Beelden op de Markt in Dokkum gesloopt voor IJsfontein

Woensdag 07-02-2018
DOKKUM - Het kunstwerk Vitae op de Markt in Dokkum is woensdagmorgen gesloopt meldt Omrop Fryslân. Zo komt daar nu ruimte voor de nieuwe ijsfontein, een van de fonteinen van het project 11Fountains voor LF2018. Vitae werd in 2007 op het plein geplaatst en was onderdeel van de herindelingsplannen van toen, maar die zijn nooit uitgevoerd. Volgens wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel was daar geen geld meer voor. De ijsfontein is nu aanleiding om de Markt opnieuw in te delen.

Volgens de gemeente was sloop van het kunstwerk de enige oplossing. Het kon niet worden verplaatst, omdat het niet in delen kon worden vervoerd. De Graaf had wel wat moeite met de sloop: “Als je het weghaalt, wordt het vernield. Het doet ontzettend pijn, dat je een kunstwerk op deze wijze afvoert.”

De kunstenaars Gerard Groenewoud en Tilly Buij maakten het kunstwerk in de jaren tachtig en vinden het jammer dat de beelden plaats moeten maken voor iets anders. Vitae zou onderdeel worden van de herindeling van de Markt met een bomenrij en een gebouw. “Die herindeling is er nooit gekomen, dus het kunstwerk is nooit tot zijn recht gekomen”, vertelt het kunstenaarsduo. “We hebben er vrede mee dat het nu wordt vervangen. En de ijsfontein is een mooi plan, niets mis mee.”

terug naar overzicht
Beelden op De Markt in Dokkum gesloopt voor IJsfontein
© Foto's: Omrop Fryslân


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie