn voor sportvissers uit de regio.

Iedereen die benieuwd is naar de werkzaamheden, wordt van harte uitgenodigd om aanstaande vrijdagochtend een kijkje te nemen bij de viswerkzaamheden. Uiteraard gelden hierbij de huidige coronamaatregelen van de overheid, dus houdt voldoende afstand en geef elkaar de ruimte.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Vissen uit Dokter J. Botkepark in Damwâld · Foto('s): Doarpsbelangen Damwâld
  Doarpsbelangen Damwâld

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio