AUDIO: Drone ingezet om reekalfjes te redden van maaimachine · Foto('s): Omrop Fryslân | Jantine Stoffers
  Omrop Fryslân | Jantine Stoffers

AUDIO: Drone ingezet om reekalfjes te redden van maaimachine

woensdag 21 april 2021

WALTERSWALD – Met behulp van een drone gaan jagers van Wildbeheereenheid It Bûtenfjild proberen reekalfjes op boerenland te redden van de maaimachine. Het is waarschijnlijk de eerste eenheid in onze provincie die de techniek toepast, landelijk gebeurt het al op meerdere plekken met succes. 

De jagers zijn actief in het gebied Lekkum-Dokkum-Noardburgum. Boeren die reeën op land dat ze willen maaien hebben zitten, kunnen zich melden. Met de drone en een warmtebeeldcamera worden de dieren in kaart gebracht, zodat met markering de reekalfjes in veiligheid kunnen worden gebracht.

De organisaties beheert een gebied van 15.000 hectare. Ze hebben de drone voor enkele maanden in bruikleen gekregen van bouwbedrijf Dijkstra Draisma, vertelt wildbeheerder Sape Dijkstra van WBE It Bûtenfjild. “Het was voor ons een te kostbare aangelegenheid om hem zelf aan te schaffen.” De drones worden in de bouw gebruikt om bouwwerken te inspecteren. Dit soort drones worden ook wel gebruikt bij het weidevogelbeheer.

Het probleem bij reekalfjes is dat ze niet wegrennen voor de grote maaimachines, maar zich verschuilen. “Als ze iets horen, drukken ze zich plat tegen de grond, waardoor ze nog slechter te vinden zijn en bijna onzichtbaar zijn vanuit de trekker. Dan maait de boer eroverheen”, zegt Dijkstra. Hij heeft geen exacte cijfers, maar denkt dat er zo’n tweehonderd kalfjes in het jaar slachtoffer worden van de maaimachines.

 

Verslaggever Jantine Stoffers in gesprek met leden van de Wildbeheereenheid It Bûtenfjild 

 

Verslaggever Jantine Stoffers keek in Wâlterswâld hoe de drone te werk gaat

 

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?