AUDIO: Schiermonnikoog blij met uitstel stroomkabel, maar ‘pistool ligt nog op tafel’ · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

AUDIO: Schiermonnikoog blij met uitstel stroomkabel, maar ‘pistool ligt nog op tafel’

vrijdag 03 december 2021

SCHIERMONNIKOOG – Tegenstanders van de aanleg van een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog zijn verheugd dat het plan voorlopig de ijskast ingaat. Het ministerie van Economische Zaken wil nu toch kijken naar alternatieven.

“We zijn ontiegelijk blij”, zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. “Met veel actievoerders en bewoners van het eiland, boeren, mensen uit de politiek in Den Haag en in Fryslân. Die hebben allemaal gewoon zo duidelijk gemaakt dat dat een waanzinnig idee is en dat dat niet moest gebeuren. De minister noemt dat natuurlijk een heroverweging, maar eigenlijk betekent dat: ik had het gewoon niet goed, het moet anders. En daar zijn wij heel blij mee.”

Petersen had het besluit van het ministerie niet verwacht. “Alle berichten van zowel de minister, als het ministerie en Tennet waren: er is maar één mogelijkheid en dat is dwars door Schier. En nu lezen we dat het heel anders kan en dat ze dat heel erg graag willen onderzoeken.

Actievoerder Thom Verheul van Schiermonnikoog is ook blij, maar heeft nog wel zijn twijfels. Hij hoorde van burgemeester Ineke van Gent dat het plan van tafel was, maar reageerde sceptisch. “Nou, het pistool is van ons hoofd af, maar hij ligt nog wel op tafel”, zei Verheul. De tegenstanders hopen nu dat het ministerie voor alternatieven niet alleen naar Schiermonnikoog kijkt, maar naar het hele Waddengebied en ook naar een goede samenwerking met Duitsland.

Verheul: “Niet kabeltje voor kabeltje per zonnepark. Kijk naar de buren, kijk naar Duitsland. Dat gaat allemaal gebeuren, maar ik hoop wel dat ze geen ruzie gaan maken met Duitsland. Dat ze tot een goed gezamenlijk plan komen. Dan schuift het pistool inderdaad van tafel af en valt het in het Wad en dan is het onbruikbaar.” Het ministerie heeft toegezegd dat er in elk geval niet voor 2022 begonnen wordt met de plannen.

Frank Petersen en Thom Verheul over de plannen in de ijskast

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio