Bekeravontuur VV Kollum eindigt tegen Leeuwarder Zwaluwen · Foto('s): Bert Wijma
  Bert Wijma

Bekeravontuur VV Kollum eindigt tegen Leeuwarder Zwaluwen

zondag 17 november 2019

Na een attractieve wedstrijd waarin de thuisploeg bijna de gehele wedstrijd op voorsprong stond, moest tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd toch de gelijkmaker worden geïncasseerd. Strafschoppen moesten vervolgens uitmaken wie door zou gaan in de bekerstrijd. De eerste klassers uit Leeuwarden bleken de zenuwen beter onder controle te hebben en gingen uiteindelijk, na een feilloze serie, met de winst huiswaarts.

Meteen na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Baar uit Groningen was het Kollum dat de gasten bij de strot pakte. Al na twee minuten mocht Pieter Henstra aanleggen van zo’n twintig meter, nadat een prachtige combinatie aan Kollumer kant middels gevaarlijk spel tot een einde werd gebracht. De toegekende vrije trap werd door Henstra subliem buiten bereik van doelman Waterlander in de hoek gekruld.

De 1-0 was een mooie opsteker voor de mannen van trainer Ron de Boer en men was dan ook gebrand op een snelle tweede treffer. Twee minuten na de openingstreffer was Randy van Malsen hier al dicht bij. Alleen voor de keeper belandde de bal echter in het zijnet. Leeuwarder Zwaluwen was gewaarschuwd, maar was niet in staat om controle over de wedstrijd te verkrijgen. Kollum kon namelijk van achteruit de ballen goed kwijt aan de voorwaartsen en in het bijzonder de sterk aan de bal spelende Marinus Hoekstra. Met name zijn balvastheid zorgde ervoor dat er kon worden aangesloten en daardoor het voetballend vermogen van het Kollumer middenveld goed tot uitdrukking kwam.

Na een kleine tien minuten moesten de Zwaluwen dan ook al een tweede treffer incasseren. Nadat een aanval via de snelle en overal aanwezige Robbin Kleefstra werd afgeslagen verscheen Kollum na een razendsnelle combinatie over drie schijven alleen voor doelman Waterlander. Eindstation Gerard van Zonneveld heeft vaker met dit bijltje gehakt en rondde technisch begaafd af. 2-0. Voor de Leeuwarder Zwaluwen was het nu zaak om niet nog verder op achterstand te geraken en te proberen om de aansluitingstreffer te forceren. Het tempo werd opgeschroefd en steeds vaker kwamen de gasten over de flanken gevaarlijk door. De defensie stond echter telkenmale goed gepositioneerd zodat menig aanval vakkundig werd afgeslagen of was het doelman Auke Hoekstra die redding kon brengen.

Die ene keer toen dit niet het geval was, was het ook gelijk raak. Gabriël Fernando ontsnapte op het middenveld aan de aandacht en de pass vanaf rechts zette hem ineens vrij voor doelman Hoekstra, daar de rugdekking even niet goed verzorgd was. Beheerst werd de bal binnengeschoven. 2-1. Tot aan de rust werden beide ploegen nog gevaarlijk, zonder defensief de zaken open te gooien. Voor de gasten was daar onder andere Thomas Helfferich die zijn lob over de keeper niet de juiste hoogte en lengte zag hebben en aan de andere kant werd een “eigen” kopbal onder druk van Gerard van Zonneveld ternauwernood door Waterlander uit de bovenhoek gehaald. Gescoord werd er echter niet meer in het eerste bedrijf en kon Kollum met een 2-1 voorsprong de thee opzoeken.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen doelman Waterlander van de Zwaluwen al handelend moest optreden. Een lastige scherp aangesneden voorzet van de mee opgekomen Sander Gietema kon door de doelman ternauwernood met de benen uit de doelmond worden gewerkt. Voor de Leeuwarder Zwaluwen was de opdracht in de tweede helft duidelijk. Defensief de zaken gesloten houden tegen de behoorlijke aanvalsdrift van de thuisploeg en het tempo hoog houden om zo te proberen Kollum uit elkaar te spelen en tot scoren te kunnen komen.

Het dichtstbij was Robbin Kleefstra die na een dik uur spelen zijn inzet vanaf rechts op de buitenkant van de paal zag belandden. Schoten vanuit de tweede lijn van onder andere Rick van Loon hadden of niet de juiste richting of vonden doelman Hoekstra op hun weg. Ook Arton Musli was nog dichtbij de gelijkmaker, maar zag zijn kopbal over de deklat gaan. Ook kollum bleef gevaarlijk in de omschakeling en had een kwartier voor tijd de wedstrijd moeten beslissen, toen Marinus Hoekstra via de ingevallen Joop Pijnacker en Gerard van Zonneveld alleen voor doelman Waterlander verscheen.

Zijn inzet op de 3-1 werd keurig gestopt door laatstgenoemde. In het laatste kwartier van de wedstrijd vloeiden de krachten van de thuisploeg toch enigszins weg en kon men de ruimtes niet meer afdoende belopen. Een kleine tien minuten voor het einde van de wedstrijd werd dan ook de stand gelijk getrokken. Geen uitgespeelde kans, maar een scrimmage in de zestien luidde de gelijkmaker in. De attente Jeton Musli was er als de kippen bij om de bal buiten bereik van Auke Hoekstra binnen te werken.

Beide ploegen probeerden in het restant van de wedstrijd om de winst nog naar zich toe te trekken, maar de power en zorgvuldigheid waren in die laatste fase onvoldoende om nog tot scoren te komen. Een penaltyreeks moest dus de beslissing brengen in deze enerverende wedstrijd. Daar Leeuwarder Zwaluwen niet één keer miste en VV Kollum alleen de eerste konden de gasten opgelucht ademhalen en de bekerstrijd vervolgen. VV Kollum liet ook deze middag weer zien in goede doen te zijn en kan vol goede moed naar de volgende competitiewedstrijd toewerken. VeV’67 uit leek is aanstaande zaterdag weer een tegenstander van formaat voor de Kollumer selectie.

© Verslag: Bauke Schat