Benefietconcert Piet Kok en ‘friends’ op ‘Jûn foar de Krystnacht’ in Sibrandahûs

Woensdag 05-12-2018
SIBRANDAHûS - Tijdens de jaarlijkse ‘Jûn foar de Krystnacht’ op zondagavond 23 december in Kloosterkapel Sibrandahûs staat dit jaar Piet Kok centraal. De Leeuwarder zanger-gitarist viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum als artiest. Tijdens deze speciale avond zullen ook een aantal muzikale vrienden van Kok hun opwachting maken, waaronder een paar leden van de band Briquebec en het duo Monad.

De opbrengst van het benefietconcert, waarbij alle artiesten wellicht ook nog gezamenlijk zullen optreden, komt wederom geheel ten goede aan de stichting Make-A-Wish. Deze instantie laat wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte in vervulling gaan. Het concert begint om 20.30 uur.

Onmetelijke oeuvre
Kloosterkapel Sibrandahûs viert dit jaar haar zilveren jubileum, te weten het 25ste culturele seizoen. Maar er zijn altijd bazen boven bazen, zo bewijst Piet Kok die nu al een halve eeuw aan de weg timmert. In 1968 gaf hij zijn eerste echte optredens als zanger-gitarist. Tijdens het concert in Sibrandahûs doet hij een ruime greep uit zijn onmetelijke oeuvre.

Samen met (slide)gitarist Roelof Reineman heeft Piet Kok een aantal sets samengesteld bestaande uit songs van zijn albums ‘One way street’ en ‘Rambling Round’ alsmede van de cd ‘Solo’. Dit repertoire is aangevuld met composities van hun muzikale helden. Zo zullen onder meer nummers van Bob Dylan, Johnny Cash, Buddy Holly en Ferre Grignard de revue passeren. Ook staat een aantal traditionele folk- en bluessongs op het programma pus eigen composities.

Roelof Reineman, tevens bekend als gitarist van The Hangouts, heeft evenals Kok ook al eerder op de planken gestaan in de Kloosterkapel.

Briquebec
Else van der Greft (zang, akoestisch gitaar), die furore heeft gemaakt als frontvrouw van de Friestalige rockband Briquebec, komt samen Jan Roorda naar Sibrandahûs. Ook deze toetsenist maakt deel uit van deze legendarische band, die het begrip ‘wâldrock’ letterlijk vorm heeft gegeven.

Met de tekst ‘Bliuw hjir stean’ won Else dit jaar de Tjêbbe Hettinga-prijs, de tekstprijs van Liet 2018. Als prijs ontving zij een reis naar een land met een minderheidstaal. Concreet betekent dat voor de zangeres een trip in 2019 naar Denemarken waar ook zal optreden. ,,Tidens de priisútrikking hat Piet my frege om mei te dwaan yn Sibrandahûs. No, hiel graach dus! It wurdt ús earste konsert as duo. Wy hawwe der sin oan.’’ Het repertoire van Else en Jan is half Fries- en half Engelstalig.

Monad
Een duo van geheel andere snit, dat de Jûn foar de Krystnacht zal opluisteren, is Monad. Dit tweetal wordt gevormd door Martin Pals (gitaar, luit en cittern) en Annelieke Zantinge (zang en percussie). Hun muziek varieert van akoestische neo-folk tot en met elektrische neo-wave. Martin is een ervaren gitarist die naast soloartiest ook te bewonderen was in acts als Cosmic U en Muziekvereniging Ons Genoegen.

Anders dan de reguliere middagconcerten in de Kloosterkapel wordt het jaarlijkse benefietconcert op de ‘Jûn oar de Krystnacht’ – de naam zegt het al – ‘s avonds gehouden. De presentatie van ‘de Jûn’ is traditiegetrouw weer in handen van Omrop Fryslân-deejay Willem ‘Wâldpyk’ de Vries. Aanvang half negen. Kaarten à €10 zijn verkrijgbaar aan de deur. Er is geen voorverkoop. Voor meer informatie zie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl.

terug naar overzicht
Roelof Reineman en Piet Kok
© Foto's: Eigen foto


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Bertus Hatzmann
20:00-22:00 | Weekend Kick-Off
22:00-00:00 | Gerjan op Dreef
Klik hier voor programma- informatie