Biodiversiteit kom in actie

Dinsdag 06-02-2018
KOLLUM - Op dinsdagavond 6 februari was men van harte welkom in het Zalencentrum De Colle in Kollum om te praten over het thema biodiversiteit in en met het dorp. De thema avond ging over Natuerlik Ferskaat openbaar groen, berminrichting en beheer centraal.

De avond begon om 19.30 uur. Zo’n 25 bezoekers waren aanwezig en werden welkom geheten door Doetje de Jong van LBF. Deze avond werd gepresenteerd door Douwe Klijnstra van de gemeente Dantumadiel.

Het initiatief  ‘Natuerlik Ferskaat’ in Noordoost Friesland heeft tot doel om samen met de Friezen de biodiversiteit te versterken. De Friese Milieu Federatie en Landschapsbeheer Friesland organiseren een drietal thema-avonden. Men krijgt de gelegenheid om met anderen gedachten te wisselen. In de pauze kon men op landschapkaarten intekenen en bespreken over ideeën.

Biodiversiteit is leven
De verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit.

Biodiversiteit?
Tja, het is een vreemd woord waar veel mensen nooit van hebben gehoord. “Bio” betekent leven “diversiteit” betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we –bijvoorbeeld- niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen, niet alleen maar gras, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende soorten zijn blijft de natuur in evenwicht.

Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Door biodiversiteit hebben we landbouw, om maar eens wat te noemen. Meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen voort uit de natuur. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen dat we kunnen bestaan.

terug naar overzicht
Biodiversiteit kom in actieBiodiversiteit kom in actieMeer foto's & info: www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-23:00 | Harteklanken (Herh.)
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie