Bluswatervoorzieningen, glasvezel en Songfestival in de Weekend Nieuwsshow

Zaterdag 18-05-2019
DE WESTEREEN - Zaterdag kwamen er weer diverse onderwerpen voorbij in De Weekend Nieuwsshow op Streekomroep RTV NOF. Om te voorkomen dat er niet genoeg bluswater is bij een brand, heeft Veiligheidsregio Fryslân onderzoek gedaan naar de bluswatervoorzieningen in Fryslân. In 95% van de branden heeft de brandweer zelf voldoende bluswater mee, in 5% van de gevallen is extern bluswater nodig. Op basis van het onderzoek maakt Veiligheidsregio Fryslân samen met partners, waaronder gemeenten, Vitens en LTO, een plan om de eventuele risico’s aan te pakken. Clusterhoofd van de brandweer Jan Yde van der Kooi gaf een toelichting over het onderzoek en de situatie in Noardeast Fryslân.

Wethouder Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel vertelde over de plannen voor nieuwbouw in het gebied rondom de Westerloane en Skutterwei in Broeksterwâld. Er zijn 12 tot 13 kavels gepland. Maandag 20 mei is er een inloopavond over de plannen. RTV NOF voorzitter Marco Keizer gaf een toelichting op het debat van donderdag 16 mei met Minister Slob en politieke partijen. Samen met koepelorganisatie NLPO en andere streekomroepen wordt in Den Haag gelobbyd voor extra financiering. De streekomroepen hebben die nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen met het oog op de toekomst. In september komt er meer duidelijkheid over.

Kabelnoord is gestart met de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk in de hele regio Noardeast-Fryslân. In de komende maanden worden nog eens zo’n 11.000 adressen aangesloten op het netwerk. Directeur Niek Geelhoed gaf een toelichting op de werkzaamheden en de planning. Beleeftuin Hege Seis in De Westereen had woensdag 15 mei bezoek van Jantje Beton, wethouders en de burgemeester. Verslaggever IJde Prins was er ook bij en sprak met over De Speelkaravaan, een project om spelen te stimuleren met Xandra Samson (Jantje Beton) en Kees Wielstra en Gerben Wiersma (wethouders gemeente Dantumadiel). IJde Prins ging ook de straat op om de inwoners van de gemeente Noardeast Fryslân te vragen wat voor burgemeester ze willen hebben. Raadsgriffier Sytze Dijkstra van de gemeente lichte toe op welke manier de inwoners kunnen meedenken over het profiel van de burgemeester (via een enquête) en hoe de procedure rondom de vacature en aanstelling verder verloopt.

In de aanloop naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv gaf Songfestivalkenner Sake Boskma uit Dokkum zijn visie op de kansen van Duncan, de Nederlandse deelnemer. Hij verwacht dat Duncan zou kunnen winnen op basis van de goede prestaties van de zanger en de grote kans die de bookmakers Duncan toedichten. Ondernemer van de week Harry Hietkamp van Kussens op Maat uit Kollum en prijsvraagsponsor Teun Postma van De Fytsdokter uit Kollumerzwaag gaven een inkijkje in hun ondernemingen en wat daar op dit moment speelt. Nynke Runia van Atelier Kleine Lijn in Blije vertelde over haar onderneming en De Dag van de Theetuin op zondag 19 mei. Janita Rispens van Schapenmelkerij Rispens in Morra had veel mensen te gast op de Open Dag van de Schapenmelkerij, waar onder andere de stallen, schapenmelkproducten en jonge lammetjes te zien waren. De Column van de week, ‘We doen alles met zijn allen’ kwam van een nieuwe columnist; Rik Mulder.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

terug naar overzicht
RTV NOF voorzitter Marco Keizer over het NLPO debat met minister Arie SlobNieuwe columnist Rik Mulder
© Foto's: Jitske de Hoop


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie