Bette Dam vertelt over haar ervaringen in het Oosten

Donderdag 07-11-2019
KOLLUM - Woensdag 6 november kwam Bette Dam naar Campus Kollum. Voor deze avond was er veel belangstelling. Bette Dam vertelt over haar ervaringen in het Oosten. Tijdens deze avond staan vragen vanuit het publiek centraal. Bette Dam hoe weinig de soldaten wisten over hun vijand. Ze besloot het militaire kamp te verlaten en zelfstandig op zoek te gaan naar de gevreesde talibanleider moellah Omar.

Bette Dam woonde van 2009 tot 2014 in Kabul, Afghanistan, waar ze onder meer werkte als correspondent voor NRC Handelsblad en de Wereldomroep. In 2019 verscheen het boek ‘Op zoek naar de vijand’ over Taliban-leider Mohammed Omar. Op zoek naar de vijand is het verslag van een adembenemende zoektocht die haar tot in de gevaarlijkste delen van Afghanistan voerde.

We lezen over Omars eerste Koranlessen, de jihad tegen de Sovjet-Unie, zijn opstand tegen gewelddadige krijgsheren, zijn hoop op hulp van de internationale gemeenschap en zijn verbittering over wat de Amerikanen sinds 2001 in zijn land hebben aangericht. Bette Dam reconstrueert als eerste westerse journalist het leven van Omar en doet baanbrekende ontdekkingen over een regime waar zo vele aannames over bestaan, maar waar, zo blijkt, weinig concreet onderzoek naar gedaan is.

Op basis van riskant veldwerk en grondig onderzoek plaatst Bette Dam de taliban in een nieuw perspectief. Ze laat zien hoe de taliban, binnen het frame van de war on terror, van potentiële bondgenoot tot te vernietigen vijand werden. Dam beschrijft hoe een land en zijn bevolking met brute kracht werden ontwricht en in een oorlog belandden die volgens Bette Dam onnodig was.

Journaliste Bette Bette Dam wil met dit boek nuances aanbrengen in het volgens haar eenzijdige beeld van de taliban en hun leider moellah Omar. Hij was niet de belangrijke terrorist waar het Westen hem voor hield. Volgens Dam probeerde Omar een einde te maken aan het tribalisme in zijn land, door de sharia in te voeren. Zijn band met Al Qaida-leider Osama Bin Laden, die zich in Afghanistan ophield, was slechter dan vaak gedacht. Omar komt naar voren als een bijna ongeletterde geestelijk leider, die een zeer teruggetrokken leven leidde.

Hij hield van grapjes en was niet uit op persoonlijk gewin. Na de Amerikaanse inval in 2001 verdween hij uit het zicht. Bette Dam, die veel ervaring heeft in Afghanistan en eerder een boek over president Karzai schreef, weet dicht bij haar onderwerp te komen, door naaste betrokkenen en familieleden van Omar te spreken. Haar onderzoek leverde een fascinerend verhaal op over een verscheurd en complex land. Het boek brengt op punten nieuwe inzichten over Omar en de taliban. De keerzijde is dat Bette Dam soms erg veel begrip voor haar hoofdpersoon en de taliban toont.

terug naar overzicht
Bette Dam vertelt over haar ervaringen in het OostenBette Dam vertelt over haar ervaringen in het OostenMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie