Kerk van Klei komt naar Lichtaard · Foto('s): Ab Hofstra
  Ab Hofstra
zaterdag
14
maart

Kerk van Klei komt naar Lichtaard

donderdag 05 maart 2020
Locatie: Lichtaard
Begin datum: zaterdag 14 maart 2020 00:00

Wat skinksto oan de Fryske Klaai? Dat was de vraag die aan het publiek werd gesteld tijdens de experimentele theatervoorstelling in november 2019 in Witmarsum. Dezelfde vraag vormt nu het uitgangspunt voor de expositie Kerk van Klei.

Vijf kunstenaars voegen in de Petruskerk van Lichtaard hun foto’s, beelden, film, kostuums en geluidskunst samen tot één presentatie over het Friese terpenlandschap.

De bezoeker die de Petruskerk binnengaat, hoort eerst de klanken van een vreemd, primitief kerkorgel. Alsof er elk moment een ritueel kan beginnen in de kerk. Het geluid komt van het door Martijn Pieck ontworpen slagwerk, gemaakt van houten latten, metalen buizen en kistjes.

Verderop in de kerk staat een toren van houten kratten opgesteld. In die toren is een film te zien van Stefan Belderbos. Hij toont een ritueel waarin de zee en de klei worden bezongen en geëerd. Ook de langgerekte grote foto’s en projecties van het terpenlandschap zijn van zijn hand. Jan Hofsta maakte een altaar van klei, zout en gaaskisten dat een belangrijke rol speelt in de voorstelling.
Elske Klik heeft haar bijzondere rituele kostuums uit de voorstelling in vol ornaat opgesteld. Ab Hofsta maakt de expositie compleet met zijn fotoserie over Kerk van Klei.

Het Friese terpenlandschap bij de waddenkust inspireerde de toeschouwers van Kerk van Klei in Witmarsum tot verhalen over hun jeugd en hun werk. Zij schreven over hun band met de kleigrond en over hun hoop voor de toekomst, bijvoorbeeld over een landschap waar weidevogels en bloemen weer kunnen terugkeren.
Dit zijn zaken die ook in Noardeast-Fryslân actueel zijn. De bezoekers aan de expositie in Lichtaard kunnen deze reacties lezen maar ook een eigen reactie achterlaten. Zo ontstaat er tijdens de expositie een reeks nieuwe verhalen en ervaringen.

Wat skinksto oan de Fryske Klaai?
De expositie Kerk van Klei in Lichtaard maakt onderdeel uit van de atelierroute Lauwersland. Naast deze expositie zijn er in de Petruskerk ook enkele beelden van kunstenaar Paul Andringa te zien.

De kunstroute is geopend in de weekenden van 14,15, 21 en 22 maart. Openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Voor informatie over de atelierroute: www.kunstaanhuis.nl.

  Ab Hofstra

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  B en W Show
  B en W Show
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact